АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Олеїнова і елаідинова кислоти

Читайте также:
  1. Встановіть генетичний ланцюжок добування нітратної кислоти.

Для ненасичених кислот характерна геометрична ізомерія, зумовлена просторовим розміщенням замісників біля подвійного зв’язку. Якщо замісники знаходяться по одну сторону подвійного зв’язку такий ізомер називається цис -ізомером (Е-ізомером). Розміщення замісників по різні сторони подвійного зв’язку відповідає транс -ізомеру (Z-ізомер). Олеїнова кислота є цис-ізомером. В природі вона міститься у вигляді складного ефіру з гліцерином у рослинних оліях. Входить до складу лікарського препарату лінетол.

При опроміненні ультрафіолетом олеїнова кислота ізомеризується в транс -ізомер – елаідинову кислоту.

Окрім олеїнової кислоти в оліях містяться лінолева кислота, що містить два подвійних зв’язки і ліноленова кислота. Що має три подвійних зв’язки. Вони цис -ізомерами.

Ці кислоти входять до складу фосфоліпідів, які є основою мембран клітин.

Теоретичні питання до заняття:

1.Класифікація, номенклатура, ізомерія одноосновних карбонових кислот. Приклади.

2.Електронна будова карбоксильної групи. Методи отримання (з альдегідів, нітрилів, тригалогензаміщених вуглеводнів).

3.Властивості одноосновних карбонових кислот. Утворення солей, складних ефірів, амідів, ангідридів, галогенангідридів.

4.Окремі представники одноосновних карбонових кислот, їх значення. Вищі жирні кислоти: пальмітинова і стеаринова.

5.Одноосновні ненасичені карбонові кислоти: акрилова і метакрилова. Олеїнова і елаідинова кислоти. Е- і Z ізомерія. Лінолева і ліноленова кислоти, їх значення.

Практична робота:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)