АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СЛОВНИК ТЕРМИНІВ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ, ПОЗНАЧЕННЯ ТА СКОРОЧЕННЯ

Читайте также:
  1. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  2. БІОГРАФІЧНИЙ СЛОВНИК
  3. Блок визначення мінімального або максимального значення MinMax
  4. Великий тлумачний словник сучасної української мови / Уклад, і голов. ред. В.Т. Бусел. - К.; Ірпінь, 2001.
  5. Види умовних знаків топографічних карт, які видаються в Україні, пояснювальні підписи та цифрові позначення.
  6. Визначення абразивності порід
  7. Визначення базових умов для задоволення потреб покупців
  8. Визначення беззбиткового обсягу продажів і зони безпеки підприємства
  9. Визначення ваги бурового снаряду.
  10. Визначення величини резерва сумнівних боргів на основі класифікації дебіторської заборгованості
  11. Визначення виробничого циклу складного процесу
  12. ВИЗНАЧЕННЯ ВЛАДИ

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДВНЗ Придніпровська державна академія будівництва і архітектури

Кафедра землевпорядкування, будівництва автодоріг і геодезії

 

Методичні ВКАЗІВКИ

До виконяння курсової роботи з дисціпліни

«кадастр»

для студентів

Напряму підготовки 6.080101 «Геодезія, картографія та землеустрій»

денної та заочної форми навчання

 

 

Дніпропетровськ

2014 рік

  ЗМІСТ 1.Вступ. 1.1. Словник термінів та визначення понять, позначення та скорочення. 2. Мета та завдання курсової роботи. 3. Сучасний етап розвитку населеного пункту. 4. Правова та нормативно-методична база нормативно-грошової оцінки земель населених пунктів. 4.1 Сфера використання результатів нормативної грошової оцінки земель та нормативно-методичні документи, які її визначають та регулюють 4.2 Узагальнена процедура виконання нормативної грошової оцінки земель населених пунктів 5. Визначення середньої (базової) вартості земель населеного пункту 5.1 Витрати на освоєння та облаштування території 5.2 Середня вартість 1 кв.м земель населеного пункту з урахуванням регіональних факторів 6. Економіко-планувальне зонування території та визначення зональних коефіцієнтів 6.1 Землeоціночна структуризація території 6.2 Оцінка транспортно-функціональної зручності території 6.3 Оцінка екологічної якості (екологічного стану) території 6.4 Оцінка інженерно-інфраструктурного забезпечення території 6.5 Оцінка привабливості середовища: забезпеченість об’єктами обслуговування, наявність зелених зон тощо 6.6 Розрахунок комплексного індексу цінності території та виділення економіко- планувальних зон 7. Визначення зон прояву локальних факторів та значень локальних коефіцієнтів 8. Грошова оцінка земель різного функціонального використання 8.1 Грошова оцінка земель несільськогосподарського використання 8.2 Розрахунок нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь 9. Приклади розрахунку нормативної грошової оцінки окремих земельних ділянок 10.Основні техніко-економічні показники

11. Додатки.

12. Рекомендована література.

 

 

ВСТУП

Практичне здійснення земельної реформи, впровадження приватної власності на земельні ділянки та платного характеру використання землі потребують економічного механізму регулювання земельних відносин, основою якого є оцінка землі.

Нормативна грошова оцінка земель використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, а також під час розроблення показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання а також охорони земель.

Наявність оцінки землі дає можливість органам місцевого самоврядування, поряд з нормативно-організаційними методами управління розвитком території, реалізувати свої повноваження на підставі створення економічних умов раціонального використання земель, забезпечити необхідну основу для формування фінансово-економічної бази місцевого самоврядування за рахунок справляння плати за землю.

Відповідно до Земельного кодексу України (ст.206), використання землі в Україні є платним.

Законодавчу основу роботи складають:

Земельний кодекс України.

Закон України „Про оцінку земель”.

Закон України "Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про плату за землю" та на виконання постанови Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України "Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про плату за землю".

Методичну основу роботи складають:

Стандарт державного комітету України із земельних ресурсів від 11.11.2009 р. «Оцінка земель. Правила розроблення технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів», СОУ ДКЗР 00032632- 012:2009;

"Методика нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів", затверджена Постановою Кабінету Міністрів України № 213 від 23.03.1995 р. (зі змінами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 5.07.2004 р. № 843);

"Порядок нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів", затверджений наказом Держкомзему України, Мінагрополітики України, Мінбудархітектури України та Української академії аграрних наук №18/15/21/11 від 27 січня 2006 року та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 5 квітня 2006 року за №388/12262;

Наказ Держкомзему №156 від 04.07.2008 року;

"Методичні основи грошової оцінки земель в Україні" 2002 року;

«Економіко-географічні аспекти формування вартості територій населених пунктів». Палеха Ю.М. – Київ: Профі, 2007.

"Методичні основи грошової оцінки земель в Україні": Навчальний посібник /Дехтяренко Ю.Ф., Лихогруд М.Г., Манцевич Ю.М., Палеха Ю.М. – Київ: Профі, 2007.

ДБН 360-92** "Містобудування. Планування та забудова міських і сільських поселень".

Термін дії нормативної грошової оцінки, при незмінних умовах використання ділянок, встановити до 7 років з застосуванням індексів для нормативної грошової оцінки, які щорічно затверджуються Кабінетом Міністрів України згідно Закону України про оцінку земель.

Картографічну основу для проведення роботи склала цифрова карта населеного пункту М1:10000 у векторних форматах та М1:10000 у растрових форматах, матеріали генерального плану населеного пункту.

Результати нормативної грошової оцінки земель, які повинні представлені в курсовій роботі включають:

- економіко-планувальне зонування території населеного пункту;

- середню (базову) вартість земель різного функціонального використання в розрізі економіко-планувальних зон;

- систему (схему впливу) коефіцієнтів, що враховують локальні особливості місцерозташування окремої земельної ділянки, для визначення нормативної рошової оцінки ділянки, виходячи з базової вартості землі відповідної економіко-планувальної зони та функціонального використання ділянки.

До цієї курсової роботи додаються:

1) схема економіко-планувального зонування території населеного пункту;

2) схеми прояву локальних факторів оцінки;

3) картограма розповсюдження основних агровиробничих груп ґрунтів;

4) бази картографічних даних, які були створені та використовувалися для нормативної грошової оцінки земель і визначають зони впливу локальних факторів, в тому числі:

- цифрова картографічна основа М 1:10 000;

- існуюча межа населеного пункту;

- схема функціонального використання території;

- схема інженерно-транспортної інфраструктури, в тому числі:

вулично-дорожня мережа, головні споруди та магістральні мережі інженерного

облаштування території (водопостачання, газопостачання, теплопостачання, каналізація, електропостачання, покриття вулиць тощо);

межі зон з особливим режимом використання земель (територіально-планувальні,

інженерно-структурні, історико-культурні, природно-ландшафтні, санітарно-гігієнічні та інженерно-геологічні особливості території), в тому числі:

- санітарно-захисні зони;

- зони забруднення атмосферного повітря;

- зони електромагнітного забруднення;

- зони історичного ландшафту, що охороняються;

- водоохоронні зони;

- зони рекреаційного призначення (парків та зелених зон);

- зони рельєфу зі схилом більше 10%, потенційно зсувонебезпечні зони;

- зони залягання ґрунтових вод менше 3 м.

- зони значної заболоченості з ґрунтовим живленням, що важко осушується;

- зони яружної ерозії – яри понад 10 м;

- тощо.

5) приклади розрахунків окремих земельних ділянок з урахуванням зон впливу

локальних факторів;

6) матеріали актуалізації вихідних даних та визначення базової (середньої) вартості земель населеного пункту у вигляді тому 1, які були виконані в рамках цієї курсової роботи;

7) бази аналітичних та графічних даних результатів зонування, програмний комплекс для нормативної грошової оцінки земель населеного пункту і окремих земельних ділянок з урахуванням зон впливу локальних факторів.

 

 

СЛОВНИК ТЕРМИНІВ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ, ПОЗНАЧЕННЯ ТА СКОРОЧЕННЯ

Грошова оцінка – капіталізований рентний дохід із земельної ділянки.

Технічна документація з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів – документація, що складається із текстових та графічних матеріалів, оформлена відповідно до стандарту Держкомзему України “Оцінка земель. Правила розроблення технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів ”.

Витрати на освоєння та облаштування території включають відновну вартість як первісну вартість, що змінюється після переоцінки, інженерної підготовки, головних споруд і мaгістpaльних мереж водопостачання, кaнaлізaції, теплопостачання, електропостачання (включаючи зовнішнє освітлення), слабкострумових пристроїв, газопостачання, дощової кaнaлізaції, вартості сaнітapної очистки, зелених нaсaджень загального користування, вулично-доpожньої мережі, міського тpaнспоpту станом на початок року розробки оцінки або визначаються за УПВБ *

Індексація витрат здійснюється за індексами вартості основних фондів у відповідності до чинного законодавства України. Витрати на освоєння та облаштування території визначаються за кожним конкретним населеним пунктом за даними статистичної звітності відповідних органів державної статистики, організацій та підприємств, що надають відповідні послуги (електро-, тепло-, газопостачання тощо).

Відновна вартість – це сума витрат, необхідних для відтворення основних фондів на час оцінки, яка визначається на основі їх інвентаризації та переоцінки у відповідності до чинного законодавства України.

Економіко-планувальна зона – частина території населеного пункту, що має однорідні споживчі якості, переважно однотипний характер використання і обмежується чіткими планувальними межами (магістральні вулиці, залізниця, водні рубежі тощо).

Зональні фактори – це фактори, які проявляються в межах всієї (або значної) території населеного пункту і коригують її середню (базову) вартість.

Локальні фактори – це фактори, які проявляються в межах окремої земельної ділянки і коригують її цінність (вартість) в межах економіко-планувальної зони.

Км – коефіцієнт, який характеризує місцерозташування земельної ділянки і обумовлюється трьома групами рентоутворюючих факторів регіонального, зонального та локального характеру.

Км1 – регіональний коефіцієнт, який характеризує залежність рентного доходу від місцеположення населеного пункту у загальнодержавній, регіональній і місцевій системах виробництва і розселення.

Км2 – зональний коефіцієнт, який характеризує містобудівну цінність території в межах населеного пункту (економіко-планувальної зони).

Км3 – локальний коефіцієнт, який враховує місцерозташування земельної ділянки в межах економіко-планувальної зони.

Кф – коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (під житлову та громадську забудову, для промисловості, транспорту тощо).

* УПВБ –укрупнені показники витрат на будівництво об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)