АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Далекосхідний культурний регіон

Читайте также:
  1. Арабо-мусульманський культурний регіон.
  2. Економічний і культурний розвиток давньоруської держави
  3. Європейський культурний регіон.
  4. Життєвий культурний стиль
  5. ЗМ 1. СОЦІОКУЛЬТУРНИЙ КОНТЕКСТ ВИВЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ МОБІЛЬНОСТІ.
  6. Індійський культурний регіон.
  7. Культурний простір як простір смислових опозицій
  8. Латиноамериканський культурний регіон

 

Більша частина су­часного населення далекосхідного регіону відноситься до трьох основних груп монголоїдної раси: північна (корінні народи Сибіру і народи північно-східного Китаю); східна (монголи і північні китайці): змішані і перехідні форми між монголоїдами та австралоїдами (південні китайці, ін­донезійці, народи Індокитаю, японці).

У духовному житті далекосхідного регіону протягом ба­гатьох століть велику роль відігравали синтоїзм, даосизм, конфуціанство, легізм, буддизм. Всі вони мали величезний вплив на формування стилю мислення, способу життя і діяльності жителів регіону, були одночасно релігіями і фі­лософсько-практичними системами.

В Японії до проникнення буддизму панівне місце у фор­муванні духовної спільності відігравав синтоїзм. Його ви­никнення зв'язують з появою японського племені ямато, релігія якого носила назву синто (І-II ст. н.е.). Релігійні уявлення синтоїзму були представлені культами природи, предків та японського імператора — мікадо. Стародавня синтоїстська легенда розповідає про богиню сонця Аматерасу, яка подарувала своєму онуку (першому японському імператору) священні дзеркало, меч і намисто з яшми. Ці три сіимволи (дзеркало - символ знань, меч - доблесті та мужності, яшма - мистецтва, краси, гармонії) ста­новлять фундамент духовних цінностей японців. Поступово і синтоїзм зближався з буддизмом (VI-VII ст.) і зливався з ним у єдине ціле, що дістало назву дзен-буддизму. Батьківщиною даосизму є Китай. Як релігія він включає вчення про надприродну божественну силу - Дао (звідси даосизм), вчення про потойбічний світ, а також систему заклинань і талісманів.

Даосизм як філософська система - один з основних на­прямів давньокитайської думки. Його основні положення викладені в трактаті «Лао-цзи». Дао, як філософська кате­горія, означає «шлях» природи, її закономірність. Головна ідея даосизму в тому, що природа і життя людей підпо­рядковані не волі Неба (див. конфуціанство), а загально­му закону Дао, який існує поза свідомістю людини.

Конфуціанство - етико-політичне вчення давньокитай­ського філософа і педагога Конфуція (Кун Фуцзи, близько 551-479 рр. до н.е.) виступало в ролі соціально-політич­ної доктрини і водночас етики тієї релігійної системи, яка домінувала в даному регіоні. За функціональною значимі­стю воно еквівалентне тій частині християнського вчення, яка містить соціальні принципи і моральні постулати.

Специфічність конфуціанства як релігії полягала в тому, що в ньому персоніфіковані земний спадкоємець божествен­ного (тобто імператор як єдиний одержувач «велінь» Не­ба) та надзвичайно абстрактно представлене божественне.

Легізм виникає і розвивається разом з конфуціанством (V-III ст. до н.е.). Він прагнув до утворення сильної і дооре керованої держави. Але якщо конфуціанство на пер­ший план висувало моральні якості людей, то легізм вихо­див із державних законів і доводив, що політика несумісна з мораллю. Основними методами впливу на людей повинні виступати нагороди і покарання, причому останні мусять домінувати. Легізм мав величезний вплив на становлення державності в Китаї. Держава за його зразком проісну­вала до XX ст.

На відміну від європейського регіону, у Східній Азії народні вірування утворили міцну єдність з держав­ною структурою. Замість обернення населення в нову віру і викорінення попередніх релігійних культів тут спостері­гався процес поступової інфільтрації прийшлої світової ре­лігії (буддизму) у різні сфери суспільного життя.

Конфуціанська мораль, що вимагала покори і пошани, окреслила коло провідних тем китайського живопису. Це - любов до батьківщини, дер­жави, сім'ї (зокрема батька, старшого брата, дружини); шанування предків;.благоговіння перед мистецтвом, ствер­дження великої цінності творчості; повага до знань, преклоніння перед вченими; самовдосконалення: послухання дітей. Якщо в мистецтві Заходу з часів античності людина була центральною фігурою і в її відображенні мистецтво досягло виняткової досконалості, довершеності й повноти, то відношення до неї митців Сходу не було таким безумов­ним і відкритим. Так, у Китаї людина, хоча й зображувалась у багатьох літературних жанрах - романах, новелах, поезіях, але не як індивід, особистість, а як соціальний тип. абстрактний символ, носій визначеної і чітко окресле­ної мети.

Розкриваючи специфіку духовності далекосхідного ре­гіону, неможливо залишити поза увагою місце та роль об­ряду, ритуалу, символіки у його системі цінностей.

Сьогодні ще існує думка про те, що Схід відстає чи сповільнено розвивається. Ми звикли виміряти ступінь роз­витку суспільства ступенем розвитку техніки, точної науки, але, можливо, існують й інші критерії, наприклад, естетич­ні, моральні. Можливо, Європа буде виглядати дуже від­сталою, з точки зору високих духовних критеріїв, які про­тягом двох з половиною тисячоліть виробляло китайське мислення. Схід не йшов повільніше від Заходу, він йшов іншим шляхом.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)