АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Судова система і репресивний апарат фашистської Німеччини

Читайте также:
  1. E согласно механизму сотрудничества с системами фермента.
  2. II. Богословская система
  3. III. Лексика как система (8 часов)
  4. SCADA как система диспетчерского управления
  5. SCADA система Citect
  6. SCADA-система: назначение и функции
  7. SCADA: требования к системам верхнего уровня
  8. Shelter (разработчик USC) – система управления отелем, гостиницей, домов отдыха, пансионатов, санаториев
  9. VІ. Узагальнення і систематизація знань. Практична робота
  10. аблица 10. Строение клетки. Структурная система цитоплазмы
  11. Абсорбционный чиллер предназначен для получения холодной воды, которая в последующем может использоваться в качестве хладагента в системах кондиционирования.
  12. АВТОМАТИЗИРОВАННАЯ СИСТЕМА КОНТРОЛЯ ЭНЕРГОРЕСУРСОВ


Захоплюючи в свої руки одні ланки державного апарату та скасовуючи інші, гітлерівці одночасно в перші ж місяці після приходу до влади розгорнули гарячкову діяльність по створенню широко розгалуженого апарату фашистського терору. Апарат насильства, яким він був у Веймарській республіці, явно був не в змозі задовольнити фашистів, які підняли терор по відношенню до всіх демократичних елементів на рівень державної політики. Для створення потужного механізму насильства необхідно було, щоб до влади в центрі і на місцях прийшли члени нацистської партії. Націфікаціі торкнулася в першу чергу міських управлінь та земельних влади.
Базою для розгортання фашистського апарату терору стали, очолювана Гіммлером загони СС і штурмові загони СА, які отримали практично необмежені повноваження. У 1920 р. виникли перші збройні загони - "служба порядку" фашистів, якій відводилася роль охорони фашистських зібрань. Використовувалися, однак, ці загони найчастіше для створення заворушень на мітингах лівих сил, для нападу на робочих ораторів і пр. У 1921 р. "служба порядку" одержала назву "штурмових загонів" (СА). У загони СА притягувалися декласовані елементи, звільнені з армії солдати і офіцери, що розорилися крамарі, яким імпонувала нацистська пропаганда. Поряд з погромної діяльністю загонам СА відводилася не остання роль в розповсюдженні фашистської ідеології. У 1932 р. в СА були створені спеціальні моторизовані пропагандистські загони. До літа 1933 кількість штурмовиків перевищило 4 млн. чоловік. У міру посилення рейхсверу штурмові загони СА були перетворені в армійський резерв, офіційно проголошеної завданням якого стала з літа 1940 р. військова підготовка населення. Гітлер пожертвував своєю "партійною армією", щоб прив'язати до себе рейхсвер, але одночасно з цим надав особливі повноваження власної "партійної поліції", підсиливши її спеціальними загонами СС, яким було доручено винищувати "внутрішніх ворогів". До складу СС (Службу безпеки) входили "загальні загони", що включають керівництво нацистської партії, представників крупного капіталу, юнкерів, воєнщини, верхівку фашистської інтелігенції, а також озброєні "спеціальні загони", створені для виконання особливих завдань фюрера. Їх основою став полк особистих охоронців Гітлера і підрозділів "мертва голова", що здійснюють різноманітну діяльність по придушенню противників
фашистського режиму. Військам СС довірялася і охорона концтаборів. "22 лютого 1933 фашистські банди - загони СА і СС були наділені правами допоміжної поліції. Тим самим збройні загони нацистської партії стали по суті частиною державного апарату і отримали необмежені права для нападу на збори та демонстрації нефашистские організацій ". 26 квітня 1933 під керівництвом СД в Пруссії була створена таємна державна поліція - гестапо. Керівником її став Герінг, але фактично всім керував Гіммлер, які 17 червня 1936 р. був призначений начальником всее німецької поліції. У 1935 - 1936 рр.. апарат таємної поліції значно розрісся, число чиновників, які працювали в штабах Гіммлера, перевищило 55 тис. чоловік. З весни 1935 службовці таємної поліції (гестапо) і кримінальної поліції (Крип) були офіційно включені до лав СС. Керівний центр складався з дванадцяти головних управлінь. Над усім цим був поставлений «генеральний штаб» - СД, служба безпеки, яку очолив групенфюрер СС Рейнхард Гейдріх. Також був створений центральний орган СС - газета «Дас Шварці кор» («Чорний корпус»). Газета стала важливим органом есесівської пропаганда. Далі сталася подальша централполіцейскіх органів. "26 червня 1936 Гіммлер видав декрет про об'єднання гестапо, політичної поліції і що існувала раніше кримінальної поліції у так звану поліцію безпеки, яка у свою чергу була під керівництвом Гейдріха об'єднана з ЦД. Це об'єднання було оформлено потім спеціальним декретом від 27 вересня 1939 р... Управління безпеки складалося з семи відділів ". Гестапо, а потім поліція безпеки і СД охопили всю Німеччину. Їх агентура була на кожному заводі, у кожній установі. На кожні п'ять будинків був спеціальний спостерігач, який доносив про найменше невдоволення фашистським режимом.
Невід'ємною складовою частиною фашистського механізму терору були концентраційні табори, куди гітлерівці прагнули кинути всіх противників фашистського режиму. У концтабору садили людей без вироку суду, без розгляду, без зазначення строку ув'язнення. Перші концтабори стали створюватися в Німеччині відразу після приходу Гітлера до влади. Вже в лютому 1933 р. кожен полк СС створив власний концтабір. Надалі система концентраційних таборів була розширена і узаконена. До початку другої світової війни мережу таборів охопила всю Німеччину. Налічувалося 6 великих таборів (Дахау, Бухенвальд, Ревенсбрюк, Оранієнбург, Флоссенбург і Нейнгамм), кожен з яких являв собою цілу систему, що включала від трьох до десяти таборів. "Формально концтабору ділилися на ряд категорій: трудові, табори для хворих, експериментальні, тренувальні і т.д. Однак на ділі все концтабори були «фабриками смерті», головним призначенням яких було знищення містяться в ньому ув'язнених ".
З метою здійснення фашистського терору була перебудована вся судова система. Як вищого суду у справах про державну зраду в Берліні був заснований народний трибунал. Його вироки оскарженню не підлягали, а захисників для підсудних призначав сам голова трибуналу. Для судової розправи з антифашистами в кожному судовому окрузі в березні 1933 р. були створені надзвичайні суди. Їх кількість в кожному окрузі визначалося масштабом антифашистського руху в даному районі. Члени надзвичайних судів: голова і два засідателя призначалися з людей, які довели свою відданість фашистському режиму. В одному зі своїх рішень імперський суд прямо стверджував, що надзвичайні суди «як за своїм найменуванням, так і за своєю сутністю стоять поза публічного судочинства». У той же час фашистський уряд заборонило судовим органам розглядати будь-які справи, що стосуються звірств і злочинів, що стосуються гітлерівців. Таким чином, зі зміною судової системи був знищений головний принцип судочинства - незалежність суду.
Таким чином, гітлерівці, широко застосовуючи методи розправи і терору, захопили одна ланка державного механізму за іншим і зосереджують у своїх руках всю повноту державної влади в країні. Одночасно з цим фашисти, спираючись на захоплені органи влади позбавили народні маси германії демократичних прав і свобод, встановивши диктаторський режим. Таким чином, державний механізм Німеччини періоду фашистської диктатури можна вважати «ідеальним» для будь-якої тоталітарної держави.

Конституція Німеччини

Повоєнний розвиток Німеччини відбувався за вкрай несприятливих для неї зовнішньополітичних умов. Версальський договір наклав на країну великий тягар і принижував національну гідність німецького народу, створював всі умови для зростання націоналістичних і реваншистських настроїв.

За таких умов Установчі збори у Веймарі 31 липня 1919р прийняли конституцію Німеччини. Що набрала чинності 11 серпня 1919р. Веймарська конституція закріпила заміну напівабсолютистської монархії демократичною парламентською республікою. Президент республіки обирався народним голосуванням. Стаття 48 надавала йому вийняткове право на обмеження демократичних свобод у разі порушення суспільної безпеки і загрози правопорядкові. Уряд на чолі з рейхканцлером призначався президентом і потребував довіри рейхстагу. Значно поширивши централізацію влади, Веймарська республіка зберегла федеративну структуру: Німеччина складалася з 15 республік(земель) і 3 вільних міст, що користувалися значною автономією. Конституція проголосила демократичні права громадян, свободу слова, друку, зборів, спілок, надала права для діяльності різноманітним організаціям. Веймарська республіка була однією з найдемократичніших у світі.

 

Державний устрій Німеччини за Веймарської конституції


Питання державного устрою Веймарської республіки довгий час залишалося спірним для німецьких юристів та істориків.
Веймарська конституція закріпила парламентську республіку, поклала початок правової держави з поділом влади, верховенством закону, багатопартійністю, свободою засобів масової інформації, скасуванням цензури.
Конституція перетворила Німеччину на буржуазну парламентську республіку з президентом на чолі. Назвою республіки залишалося «Німецька імперія». Вищим представницьким і законодавчим органом Німеччині конституція оголосила двопалатний парламент. Нижньою палатою вважався рейхстаг. Він обирався на 4 роки загальним, прямим і таємним голосуванням. Конституція вводила пропорційну систему виборів. Вся Німеччина ділилася на 35 виборчих округів. Партії, які брали участь у виборах, виступали кожна зі своїм списком кандидатів. Депутатські місця розподілялися відповідно до числа голосів, поданих за той чи інший список: більше голосів - більше місць.
Головною функцією рейхстагу оголошувалася законодавча діяльність. Стаття 68 встановлювала, що «імперські закони видаються рейхстагом». [10] Для прийняття закону було достатньо простої більшості, а для закону, змінювати Конституцію, потрібно кваліфіковане більшість (2 / 3 голосів за участю в голосуванні не менше двох третин депутатів). Проте влада рейхстагу була істотно урізана іншими найвищими органами влади - перш за все рейхсрату - верхньою палатою - спадкоємцем бундесрату і наступником Комітету держав. Це був бюрократичний орган, що складався з членів урядів земель. Рейхсрат мав право «відстрочує вето» (suspensives veto) міг опротестувати закони, прийняті рейхстагом, які в цьому випадку надходили на вторинне розгляд і потребували кваліфікованої більшості. При незгоді палат, вирішення питання належало президентові республіки. «Він або приєднувався до рейхсрату (і цим суперечка дозволявся), або доручав це рішення народного референдуму. Рейхстаг також мав право домагатися проведення референдуму, але в історії Веймарської республіки це не було реалізоване». [11] Вплив рейхстагу на виконавчу владу, формально йому підзвітну, теж було обмежено. Щоправда, згідно з конституцією, імперський уряд, що складається з рейхсканцлера і міністрів, які призначаються і звільняються президентом, потребувало для своєї діяльності в вотум довіри з боку більшості членів рейхстагу. При внесенні до рейхстагу законопроектів уряд зобов'язаний було попередньо погоджувати їх з рейхсрату.
«Президент імперії обирається всім німецьким народом. Обрано може бути кожен німець, якому виповнилося 35 років». [12] Президент обирався на 7 років з необмеженим правом переобрання. У його обов'язки входило представництво імперії в міжнародно-правових відносинах, призначення уряду і міністрів, прийняття їх відставки. Переважне положення президента по відношенню до рейхстагу полягало насамперед у праві президента розпустити рейхстаг і призначити нові вибори.
Рейхстаг не мав можливості змістити президента, але міг поставити на народне голосування питання про дострокове переобрання президента, а також порушити перед державним судом звинувачення проти президента в «злочинному порушенні ним законів та конституції», але для такого рішення було потрібно кваліфікована більшість.
Одним з найважливіших джерел сили президента було те, що він вважався главою всієї чиновницької ієрархії, мав право призначення та звільнення імперських чиновників і суддів (ст.46). Іншим джерелом його сили була армія, теж підпорядкована президентові, як верховному командуючому всіма збройними силами республіки (ст.47). Президент призначав також офіцерів (ст.46). Але все ж головні права президента були укладені у статті 48 конституції. Перша частина її давала президенту право «союзної екзекуції», а друга поширювала це право також і на дії проти «внутрішніх ворогів» буржуазної держави. Другий абзац ст.48 свідчив: «Президент імперії може, якщо в Німецькій імперії громадська безпека і порядок серйозно порушені або наражаються на небезпеку, вжити заходів, необхідних для відновлення громадської безпеки і порядку, а в разі необхідності - втрутитися за допомогою збройної сили. Для цієї мети він може тимчасово, повністю або частково, скасовувати основні права, встановлені статтями 114, 115, 117,118, 123, 124, 153». [13] Таким чином, президент міг одним розчерком пера скасувати основні права громадян, гарантовані конституцією: свободу слова, друку, зборів і спілок, недоторканність особи, житла, власності і таємницю листування.
У положенні президента і, особливо в його диктаторських правах ясно проявилася справжня класова сутність Веймарської конституції. Тут вийшло на поверхню те глибоке антагоністичне протиріччя між заперечує демократію імперіалізмом і прагнуть до демократії масами, що пронизувала всю конституцію. Необхідність зважати на боротьбою народних мас змушувала авторів конституції вдаватися до маскування буржуазної диктатури різними демократичними завісами, щоб у «нормальних» умовах здійснювати її приховано. Але страх перед тим, що народ може використовувати навіть обмежені і формальні свободи і права для боротьби проти основ капіталістичного ладу, спонукав законодавців передбачити можливість використання диктатури і у відкритому, голому вигляді.
Створюючи і рекламуючи уявлення про те, ніби Веймарська республіка є зразком «правової держави» її творці посилалися зазвичай на «незалежність» судової влади. Насправді це була така ж фікція, як і твердження про «народовладдя». Конституція декларувала, що «судді незалежні і підкоряються лише закону (ст.102) [14]. Фактично незмінюваність суддів означала не що інше, як конституційне закріплення їх безконтрольності і безвідповідальності перед народом. Буржуазний суд республіки лише «зображав собою захист порядку, а насправді був сліпим, тонким зброєю нещадного придушення експлуатованих, які відстоюють інтереси грошового мішка». [15]
Конституція передбачала утворення спеціальної Державної палати (Staattsgerichtshof), яка повинна була розглядати скарги проти президента, рейхсканцлера і міністрів за звинуваченням у порушенні конституції, а також інші конституційні конфлікти. Однак не цей судовий орган, а Імперський суд в Лейпцигу грав в роки Веймарської республіки видну роль. Він самочинно присвоїв собі право перевірки «конституційності» законів, прийнятих рейхстагом. І тим самим перетворився на свого роду бюрократичну верхню палату, непередбачену конституцією. Судді Веймарської Німеччини були тільки одним із загонів дуже численної армії чиновників. Положення чиновництва як замкненої касти закріплювалося в конституції низкою спеціальних статей. Пропозиція про виборність було відкинуто не тільки буржуазними партіями, а й соціал-демократами. Конституція встановлювала, що «чиновники призначаються довічно» (стаття 129), а звільнення, відсторонення або переведення на іншу посаду може відбуватися тільки на підставі закону. Чиновникам забезпечувалося також «свобода політичних переконань і свобода союзів», а з метою підкреслити їх уявну «надкласовість» і «надпартійність» спеціально говорилося, що «чиновники є слугами усього суспільства, а не окремих партій». Ця декларація не могла скасувати того відомого факту, що чиновництво було наскрізь просякнуте антидемократичним духом, пов'язане тисячами ниток з правлячою верхівкою. У відношенні органів влади і управління земель, а також місцевих органів Веймарська конституція встановлювала лише загальні принципи: землі повинні мати республіканську конституцію, ландтаги обираються на основі загального виборчого права, а уряди земель спираються на довіру ландтагів (ст.17). [16] Організація влади і адміністрації земель була неоднорідною. У Пруссії ландтаг обирався на чотири роки, також тут була Державна рада (Staatsrat) з представників провінційних ландтагів. В інших землях цього органу не було, а уряд брало участь у законодавстві. У Бадені, Гессені, Вюртемберзі главою був президент, він же був і прем'єр-міністром. Різним було і адміністративний поділ земель. Пруссія ділилася на 13 провінцій, а ті, у свою чергу, на округи, повіти, громади; Баварія мала вісім округів; Гессен - три провінції. У Пруссії провінції очолювали обер-президенти, які призначалися прусським урядом, у той час як провінційні ландтаги мали обмежені функції. На чолі округів стояли державні чиновники, на чолі сільських повітів - ландратами, які вважалися державними чиновниками, хоч і обиралися крейстагамі. Місцеві органи самоврядування в сільських місцевостях мали общинне представництво, очолюване бургомістром або старостою, тобто лише в громаді було самоврядування, а на рівні повітів, округів і провінцій влада перебувала в руках чиновників. Листопадова революція не знищила засилля бюрократії, а конституція не усунула органів влади, які призначалися державою, не здійснивши найважливішої умови дійсної демократизації управління.

Для Веймарської республіки було характерно загальне виборче право, яке поширювалося на вибори президента, ландтагів земель (на які віковий ценз не встановлювався); місцеві органи (для яких допускається ценз осілості, що не перевищує 1 рік). Це право встановлювалося ст.22 Конституції, в якій говорилося, що депутати обираються загальної, рівної, прямої і таємної подачею голосів на засадах пропорційного представництва чоловіками і жінками, які досягли 20-річного віку. Конституція встановила і пропорційну систему представництва (Німеччина був поділена на тридцять п'ять виборчих округів). Депутатські місця розподілялися відповідно до числа голосів, поданих за який-небудь список. Однак депутати не були відповідальні перед виборцями, а підпорядковувалися лише своїй совісті і не були пов'язані мандатами (ст.21). [17] З усього вищесказаного видно, що Німеччина не стала справді єдиним (унітарним) державою. Це підтверджує і заголовок першого розділу Веймарської конституції, який називався «Імперія і землі».
Представник німецької народної партії Каль підкреслював з цього приводу, що створюване цієї конституцією державне утворення являє собою не єдину державу, а об'єднання держав.
Веймарська конституція визначила питання і конкуруючого права, тобто ті питання, які могли бути предметом законодавства та ведення земель в разі, якщо центральні органи влади не використали своїх прав.

Політичні партії і профспілки ФРН

Закон чітко встановлює, що партії є необхідними конституційно-правовий складовою частиною основ вільних демократичних буд що вони виконують завдання суспільного значення за допомогою вільної постійної участі в політичному волевиявленні народу. Партії впливають на формування політичної волі народу у всіх сферах суспільного життя різними способами: роблять вплив на формування громадської думки; стимулюють і заглиблюють політичну освіту, виховують громадян, здатних переймати на себе відповідальність за справи суспільства роблять вплив на політичну діяльність парламенту і уряду і так далі - підкреслюється в законі.

Закон визначає партію, як об'єднання громадян, яке постійне або тривалий час робить вплив на формування політичної волі і бажає брати участь в представництві народу на рівні Федерації або землі. Членами партії можуть бути тільки фізичні особи. Закон закріплює основоположну гарантію багатопартійності, кажучи про рівне суспільне положення всіх партій.

Одночасно закон встановлює низку строгих вимог і умов до створення і функціонування політичних партій - чітке найменування, наявність (у письмовій формі) статуту і програми, необхідні атрибути статуту - структура і органи (причому допускається створення партій тільки за територіальним принципом), права членів партії і так далі.

Як свідчить практика політичного життя країни, палітра політичних партій ФРН вельми різноколірна, є партії правого спектру (Національно-демократична партія Німеччини, Німецький народний союз Республіканці), є партії лівого спектру (КПГ, Німецький союз в захист миру партії екологічного напряму партії центристські (ХДС, СДПГ), партії загальнодержавні і діють (точніше, що мають організаційні структури) в межах однієї або декількох земель і так далі.

Сьогодні серед найбільш впливових слід назвати: ХДС (Християнсько-демократичний союз ХСС (Хрістіансько-соціальний союз) СДПГ (Соціал-демократична партія Германії), СВДП (Вільна демократична партія); чималу роль в політичному житті країни грають нині ПДС (Партія демократичного соціалізму) і Партія зелених. Також діє Селянська партія.

Хдс виникла після 11-ої світової війни як об'єднання католико-клерикальних, консервативних і праволіберальних течій; як партія, чия стратегія почне базуватися на соціальному ученні клерикалізму. Спочатку вона трактувала себе як соціальну, ліберальну і консервативну народну партію, що звертається до всіх верств населення, як партію, чия політика грунтується на християнському розумінні людини і його відповідальності перед Богом. Вона виступала за "соціальну ринкову економіку", за ту, що базується на неолиберальних теоріях непрямішу форму економічного регулювання, що забезпечує широку свободу підприємництва. Нині ХДС виступає за екологічно орієнтовану ринкову економіку, за своє перетворення на партію "центру", яка не могла б коливатися ні управо, ні вліво. Чисельність ХДС - близько 658 тис. членів.

ХСС, що іменується німецькими теоретиками "баварським варіантом" ХДС, діє тільки на території землі Баварія і має сильну підтримку в місцевостях з католицьким населенням. Так само як для ХДС, метою цього союзу є побудова екологічно орієнтованої соціальної ринкової економіки; крім того, ХСС виступає за дотримання основних прав і свобод громадян, за визнання ролі сім'ї як "основного вічка суспільства значення релігії як основи цивілізації, за перетворення Німеччини на интерконфессіональну державу. Соціальна база ХСС - люди, що належать до середніх верств населення сів і дрібних міст (з переважанням селян). У складі ХСС - близько 182 тис. членів.

СДПГ - стара партія в Германії, заснована в 1863 р. (як Загальний німецький робочий союз чиїм першим головою був Ф. Лассаль). Вона і нині знаходить найбільшу підтримку серед робітників і в промислово-розвинених регіонах. У її програмі - економічне перетворення ринкової економіки, соціальна справедливість, екологічна перебудова індустріального суспільства Вона відхилює ідеї революційного перетворення суспільства виступає за збереження існуючої держави і приватної власності на засоби виробництва. Чисельний склад партії - понад 880 тис. членів, в її лавах багато жінок. Традиційно сильні зв'язки СДПГ з профспілками.

СВДП, в якій після 1945 р. об'єдналися групи прогресивно-ліберального і консервативно-ліберального толку представляє специфічні інтереси середніх шарів, верхівки службовців і знаходять своїх прихильників в їх середі. Вона, відштовхуючись від ідей капіталістичної конкуренції і вільної підприємницької ініціативи, виступає за вільну ринкову економіку, проти одержавлення, усуспільнення, введення елементів планового господарства. Має підтримку біля частки інтелігенції крупних міст і так далі Чисельність партії досягає понад 103 тис. членів.

Партії Хдс/хсс і СДПГ вважають себе за народні організації, які не пов'язані з інтересами певних класів і груп і які намагаються схилити на свою сторону людей різного соціального походження і світогляду. Партійна система у ФРН характеризується дуалізмом СДПГ і Хдс/хсс, що означає, що до влади по черзі приходить одна з двох цих політичних сил; обидві вони набагато більші, ніж СВДП і "Зелені". Разом Хдс/хсс і СДПГ на національних виборах отримують 80-90% голосів виборців.

Партія зелених склалася з трьох політичних течій - студентський рух протесту, цивільні ініціативи різного толку рух за мир; на відміну від інших партій і рухів вона намагається представляти не інтереси певних соціальних груп, а інтереси всього суспільства У її програмі: відмова від зловживань відносно природи і людини; екологічний гуманізм. При пріоритетному відношенні до екології вживання заходів по поліпшенню багатьох сфер життя суспільства енергетика, виробництво і транспорт, житлове будівництво, вдосконалення інститутів демократії, освіта і наука і так далі У складі партії зелених понад 31 тис. членів. Партія демократичного соціалізму (ПДС) спочатку проголосила себе спадкоємицею Соціалістичної єдиної партії Німеччини, тобто комуністичній партії. В даний час вона виступає за ринкову економіку з високим ступенем|мірою| соціальної і екологічної безпеки, за солідарність і справедливість, за наповнене сенсом|змістом| проведення робочого і вільного часу, за свободу і демократію і права людини, за охорону природи. ПДС за найбільш реальний вважає середній шлях між потерпілим провал реальним соціалізмом і існуючим капіталізмом. Вплив ПДС досить великий в "нових землях тобто на території колишньої ГДР. Чисельність ПДС перевищує 150 тис. чоловік.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)