АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Суть та функції банків. Види банківських установ

Читайте также:
  1. III. Консульські установи
  2. IV. Расчет механической мощности, реализуемой электровозом при движении с установившимися скоростями на заданных элементах профиля пути.
  3. VII. Определение установившихся скоростей поезда рассчитанной массы на прямом горизонтальном участке пути при работе электровоза на ходовых позициях.
  4. АВТОМАТИЗАЦІЯ ОДНОКОРПУСНІ ВИПАРНІ УСТАНОВКИ
  5. АВТОМАТИЗАЦІЯ УСТАНОВКИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ РЕЧОВИНИ МЕТОДОМ ЗМІШУВАННЯ
  6. АВТОМАТИЗАЦІЯ УСТАНОВКИ ДЛЯ ФІЛЬТРАЦІЇ
  7. АВТОМАТИЗАЦІЯ УСТАНОВКИ ПРИГОТУВАННЯ СИРОПУ
  8. Активное слушание смягчает жесткие воспитательные установки родителя.
  9. Анализ линейных электрических цепей в установившихся режимах
  10. Анализ применяемых установочно – зажимных приспособлений.
  11. Анализ применяемых установочно-зажимных приспособлений
  12. Аналіз формування власних надходжень спеціального фонду бюджетних установ

Теоретичні засади побудови банківської системи

Ба́нківська систе́ма — сукупність різних видів національних банків і кредитних установ, що діють в рамках загального грошово-кредитного механізму. До специфічних рис, які характерні тільки для банківської системи можна віднести:
- дворівневу побудову;- поглиблене, централізоване регулювання діяльності кожного банку окремо і банківської діяльності в. цілому;- централізований механізм контролю і регулювання руху банківських резервів;- наявність загальносистемної інфраструктури, що забезпечує функціональну взаємодію окремих банків;- гнучке поєднання високого рівня централізованої керованості банківської системи зі збереженням повної економічної самостійності і відповідальності за результати своєї діяльності кожного окремого банку, що входить у систему. Банківська система спроможна виконувати три такі функції: трансформаційну; створення платіжних засобів та регулювання грошового обороту (емісійну); забезпечення стабільності банківської діяльності та грошового ринку (стабілізаційна). Міжнародна практика знає кілька типів банківських систем: розподільна централізована банківська система; ринкова банківська система; банківська система перехідного типу.Банківська система розподільного (централізованого) типу має такі особливості: держава є єдиним власником. Монополія держави на формування банків.Однорівнева банківська система. Банки підкоряються уряду і залежать від його оперативної діяльності. Кредитні і емісійні операції зосереджені в одному банку. На противагу розподільної (планово-адміністративної) системі банківська система ринкового типу має такі відмінності: відсутністю монополії держави на банківську діяльність. Емісійні і кредитні функції розділені між собою. Емісія готівки зосереджена в центральному банку, кредитування підприємств та населення здійснюють різні ділові банки — комерційні, інвестиційні, інноваційні, іпотечні, ощадні і т. д.Комерційні банки не відповідають по зобов'язанням держави, так само як і держава не відповідає по зобов'язанням комерційних банків. В Україні банківська система дворівнева: центральний банк і комерційні банки.

Суть та функції банків. Види банківських установ

Банк – це юридична особа, яка має виключне право на підставі ліцензії НБУ здійснювати в сукупності такі операції: залучати у вклади грошові кошти фізичних і юридичних осіб та розміщувати ці кошти від свого імені на власних умовах та на власний ризик; відкривати та вести банківські рахунки фізичних і юридичних осіб. Функції банків: мобілізація вільних грошових коштів та перетворення їх в позиковий та інвестиційний капітал, кредитування п-в, держави та на-ня, емісія кредитних грошей, забезпечення розрахунково-платіжного механізму. Види банків. За організаційно правовою формою: публічні АТ, кооперативні. За формою власності: державні(100% статутного капіталу належить державі), приватні. За територією діяльності: місцеві банки, регіональні, міжрегіональні, міжнародні. За національною належністю: національні, іноземні. За масштабами операцій: роздрібні, оптові. За функціями і характером діяльності: універсальні, спеціалізовані. Банк вважається спеціалізованим, якщо 50% його активів є активами одного типу. Серед спеціалізованих виділяють: ощадні, інвестиційні, іпотечні, інноваційні, клірингові. Державний банк - це банк, сто відсотків статутного капіталу якого належать державі.

Державний банк засновується за рішенням Кабінету Міністрів України. татут державного банку затверджується постановою Кабінету Міністрів України. Органами управління державного банку є наглядова рада і правління банку. Кооперативні банки створюються за принципом територіальності і поділяються на місцеві та центральний кооперативні банки.

Мінімальна кількість учасників місцевого (у межах області) кооперативного банку має бути не менше 50 осіб. У разі зменшення кількості учасників і неспроможності кооперативного банку протягом одного року збільшити їх кількість до мінімальної необхідної кількості діяльність такого банку припиняється шляхом зміни організаційно-правової форми або ліквідації.Учасниками центрального кооперативного банку є місцеві кооперативні банки. Статутний капітал кооперативного банку поділяється на паї. Рівень мінімального розміру статутного капіталу кооперативного банку встановлюється Національним банком України.Кожний учасник кооперативного банку незалежно від розміру своєї участі у капіталі банку (паю) має право одного голосу.

Прибутки або збитки кооперативного банку за результатами фінансового року розподіляються між учасниками пропорційно розміру їх паю.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)