АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність поняття, визначальні риси

Читайте также:
  1. Heraeus. Відсутність філій таких компаній в Україні стримує вільний
  2. В експерименті у жаби було зруйновано гіпофіз. Внаслідок цього через деякий час її шкіра посвітлішала. Відсутність якого гормону викликала таку реакцію шкірного покриву?
  3. Виборчий процес: сутність, засади, етапи суб’єкти.
  4. Виникнення та сутність синергетичного методу дослідження політичного процесу.
  5. Висновок експерта як джерело доказів у кримінальному провадженні: поняття, значення, структура та особливості оцінки.
  6. Власність: поняття, сутність, правовий та економічний зміст. Типи, форми і види власності.
  7. Власність: сутність, форми і місце в економічній системі.
  8. Вступ. Педагогічна діагностика (поняття, складові і функції педагогічної діагностики).
  9. Глобальні проблеми сучасності. їх сутність та шляхи розв'язання.
  10. Депозитнестрахування в Україні: сутність, проблеми та перспективи розвитку.
  11. Державна реєстрація суб'єктів господарювання: поняття, принципи, порядок.
  12. Державна служба: поняття, правовий статус державних службовців

Екологічна стежка є різновидом туристської стежки - це, як правило, пішохідна стежка або стежка з еко­логічним способом пересування чи екотранспортування з контрольованою протяжністю та незначними фізичними навантаженнями, яка має форму головним чином петлі (простого замкнутого графу, що починається і закінчується в одній точці*. Такі стежки зазвичай є самопутівними, що призначені для самостійних походів відвідувачів та туристів за принципом: рухатись - спілкуватись (дивитись, слухати, відчувати* - пізнавати.

Усю необхідну інформацію відвідувачі та туристи можуть отримати зі спеціальних буклетів та брошур з картосхемами та детальними описами або інфор­маційних аншлагів, пояснювальних і вказівних стендів, маркувальних знаків. Ці стежки враховують всі еко­логічні та природоохоронні вимоги щодо мінімізації збитків, яких може бути завдано природному середови­щу, а також вимоги безпеки відпочиваючих і туристів, що є особливо актуальним для національних парків та інших природоохоронних територій. На них також мож­на організовувати науково-пізнавальні та екоосвітні екс­курсії з гідами-природознавцями.

Екостежки можуть бути розрахованими як на дорос­лих, так і на дітей (пішоходів, лижників, вершників, ве­лосипедистів та ін.* і найрізноманітнішими за науковою спрямованістю - геологічними, ботанічними, зоологічни­ми, археологічними, історичними, краєзнавчими, ком­плексними ландшафтно-екологічними тощо. Особливими різновидами екологічних стежок є водні (з проходженням гребними човнами, байдарками, каное тощо* та підводні (занурення з аквалангом або екодайвінг*, що створюються в гідро- та аквапарках для спостереження життя на водоймах та під водою.

Екологічна стежка - унікальна форма не лише приро­доохоронної інформаційно-виховної роботи, але й поєдна­них з нею рекреації, оздоровлення та відпочинку. Порівняно з іншими туристичними продуктами її створен­ня вимагає значно менших початкових капіталовкладень, вона може бути доступною в будь-яку пору року, не над­то протяжною, щоб відвідувачі могли рухатися вздовж неї зі швидкістю власної ходи, для зручності спостереження та відпочинку організовуються спеціальні природні огля­дові майданчики та пейзажні галявини.

Актуальність організації мереж екологічних стежок на сьогодні полягає не тільки в їх потенційному еко­номічному та природоохоронному зиску, а в тому, що вони є чи не єдиним дієвим механізмом забезпечення середовищевідтворюючих та урбокомпенсаційних потреб міських мешканців та найбільш доступною масовою формою екологічної освіти.

Така форма природоохоронної освіти є надзвичайно ефективною, насамперед, завдяки її неформальності - вона проходить не як обов'язковий захід, приурочений до конкретної дати, місця чи часу, а при безпосереднь­ому спілкуванні з природним середовищем - та атрактивності - емоційно насиченому сприйняттю людиною природи та її впливові на всі органи чуття, цілеспрямо­вано формується позитивна емоційна сфера передусім у тих людей, котрі до цього зовсім не цікавилися природою і не мали особливого потягу до спілкування з нею.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)