АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

І роль в Європейській культурі

Читайте также:
  1. Глобалізаційні процеси в сучасній світовій культурі та теорія модернізації
  2. Державна політика в освіті та культурі Незалежної України
  3. Образотворче мистецтво у християнській культурі Київської русі (церква та декорування її інтер’єру; іконопис).
  4. Спадкоємність і традиції у культурі
  5. Спадкоємність, традиції і новаторство в культурі
  6. Типи менеджерів в американській діловій культурі
  7. Традиції і новаторство в культурі.

Часом заснування Риму вважається 753р. до н.е. До римлян на Апеннінському півострові існувала Етруська цивілізація. У етрусків були добре сплановані і укріплені міста, їм належить винахід римських цифр, латинський алфавіт, їх майстри побудували в Римі перший храм – храм Юпітера на Капітолійському пагорбі. Шедевр скульптури У ст. до н.е. – знаменита Капітолійська вовчиця. Римляни у спадок взяли найкраще і поступово Рим став аристократичною рабовласницькою республікою.

Римляни, завдяки своєму військовому мистецтву, створили величезну державу – імперію, що включала в себе Східне Середземномор’я, Північну Африку, більшу частину Європи, проіснувала майже 7 століть.

Першими римляни завоювали елліністичні царства, і грецька культура продовжила існувати в умовах римського володарювання.

Римська релігія мала великий вплив від грецької – запозичений весь пантеон грецьких богів(зі зміною імен не латинський лад): Юпітер – Зевс, Нептун (лат.) – Посейдон, Амур – Ерос, Плутон – Аїд, Юнона – Афродіта, Вулкан – Гефест, Меркурій – Гермес, Діана – Артеміда, Вакх – Діоніс. Від греків до римлян прийшов Аполлон – бог сонця, музики, але римського еквіваленту його імені не існувало.

Богом часу в Стародавньому Римі був дволикий Янус. Він зображався з двома обличчями – молодим, що дивився вперед, у майбутнє, і старим, яке споглядало минуле. Згодом ім'я набуло переносного значення – нещира, лукава людина.

У Римі утвердилася грецька система освіти: початкова школа (до 11 р.), середня (граматика) – вивчали історію, філософію, географію, геометрію, музику, астрономію. Вивчали дві мови – грецьку і латинську, бо грецькою були написані кращі книги з різних галузей.

У старшій школі вивчали філософію і риторику. В Римі замість математичних наук на І місце вийшли юридичні. Хто хотів стати політичним, державним діячем або юристом, повинен навчатися красиво і виразно говорити перед публікою. Риториці навчалися з 13-14 років. Наприклад, Цицерон учився красномовству до 30 років.

Римська література – перші твори – це переклади з грецької. Першим римським поетом був Лівій Андронік. Він переклав «Одіссею» Гомера(І переклад в Європейській літературі і І пам’ятник римської літератури), переклав трагедії і комедії Софокла і Еврипіда.

У 240р. до н.е. в Римі представлена І п’єса. Маленькі дерев’яні театри замінили кам’яні театри, перший – у 55 р. до н.е. Помпей побудував на 27 тис. глядачів.

Гіппократ склав опис відомих на той час хвороб і способів їх лікування. Римляни започаткували медичні школи.

У духовному житті римлян значне місце зайняла епікурейська філософія. Вчення грецького філософа Епікура виклав у поемі «Про природу речей» римський поет Лукрецій, в якій знаходимо багато наукових передбачень.

Цицерон («горошина») – великий римський оратор, письменник, філософ і політичний діяч. Прихильник «стоїцизму», у листах «Про обов’язки», «Про старість», трактатах проповідував поміркованість та обов’язковість. Цицерону належать такі слова: «Коли гримить зброя, музи мовчать», «батько історії»(про Геродота), «Поетами народжуються, ораторами стають», «Кожному своє», «Папір не червоніє, папір все стерпить», «Дамоклів меч», «Друзі пізнаються в біді», «Звичка – друга натура», «Нема нічого прекрасніше розуму».

Гай Юлій Цезар – видатний римський політик, полководець, оратор і письменник. Автор «Записок про громадянську війну» та ін. Йому належить вислів: «Прийшов, побачив, переміг».

у Римі з'явилася перша в світі газета – давні рукописні зведення новин. У Венеції в ХУІ ст. за таке зведення платили дрібну монету «газетта», звідки й пішла назва. Найдавніше зведення новин у Римі у 168р. до н.е. нагадувало сучасну шкільну дошку, на якій писали крейдою. Зберігся єдиний номер за 29 березня 168р. до н.е.

Архітектор і будівничий Вітрувій залишив у спадок людству «Десять книг про будівництво».

З 27р до н.е. Римський імператор Октавіан, названий Августом («божественний») зупинив спустошливі війни і встановив мир, який сприяв розвитку культури. «Золотий вік» Римської держави представлений архітектором Вітрувієм, істориком Тітом Лівієм, поетами Овідієм, Вергілієм, Горацієм. Август заявляв, що прийняв Рим цегляним, а нащадкам залишає мармуровим. На його печатці був напис: «Поспішай повільно».

Своєрідною священною книгою стала «Енеїда» Вергілія. Поет працював над нею 10 останніх років життя. Описав виникнення і зміцнення Римської імперії, мандри і подвиги троянського героя Енея – міфічного предка засновника Рима – Ромула, оспівав трагічне кохання до Енея Дідони – легендарної цариці Карфагену. Коли він покинув її, вона завдала собі смерть.

Вергілій не встиг завершити «Енеїду». Він мав намір працювати ще 3 р, та захворів. Помираючи, просив своїх друзів знищити незакінчену поему. Імператор Август наказав видати її і зберіг для людства.

Приятелем Вергілія був Горацій. «Надто пізно жити завтра», - закликав він. Відомі його «Оди» - короткі вірші на різноманітні теми.

Поема Овідія «Метаморфози» - «золота легенда» античності – починається створенням світу, а закінчується апофеозом Цезаря, що вже полинув на небеса. Його відомий вислів: «Крапля точить камінь не силою, а частим падінням».

Тіт Лівій написав 142 книги «Історії Риму від заснування міста». Йому належить вислів: «Краще пізніше, ніж ніколи».

Римляни були великими любителями книг. Державні діячі і багаті громадяни відкривали публічні бібліотеки. У ІУ ст. їх було 29.

До періоду імперії відноситься спорудження 2 найвідоміших римських архітектурних пам’ятників: Колізею та Пантеону. Колізей, або Амфітеатр Флавіїв, закладено в центрі Риму в 75р., висота – 48,5м, довжина – 189 м, вміщав близько 50 тис. глядачів.

Пантеон – храм в ім'я всіх богів. Висота 42,7 м, найбільший купольний храм, внутрішній діаметр – 43,5 м. Тут знаходиться гробниця Рафаеля.

У 395 р. неозора Римська імперія розпалась: Західна зі столицею в Римі, і Східна, або Візантія зі столицею в Константинополі.
Давньоримська культура послужила джерелом і основою подальшого розвитку Європи. Мова Стародавнього Риму – латинська – залишалась міжнародною мовою Європи більше 1000 років після падіння Західної Римської імперії. Вона на тривалий час стала мовою філософії, науки, медицини, юриспруденції, релігії, літератури багатьох європейських країн.

 

Основні поняття: система цінностей, інститути культури, релігійні уявлення, тотемізм, фетишизм, анімізм, магія, релігія, політеїзм, монотеїзм, міф, світові релігії, буддизм, християнство, іслам, мистецтво, декоративно-ужиткове мистецтво, архітектура, монументально-декоративне мистецтво, живопис, скульптура, фреска, мозаїка, графіто, вітраж, графіка, гравюра, танець, музика, театр, художня література, епос, лірика, драма, мистецтво фотографії, кіномистецтво, мистецтво радіо і телебачення, писемність, піктографія, ідеографія, фонографія, філософія, наука, науково-технічний прогрес, науково-технічна революція, освіта.

 

 

Основні поняття: міфологія, клинопис, бібліотека, колесо, гончарне коло, зікурат, храм, піраміда, сфінкс, ієрогліф, місто, палац, скульптурний портрет, канон, муміфікація, акрополь, колони, капітель, доричний, іонічний, коринфський ордери, фронтон, фриз, портик, каріатиди, дидаксалейон, граматична школа, палестр, ефеб, юриспруденція, аннали, форум, арка, базиліка, ротонда, купол, амфітеатр, терми, акведук.

 

 

Запитання та завдання для самоконтролю:

1.В чому проявлялася суть релігійних вірувань стародавніх єгиптян?

2. Перерахуйте визначні архітектурні пам’ятки Стародавнього Єгипту.

3. Назвіть основні культурні досягнення народів Месопотамії.

4.Яким письмом користувалися народи, котрі населяли долину Межиріччя? Які знаєте їхні найбільш відомі літературні здобутки?

5.В чому суть грецької міфології?

6. Висвітліть характерні особливості доричного, іонічного, коринфського ордерів.

7. Перелічіть архітектурні пам’ятки Афінського акрополю.

8.Назвіть найвидатніших поетів Стародавньої Греції та їхні твори.

9. Перелічіть знаменитих давньогрецьких скульпторів.

10. Які основні здобутки давньогрецького театру? Які драматурги його прославили?

11.Яка історія Олімпійських ігор та їх проведення?

12.В чому полягали досягнення давньогрецької науки?

13. Кого можна віднести до когорти визначних діячів науки Стародавнього Риму?

14. Назвіть головні архітектурні шедеври Стародавнього Риму.

15. Визначте причини поширення християнства на теренах Римської імперії.

16. Розкрийте значення античної культури в історії людства?

 

Світовій архітектурі - у спадок від давніх греків

Основними архітектурними спорудами в Греції класичного періоду були храми, театри, будинки для засідань - булевтерії.

Грецькі архітектори розробили суворий порядок відповідностей несучих і несених частин будов, особливо чітко представлений у храмах. Спершу храми будували з дерева. Вони були прямокутної форми. Дах підтримувався стовпами, які стояли на певній відстані один від одного. Згодом храми почали будувати з каменю. Стовпи перетворлись в колони. Вертикальні жолобки - канелюри для стікання води, що їх нарізали раніш на дерев’яних стовпах, вирубували тепер на кам’яних колонах. Канелюри підкреслювали вертикальність колон.

Найбільш раннім ордером, або стилем, був доричний. Будинки доричного стилю були дуже прості. Дорична колона стояла прямо на підлозі або спеціально зробленій з каменю підставці. Верхня її частина, капітель, була дуже проста і являла собою форму трапеції. Сама дорична колона була масивною і стійкою. На думку давніх греків, дорична колона уособлювала красу мужнього, фізично сильного, стрункого чоловіка.

У V ст. до н.е. набуває поширення інший стиль - іонічний. Порівняно з доричним будинки цього стилю менш масивні, колони тонші і стрункіші. Вони стоять не просто на підлозі, на кам’яній підставці - базі, капітель прикрашена двома завитками - волютами. Іонічні будинки мали більш складне оздоблення, ніж доричні. Давні греки вважали, що іонічна колона втілює красу і граціозність жінки.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)