АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Схема 7. Позитивна та негативна роль конфліктів

Читайте также:
  1. IV. Схема анализа внеклассного мероприятия
  2. А - схема строения лиосорбной пленки
  3. Аналитическая профессиограмма и общая схема профотбора
  4. Аппаратурная схема производства драже
  5. Аэродинамическая схема
  6. Блок-схема алгоритма
  7. Блок-схема одноканального усилителя
  8. В АЛСН числового и частотного кода в схемах кодирования станционных путей ПС однопутных участков
  9. Важные нюансы в схемах лечения
  10. Виды методов изготовления деталей по схемам формообразования
  11. Воздухообмен помещений. Схема центрального кондиционера.
  12. Вопрос 10. Общая схема сил, действующих на резец в процессе резания.
Позитивна Роль конфліктів Негативна
 
· розв’язання або виявлення та усвідомлення назрілих соціальних проблем людиною, соціальною групою, суспільством; · стимулювання виправлення не­доліків; · сприяння оновленню соціального життя; · можуть знімати напругу в суспільстві; · сприяють об'єднанню людей.   · створення соціальної напруги, а іноді – кризи в суспільстві; · дестабілізація та дезорганізація життя людей; · дезінтеграція, створення розколу в соціальних групах, суспільстві; · руйнування соціальних зв'язків; · створення стресових ситуацій у людей.

Соціальні конфлікти виконують, як правило, одночасно і позитивні, і негативні ролі (функції), що свідчить про певну двоїсту природу конфліктів (див. схему 7.). Найяскравіший вияв цього спостерігається саме в політичних конфліктах.

Політична криза – надзвичайний стан окремої політичної інституції або цілої політичної системи, що унеможливлює їх подальше існування та функціонування й вимагає відповідних змін. Державна (соціальна) криза виникає через глибинний конфлікт між суспільними верствами, що призводить до руйнування усталених структур життя спільноти.

Урядова криза виявляє себе у втраті урядом авторитету. Причиною урядової кризи може бути недієздатність органів виконавчої влади або недовіра до уряду з боку представницько-законодавчого органу.

Парламентська криза – блокування діяльності законодавчого органу, внаслідок чого той стає неспроможним ухвалювати колегіальні рішення. Парламентська криза може виникнути через бойкот парламентських слухань якоюсь із фракцій, в результаті чого складається ситуація відсутності кворуму. Може виникнути й через рівновагу панівної й опозиційної фракцій, що унеможливлює отримання необхідної кількості голосів для прийняття рішення. Парламентська криза може виникнути також, коли рішення парламенту не співпадають з волею більшості громадян країни, або коли впродовж встановленого терміну однієї сесії (у нас він становить 30 днів) не вдається розпочати пленарні засідання. Парламентська криза може привести до розпуску парламенту й призначення позачергових виборів.

Конституційна криза пов’язана із фактичним припиненням дії Основного закону держави – конституції, що викликає потребу перегляду та якісної зміни попередньої конституції. Зволікання з вирішенням цієї проблеми може спричинити зростання негативних соціальних тенденцій.

Загальнонаціональна к риза є найнебезпечнішою і може містити в собі урядову, парламентську й конституційну кризи, вона зачіпає основи суспільного устрою і призводить до зміни політичної влади, радикальних реформ, революцій.

На таблиці 1 вказано, до яких наслідків приводять політичні кризи різних типів і які існують способи виходу з них.

Таблиця 1. Способи виходу із кризового стану

 

Типи (види) Наслідки Спосіб виходу
Урядова Влада втрачає контроль над ситуацією в країні Реорганізація уряду або його повна відставка
Парламентська Парламент нездатний приймати рішення або вони не відповідають волі більшості громадян Розпуск парламенту, призначення нових виборів
Конституційна Припинення дії Основного Закону через втрату його легітимності Оновлення або прийняття нової конституції
Зовнішньополітична, міжнародна Розладнання системи відносин держави з іншою чи декількома внаслідок загострення суперечностей або загрози переростання у відкритий конфлікт Неможливість розв'язання конфлікту шляхом переговорів і взаємних поступок може перерости у війну
Соціально-політична, загальнонаціональна Поворотний момент у розвитку соціально-політичного процесу, що не обов'язково веде до заміни владної еліти чи панівної групи Через нездатність знайти вихід із нього— може перерости в революційну ситуацію

Питання для самоперевірки

1. Дайте визначення поняттю “політичний конфлікт”. У чому полягає його специфіка як різновиду соціального конфлікту?

2. Як відрізняються поняття: суперечність, соціальна напруженість, конфлікт?

3. Висвітліть історичний розвиток поглядів на соціально-політичний конфлікт.

4. Розкрийте сутність функціоналістської та конфліктологічної парадигм розвитку суспільства, у чому їх відмінність? Назвіть провідних представників обох напрямків.

5. Порівняйте погляди на сутність і природу конфлікту Т. Парсонса і Р. Дарендорфа?

6. Яке визначення конфлікту дає Л. Козер? На чому він акцентує у своєму визначенні?

7. Як пов’язані політичні конфлікти з кризами в суспільно-політичному житті? Назвіть різновиди внутрішньополітичних криз.

8. Поясніть відмінність між конфліктами та кризами?

9. У чому полягає ідеологічний аспект політичних конфліктів?

10. Висвітліть об’єктивну й суб’єктивну сторони політичного конфлікту.

11. У чому полягає позитивна й негативна роль політичних конфліктів?

12. Дайте характеристику функціям конфліктів.

13. Проаналізуйте сучасну ситуацію в Україні з позиції конфліктологічного підходу.

14. Чим зумовлені роль і значення конфліктів у посттоталітарних державах?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)