АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Просторова організація зародка під час дроблення. борозни дроблення

Читайте также:
  1. I. Організація класу до уроку.
  2. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ ТА КЕРІВНИЦТВО НАВЧАЛЬНОЮ ТА ВИРОБНИЧОЮ ПРАКТИКОЮ
  3. Глава 15. Організація робіт з реагування на надзвичайні ситуації
  4. Глава 47. Організація митного контролю
  5. Глава 74. Структура та організація діяльності органів доходів і зборів
  6. Глава 74. Структура та організація діяльності органів доходів і зборів
  7. ЕКОНОМІКА І ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОБ'ЄДНАНЬ ПІДПРИЄМСТВ
  8. Економічне районування та територіальна організація господарства
  9. З дисципліни «ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ЕКОНОМІКА ФАРМАЦІЇ»
  10. Зміст та організація дослідження стилю психологічних особливостей міжособистісних стосунків юнаків з різними типами музичних вподобань.
  11. Ієрархічна організація файлів (даних).
  12. ІІ ОРГАНІЗАЦІЯ І КЕРІВНИЦТВО ПРАКТИКОЮ

Дроблення – суворо координований процес, що знаходиться під генетичним контролем. Видові особливості процесу дроблення визначаються двома основними параметрами:

- кількістю та розподілом жовткових білків в цитоплазмі;

- присутніми у цитоплазмі факторами, що впливають на орієнтацію мітотичного веретена та часу його утворення.

Якщо жовток у яйці розподілений нерівномірно, то в області, яка містить менше жовтка (анімальна півкуля), клітинні поділи проходять з більшою швидкістю, ніж у протилежній, багатій на жовток області (вегетативна півкуля). Ядро зиготи досить часто буває зміщеним до анімального полюсу.

Закономірності, пов'язані з наявністю та розподілом жовтка в яйцеклітині і напрямком ходу борозен дроблення визначаються 2-мя правилами Гертвіга-Сакса:

- клітинне ядро прагне розташуватися в центрі чистої, вільної від жовтка цитоплазми;

- веретено клітинного розподілу прагне розташуватися по напрямку найбільшого протягу вільної від жовтка цитоплазми.

Найбільш загальною закономірністю голобластичного (див. нижче) дроблення мезо- і оліголецітальних яєць є взаємна перпендикулярність (ортогональність) перших трьох борозен, причому дві перші з них проходять по меридіанах яйця, а третя - по екватору (мал. 4).

 

Мал. 4. Хід борозен дроблення (за Гілбертом, 1993):

А – перша меридіональна борозна; Б – друга меридіональна борозна; В – широтна борозна.

 

Розрізняють борозни дроблення:

- меридіанна (меридіональна) - проходить від анімального полюсу зиготи до вегетативного;

- екваторіальна (її аналогом є широтна борозна, зміщена стосовно екваторіального в напрямку до анімального полюса через перевантаженість жовтком вегетативного полюса) - проходить по екватору зиготи;

- тангенціальна - проходить паралельно поверхні зиготи, у результаті чого утворюється багатошаровий зародок.

Варто відмітити, що швидкість проходження борозен дроблення завжди зворотно пропорційна кількості жовтка в клітині (іноді дане положення називають 3-м правилом дроблення). Дроблення в різних багатоклітинних протікає по-різному. Це залежить від особливостей будови яйцеклітин, насамперед від кількості та розташування в них жовтка, що і лежить в основі класифікації типів дроблення.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)