АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ГЛОСАРІЙ

Читайте также:
  1. БЛЮДА ІЗ ПТИЦІ І ДИЧИНИ
  2. Вибір задачі для моделювання
  3. Вправа 18. Запишіть 5 мовних кліше (у складі яких є дієслова), якими можна послуговуватися у Вашій фаховій діяльності.
  4. Вправа 19. Запишіть 5 мовних кліше (у складі яких є дієслова), якими можна послуговуватися у Вашій фаховій діяльності.
  5. Ділового спілкування та кореспонденції
  6. ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ
  7. ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЗМІСТ І РЕЗУЛЬТАТИ НАВЧАННЯ
  8. КОРОТКА АНОТАЦІЯ
  9. Обмін повідомленнями
  10. ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  11. Передмова
  12. Претрансляційний аналіз англомовних текстів

-А-

Аваль векселя – гарантія за векселем третьої особи (юридична або фізична особа) Акредитив – це форма розрахунків, при якій банк-емітент за дорученням свого клієнта зобов’язаний виконати платіж третій особі за поставлені товари, виконані роботи, надані послуги або надати повноваження іншому (виконуючому) банку здійснити цей платіж.

Антиінфляційна політика – це комплекс заходів державного регулювання економіки, спрямованих на боротьбу в інфляцією. Існує два шляхи такої політики: дефляційна політика та політика доходів.

Акцепт векселя – згода акцептанта на оплату векселя шляхом напису «Акцептований» і підписом на лицьовому боці або тільки підписом.

Акцептант – особа, яка повинна дати згоду на виконання пред’явлених йому зобов’язань.

Акція – документ, який засвідчує право на певну частину власності акціонерного товариства і дає право на отримання доходу від неї у вигляді дивіденду.

Актив банку — частина бухгалтерского балансу, яка характеризуе склад, розміщення і використання коштів банку, згрупованих за економічним значенням у процесі відтворення.

Активні операціі банку — фінансові операції з розміщення вільних коштів з метою отримання прибутку. До активних операщй нале­жать: надання кредитів та позичок, придбання цінних паперів, вкладення коштів у комерційні проекти, лізингові, факторингові операції, операції з векселями та інші банківські операції.

Акціонерний капітал банку— сплачена частка основного капіталу, вкладеного в банк в обмін на вимогу щодо частки в будь-яких майбутніх прибутках, які розподіляються у формі дивідендів. Основними формами акціонерного капіталу у порядку черговості ставлення вимог на прибуток, що розподіляється, є привілейовані та прості акції.

-Б-

Банк — кредитна установа, яка мобілізує кошти, надає їх у позику, здійснює розрахунки між економічними суб'єктами.

Банківська операція — діяльність банку, пов'язана з виконанням його специфічно банківських функцій. Коло банківських операцій в Україні винятково визначене законодавством.

Банківські послуги – це набір упорядкованих дій банку, пов’язаних з обслуговуванням клієнтів, у процесі яких працівники банку створюють, а клієнти банку споживають додану вартість без додаткового накопичення наявної вартості без посилення ризику втрати активів.

Банківський кредит — вид кредиту, що надається банками підприємствам, домашнім господарствам і державі.

Банківський процент — процент, встановлений як плата за здійнювані банком операції.

Бартер — обмін одного товару на інший без допомоги грошей.

Білонна монета — розмінна монета з дрібною вартістю, яка карбується не з дорогоцінного металу.

Бланковий кредит — кредит, який видаеться без забезпечення — лише під зобов'язання повернути кредит. Надається, як правило, надійним позичальникам. Комерційні банки можуть надавати бланкові позики лише в межах наявних власних коштів.

Безготівковий обіг – це зміна залишків грошових засобів на банківських рахунках, яке здійснюється в результаті виконання банком розпоряджень власника рахунку в вигляді чеків, пластикових карток, електронних засобів платежу і ін.

Безготівковий оборот – це сума платежів за певний проміжок часу, які здійснюються без використання готівки шляхом перерахування грошових засобів по рахункам клієнтів і кредитних організаціях або взаємних розрахунків.

-В-

Валюта — грошова одиниця, що використовуеться у функції світових грошей.

Валютний курс — ціна грошової одиниці однієї країни, виражена у грошовій одиниці іншої країни.

Валютний ринок — сукупність обмінних та депозитно-кредитних операцій в іноземних валютах, які здійснюються між юридичними та фізичними особами за ринковим курсом або за процентною ставкою.

Валютні відносини — відносини, що виникають під час функціонування грошей у міжнародному обігу.

Валютні обмеження — законодавчо встановлені обмеження на здійснення валютних операцій у країні (для певних груп економічних субєктів, певних видів операцій, валют тощо).

Валютна система – це державно-правова форма організації міжнародних валютних відносин країн. Вона представлена сукупністю двох елементів: валютного механізму та валютних відносин.

Валютний механізм – це правові норми та інститути, які діють на національному та міжнародному рівнях.

Варант – цінний папір, який дає утримувачу право на купівлю реальних цінних паперів. В багатьох випадках варанти випускаються разом з облігаціями з метою привернення до них як індивідуальних, так і колективних інвесторів.

Вексель – цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов’язання, що дає право її власнику (векселедержателю) вимагати сплати визначеної суми від особи, яка видала вексель (векселедавця) у відповідний строк і у відповідному місці.

-Г-

Готівкові гроші — знаки вартості, виготовлені з паперу або малоцінного металу.

Гривня — грошова одиниця України. «Гривня» як грошова і вагова одиниця Киїської Русі походить від найменування обруча — прикраси із золотого срібла, який носили на («загривку»). Частина цього обруча (рублена гривня), що відігравала роль грошей, стала ос­новою найменування грошової одиниці «рубль».

Гроші — специфічний товар, що обмінюється на будь-який іншший товар і є загальним еквівалентом.

Грошова система — форма організації грошового обігу, що встановлюється державними законами або рішеннями міжнародних органів.

Грошово-кредитний мультиплікатор — коефіцієнт, який відображає співвідношення між первинною емісією грошей кінцевим збільшенням грошової маси внаслідок цієї емісії.

Грошовий обіг — сукупність переміщень грошових коштів між економічними суб'єктами в процесі обміну для погашення грошових зобов'язань.

Грошовий ринок - сукупність грошових інститутів, що спрямовують потоки грошових коштів від власників до позичальників.

Грошові агрегати — показники грошової маси в обігу - від вузького М0 до широкого М3.

Грошові потоки — частини грошового обігу, що відображують певні платежі формуванням та використанням фінансових ресурсів держави тощо.

Грошова система – це форма організації грошового обігу, що встановлюється державним законодавством певної країни і має нормативно-правовий характер.

Грошово-кредитна політика – це сукупність заходів у сфері грошового обігу і кредитних відносин, які проводить держава.

Грошова реформа – це повна або часткова перебудова грошової системи, яку проводить держава з метою оздоровлення або поліпшення механізму регулювання грошового обігу стосовно нових соціально-економічних умов.

Грошовий оборот - представляє собою суму всіх платежів, здійснюваних підприємствами, організаціями і населенням в готівковій і безготівковій формах за певний проміжок часу.

-Д-

Дворівнева банківська система — система, в якій емісійно-організаційні банківські функції відокремлені від інших реалізуються в так званому першому (верхньому) рівні банківської системи.

Девалъвація — офіційне зниження державного металевого вмісту та валютного курсу (чи тільки курсу) національної грошової одиниці щодо іноземних валют.

Депозит банківський — грошові кошти фізичних і юридичних осіб або цінні папери, які передані на зберігання до банку за відповідну плату.

Депозштний процент — ставка процента, який виплачується за вкладами населения та юридичних осіб.

Депозитні гроші — неповноцінні знаки вартості, які не мають матеріального виміру і існують лише у вигляді певних сум на рахунках у банках.

Державний кредит — вид кредиту, за якого одним із суб'ектів кре­дитних відносин (як правило, позичальником) є держава.

«Дешеві» гроші — грошово-фінансова політика утримання процентних ставок на низькому рівні, що проводиться з метою стимулювання економічної діяльності шляхом зниження вартості кредитів та інвестицій.

«Дорогі» гроші — кредитно-фінансова політика, що передбачає уповільнення отримування кредитів та високі процентні ставки за кредитами.

Довірчі товариства (їх ще називають трастовими компані­ями (від англійського слова - овіряти) - товариства, що здійснюють управління майном, грошима, або цінними паперами, чи правами за дорученням власника.

Довгостроковий кредит — кредит, що охоплюе позики, які надаються на строк понад 3 роки і призначені для формування основних фондів.

Доміціація векселя - це доручення банку оплатити вексель у встановлений термін за рахунок суми, внесеної в банк, або за рахунок стабільного залишку коштів. Це відображається в написі на лицьовому боці: «Як аваліст за…» з підписом.

Доміцильований вексель – це такий, в якому вказано, що вексель підлягає сплаті третьою особою – доміцилянтом у визначеному місці (вказано на векселі).

-Е-

Економічні межі кредиту— межа відносин з приводу передачі вартості у тимчасове використання.

Емісія – це випуск грошей в обіг в усіх формах.

- З-

Забезпечення кредиту — матеріальні і нематеріальні активи, які в разі неповернення кредиту кредитор може використати для компенсації своїх збитків.

Залучені кошти банку - сукупність коштів, які акумулюються бан­ком на різних рахунках клієнтів у вигляді депозитів або придбані на грошовому ринку міжбанківські кредити чи централізовані ресурси.

-І-

Інвестиції — придбання засобів виробництва з метою виробництва товарів ддя майбутнього споживання,

Інвестиційна компанія — це інститут колективного інвестування, який за своїм головним функціональ­ним призначенням є установою, що об'єднує індивідуальні за­ощадження і надає своїм пайовикам, у тому числі і тим, хто не має значних заощаджень, можливість вкласти їх у цінні папери та інші активи.

Інфляція — знецінення нерозмінних на золото паперових грошей внаслідок надмірного їх випуску і переповнення ними каналів обігу.

Іпотечний кредит — економічні відносини, що виникають з при­воду надання кредиту під заставу нерухомого майна.

Індосамент – передавальний запис, згідно з яким вексель і права, пов’язані з ним, передаються іншій особі.

Індосант – особа, яка здійснює індосамент.

Індосат – особа, на користь якої робиться індосамент

Інкасування векселя - це виконання банком доручення власника векселя щодо стягування платежу з боржника (оформляється на зворотному боці у вигляді напису «Платіть за наказом … банку. Валюта на інкасо» і завіряється підписом.).

-К-

Комерційний кредит — вид кредиту, що надається продавцем покупцеві у вигляді відстрочення платежу за реалізовані товари і послути.

Конвертованість — здатність вільного обміну національноі грошової одиниці на інші валюти.

Конкурентний ринок — ринок, на якому жоден з учасників не має змоги впливати на ціну.

Короткостроковий кредит — кредит, що надається для задоволення короткострокових (до 1 року) потреб позичальника, які виника­ють у зв'язку з витратами виробництва і забезпечуються надходженням коштів у відповідному періоді.

Котирування — встановлення офіційними державними органа­ми (чи іншою фінансовою установою) курсу іноземної валюти.

Кредит — економічні відносини між юридичними та фізичними особами, а також державами з приводу отримання позики у грошовій або товарній формі на засадах повернення, строковості, платності.

Кредитна експансія — комплекс заходів, спрямованих на розширення банківського кредитування. Спрямована на прискорення економічного зростання і застосовується при антициклічному регулюванні економіки.

Кредитна картка — іменний грошовий документ, що видається банком власнику поточного рахунка і дає йому можливість оплатити через ЕОМ свої покупки і погасити борги, переказуючи гроші за рахунком без використання готівки.

Кредитна операція - угода про надання кредиту, що супроводжується відповідними записами у балансах кредитора і позичальника.

Кредитний портфель — сукупність усіх позик, наданих банком з метою отримання прибутку.

Кредитна рестрикція — комплекс заходів, спрямованих на скорочення банківського кредитування (зниження пропозиції грошей). Використовується для обмеження платоспроможного попиту і скорочення інфляції.

Кредитна система — сукупність установ, які реалізують кредитні відносини у конкретній державі.

Кредитка спілка — громадська організація, головною метою якої є фінансовий та соціальний захист членів шляхом залучення їхніх особистих заощаджень для взаємного кредитування.

Кредитний ризик — ризик несплати позичальником основного бор­гу і процентів за користування кредитом.

Кредитні гроші - неповноцінні знаки вартості, які виникають і функціонують в обігу на основі кредитних відносин.

Кредитор — суб'єкт кредитних відносин, який надає кредит іншому суб'єкту господарської діяльності у тимчасове користування.

Кредитоспроможність — наявність передумов для отримання кредиту і здатність повернути його. Визначається показниками, які характеризують позичальника: акуратністю під час розрахунків за раніше отримані кредити, поточним фінансовим станом, здатністю у разі потреби мобілізувати кошти з різних джерел.

Купівельна спроможність — «сила» валюти, що виражається як сума товарів та послуг, які можна придбати на дану грошову одиницю.

-Л-

Ланка кредитної системи — група установ кредитної системи, яка функціонує за однаковими принципами чи реалізує єдину групу кредитних відносин (банки, інвестиційні компанії, страхові компанії).

Лихварський кредит — економічні відносини, що виникають за умови порушення рівноваги між кредитором і боржником та пере­ваги на боці кредитора.

Лізинговий кредит — економічні відносини між юридичними особами, що виникають у випадку оренди майна та супроводжуються укладанням лізингової угоди.

Ломбард — спеціалізована небанківська кредитна установа, яка видає позички під заклад рухомого майна.

-М-

Маржа — різниця між ставками позичкового та депозитного про­цента, яка є прибутком банку.

Маржа банківська — різниця між курсами валют, цінних паперів, процентними ставками і іншими показниками.

Маса грошей — сукупність грошових коштів у будь-якій формі, яка є в економічних суб’єктів у вказаний момент.

Масштаб цін — вагова кількість грошового металу, що законодавчо закріплена за грошовою одиницею. Так, ваговий вміст одного рубля Росії, що його було встановлено грошовою реформою 1895 — 1897 рр. С. Ю. Вітте, дорівнював 0,774234 г чистого золота, а ваговий вміст рубля СРСР 1.01.1961 р. — 0,987412 г чистого золота. Ваговий вміст одного долара США у 1934 р. дорівнював 0,888671 г чистого золота. Валютною реформою 1976 — 1978 рр., проведенню згідно з рішеннями країн Ямайської валютної системи, золотий вміст грошових одиниць країн-учасниць МВФ скасовано.

Міжбанківський процент — процент за кредитами, що видаються одним комерційним банком іншому.

Міжнародний кредит — вид кредиту, що обслуговує рух позичко­вого капіталу у сфері міжнародних економічних відносин.

Міжгосподарський кредит – це кредит, який існує між функціонуючими суб’єктами господарювання. Його видами є комерційний кредит, дебіторсько-кредиторська заборгованість, аванси покупців, тимчасова фінансова допомога, лізинг.

Мобільність капіталу— ступінь свободи, з якою капітали переміщуються з країни в країну під впливом зміни процентних ставок.

Монетарна політика — те саме, що і грошово-кредитна політика.

Монетаризм — школа в економічній науці, яка ставить гроші у центр макроекономічної політики, базується на кількісній теорії грошей, що пов’язує рівень цін з кількістю грошей у народному господарстві країни.

-Н-

Небанківські фінансово-кредитні інститути — фінансові посередники, діяльність яких не пов'язана з базовими операціями грошо­вого ринку.

-О-

Опціон – строковий контракт на цінні папери та фінансовий інструмент, який отримує покупець опціону з умовою продажу права на проведення тієї або іншої операції.

Онкольний кредит – це короткостроковий кредит, що повертається позичальником на першу вимогу банку. Цей вид кредиту надається комерційними банками під забезпечення облігаціями, векселями, іншими цінними паперами та товарами. Даний кредит погашається позичальником із попередженням за 2-7 діб.

Овердрафт – це короткостроковий поновлювальний кредит, яким надійний позичальник користується у межах визначеного ліміту та обумовленого проміжку часу. Він можливий лише за наявності єдиного поточного та позикового рахунку.

-П-

Пенсійні фонди - це спеціалізовані фінансові посередники, які на договірній основі акумулюють кошти юридичних і фізичних осіб у цільові фонди, з яких здійснюють пенсійні виплати громадянам після досягнення певного віку.

-Р-

Ревальвація (реставрація) — офіційне підвищення державного золотого вмісту та валютного курсу або тільки валютного курсу на­ціональної грошової одиниці щодо іноземних валют.

Регулювальна функція кредиту — в сучасних умовах засіб дер­жавного регулювання економічних процесів.

Рейтинг банку — показник, за яким проводиться порівняння банків за допомогою обраних критеріїв.

Рефінансування — погашення старої заборгованості шляхом випуску нових позик, головним чином замість короткострокових зобов'язань довгостроковими цінними паперами.

Ризик 6анківський— можливість втрат у разі виникнення несприятливих для банку обставин.

Ризик ліквідності— ризик, за якого в банку виявиться недостатньо грошових коштів для виконання платіжних зобов'язань у встановлені строки.

Ризик процентний — небезпека втрат банку через перевищення процентних ставок, що виплачуються за залученими коштами, над ставками за наданими позиками.

Розрахунковий чек - це документ стандартної форми з дорученням чекодавця своєму банкові переказати кошти на рахунок пред’явника чека (утримувача коштів).

Розрахунково - касове обслуговування – специфічний вид банківської послуги, який поєднує в собі процентні і комісійні послуги.

Ринок цінних паперів – це особлива сфера ринкових відносин, де завдяки продажу цінних паперів здійснюється мобілізація фінансових ресурсів для задоволення інвестиційних потреб суб’єктів економічної діяльності.

-С-

Середньостроковий кредит — кредит, який охоплює позики строком від 1-го до 3-х років, призначені для оплати обладнання, поточні витрати, фінансування капітальних вкладень.

Споживчий кредит — вид кредиту, що надається у грошовій чи товарній формах населенню фінансово-кредитними інститутами та нефінансовими організаціями (фірмами) з метою придбання товарів тривалого користування. Реалізується у вигляді банківського і споживчого кредиту.

Статутний фонд — сукупність власних коштів акціонерів або пайових внесків засновників (учасників) у грошовій формі, що надаються ними у постійне розпорядження банку.

Страхова компанія (страховик) — установа, яка спеціалізовано займається реалізацією відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних та юридичних осіб під час окремих подій (страхових випадків) за рахунок грошових фондів, що акумулюються з отриманих ними страхових внесків (страхових премій).

-Т-

Трансакція — операція, угода, що супроводжується взаємними по­ступками.

Трастові послуги - управління майном та іншими цінностями, котрі належать клієнтові, за контрактом, відповідно до якого банк протягом певного періоду виступає як довірена особа, а клієнт – як довіритель.

-Ф-

Факторинг - отримання права на стягнення боргівв (купівля дебіторів).

Фінансовий інструмент — засіб, який використовується урядом для досягнення своєї макроекономічноі мети. Наприклад, державні видатки та оподаткування можуть розглядатися як іструменти, спрямовані на досягнення повної зайнятості.

Функція грошей — робота грошей щодо обслуговування руху вартості товарів.

Форфейтинг - специфічна форма кредитування експортерів шляхом покупки в них комерційних векселів, акцептованих імпортером (або інших боргових вимог по зовнішньоторговельних операціях), без права регресивної (обороту) вимоги до продавця у випадку несплати за векселем.

Франчайзинг – це фінансово-кредитна операція, пов’язана із забезпеченням прибуткової діяльності малого бізнесу шляхом надання ліцензії великого та відомого підприємства дрібному підприємцю на продаж продукції чи надання послуг під його маркою (товарним знаком).

-Ц-

Центральний банк — банк першого рівня у дворівневій банківській системі.

-Ч-

Чек - письмове розпорядження платника своєму банку сплатити зі свого рахунку пред’явнику чека відповідну грошову суму


РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Основна література

1. Алєксєєв, І. В.Гроші та кредит: навч. посіб. / І. В. Алєксєєв, М. К. Колісник. - К.: Знання, 2009. - 253, [1] c.

2. Александрова, М. М. Гроші. Фінанси. Кредит: Навчальний посібник / М. М. Александрова. - К.: ЦУЛ, 2002. - 336 c.

3. Александрова, М. М. Гроші. Фінанси. Кредит: Навч. посіб. для студ. вузів / М. М. Александрова, С. О. Маслова. - К.: ЦУЛ, 2002. - 335 c.

4. Александрова, М. М. Гроші. Фінанси. Кредит: Навчальний посібник / М. М Александрова, С.О МасловаМіністерство освіти і науки України. - 2-е вид., перероб. і доп.. - К.: ЦУЛ, 2002. - 337 c.

5. Алексійчук, В.М. Гроші та кредит в системі відтворення АПК / В.М. Алексійчук. - 2-є вид., випр. і доп.. - К., 1999. - 383 c.

6. Алексійчук, В.М. Гроші та кредит в системі відтворення АПК / В.М. Алексійчук. - К., 1998. - 341 c.

7. Вдовенко, Л. О. Гроші та кредит: практикум: [навч. посіб.] / Л. О. Вдовенко, Н.Д. Фаюра. - [Б. м.]: [б. в.], 2010. - 183, [1] c.

8. Гроші, банки та кредит: у схемах і коментаріях: Навч. посібник для студ. вуз / Ред. Б.Л. Луців. - Тернопіль: Карт-бланш, 2000. - 225 c.

10. Гроші та кредит: підручник / за заг. ред. М.І.Савлука; М-во освіти і науки України, КНЕУ. - К., 2001. - 602 c.

11.Гроші та кредит: підручник / pа ред. Б.С. ІвасіваНБУ. Мін. освіти і науки України. Тернопільська академія нар. гос-ва. - Тернопіль: Карт-бланш, 2000. - 510 c.

12. Гроші та кредит: Курс лекцій з навчальної дисципліни / С.І. Кручоек, В.М. Алексійчук, Ю.І. Ляшенко та інЗа ред. С.І. Кручка. - К.: ДІА, 2000. - 132 c.

13. Гроші та кредит: підручник / за ред. М. І. Савлука; М. І. Савлук, А. М. Мороз, М.Ф. Пуховкіна, І. М. Лазепко; М-во освіти і науки України, КНЕУ. - 3-тє вид., перероб. і доп. - К., 2002. - 598 c.

15. Гроші та кредит: навч. посіб. / І. В. Алєксєєв, М. К. Колісник, О. Й. Вівчар, П. Г. Ільчук, І. Ю. Кондрат; Національний університет "Льівська політехніка". - Львів: Львівська політехніка, 2004. - 168 c.

17. Гроші та кредит: підруч. для студ. вуз / ред. М.І. Савлук; КНЕУ. - 3-тє вид., перероб. і доп. - К.: КНЕУ, 2004. - 597 c.

18. Гриньова, В.М. Гроші і кредит: Навчальний посібник / В.М. Гриньова, О.Ю. Проскур. - Х.: ІНЖЕК, 2003. - 208 c.

19. Грошово-кредитна політика в Україні / В.С. Стельмах, А.О. Єпіфанов, Н.І. Гребенник, В.І. Міщенко; Ред. В.І. Міщенко. - 2-е вид., перероб. і доп.. - К.: Знання, 2003. - 421 c.

20. Гроші, банки та кредит: у схемах і коментаріях: навч. посіб. для студ. вузів / за ред. Б.Л. Луців; М-во освіти і науки України, ТАНГ. - 3-е вид.. - Тернопіль: Карт-бланш, 2004. - 219 c.

21. Гриньова, В.М. Гроші і кредит: Навчальний посібник / В.М. Гриньова, О.Ю. Проскура. - Х.: Інжек, 2003. - 207 c.

22. Гроші та кредит (практикум): Навчальні посібники / Міністерство освіти і науки УкраїниІ.П. Булеєв, С.Т. Пілецька, Т.Ю. Коритько, А.В. Гаврікова. - К.: ЦУЛ, 2007. - 117 c.

23. Грошово-кредитна політика в Україні / В.С. Стельмах, А.О. Єпіфанов, Н.І. Гребеник, В.І. Міщенко; Ред. В.В. Міщенко. - 2-е вид., перероб. і доп.. - К.: Знання, 2003. - 216 c.

24. Гроші та кредит / Підручник. - Тернопіль: Карт-бланш, 2000. - 510 c.

25. Гроші та кредит: навч. посібник для студ. вищ. навч. закладів / м-во освіти і науки УкраїниС.Б. Ільіна, В.П. Шило, В.І. Кисла, Н.І. Шрамкова. - К.: Професіонал, 2007. - 363, [5] c.

26. Гриценко, О. Гроші та грошово-кредитна політика: навч. посіб. / О. Гриценко. - К.: ОСНОВИ, 1997. - 180 c.

27. Гальчинський, А. Теорія грошей: навч.-метод. посіб. / А. Гальчинський. - 2-ге вид.. - К.: ОСНОВИ, 1998. - 413 c.

28. Демківський, А.В. Гроші та кредит: навч. посібн. для студ. вузів / А.В. Демківський. - К.: ДАКОР, 2005. - 528 c.

29. Демківський, А.В. Гроші та кредит: навч. посібн. для студ. вуз / А.В. Демківський. - К.: ДАКОР, 2007. - 527, [1] c.

30. Дмитренко, М.Г Кредитування і контроль: навч.-метод. посіб.(у схемах і коментарях) / М.Г Дмитренко, В. С. Потлатюк. - К.: Кондор, 2005. - 296 c.

31. Деньги / сост. А.А. Чухно. - К.: Україна, 1997. - 510 c

32. Загородній, А.Г. Кредитування: Термінологічний словник / А.Г. Загородній, Г.Л. Вознюк, Г.О. Партин. - К.: Кондор, 2007. - 168 c.

33. Загородній, А.Г. Фінансовий словник / А.Г Загородній, Г.Л Вознюк, Т.С Смовженко. - 2-е вид., випр. і доп.. - Львів: Центр Європи, 1997. - 573 c.

34. Иванов, В.М. Деньги и кредит: курс лекций / В.М. Иванов; МАУП. - К.: МАУП, 1999. - 230 c.

35. Івасів, Б.С. Гроші та кредит: підручник / Б.С. Івасів; М-во освіти і науки України, НБУ, ТНЕУ. - 3-є вид. перероб. і виправл.. - Тернопіль: Карт-бланш, 2008. - 528 c.

36. Історія грошей і банківництва: Підручник / І.Г. Скоморович, С.К. Реверчук, Я.Й. Малик і ін..Міністерство освіти і науки України. - К.: Атіка, 2004. - 340 c.

37. Казначейська справа: підруч. / Є.О. Галушка, О.В. Охрімовський, Й.С. Хижняк, Д.П. Ротар. - Чернівці: Книги-XXI, 2008. - 464 c.

38. Коваленко, В.В. Центральний банк і грошово-кредитна політика: навч.-метод. посібник для самостійного вивч. дисципліни / В.В. Коваленко. - Суми: Унів. книга, 2009. - 222, [2] c.

39. Коваленко, Д. І. Гроші та кредит: теорія і практика: навч. посіб. / Д. І. Коваленко; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Київ. нац. ун-т технологій та дизайну. - К.: Каравела, 2012. - 359, [1] c.

40. Кочетков, В.Н. Организация лизинговых операций / В. Н.Кочетков, Е. В.Краева, О. В.Кочеткова. - Издание второе, стереотипное. - К.: Европейский ун-т финансов, информационных систем, менеджмента и бизнеса, 2000. - 103 c.

41. Кочетков, В.М Гроші та кредит: Навчально-методичний посібник / В.М Кочетков, Д.Г Сироцинський, Н.Ю Андрушко. - 2-е изд.. - К.: Вид-во Европ. ун-ту, 2002. - 84 c.

42. Козловський, С.В. Макроекономічне моделювання та прогнозування валютного курсу в Україні: Монографія / С.В. Козловський, В.О. Козловський. - Вінниця: КНИГА-ВЕГА, 2005. - 240 c.

43. Колесников, О.В. Історія грошей та фінансів: Навчальний посібник / О.В. Колесников, Д.І. Бойко, О.О. Коковіхіна. - 2-ге вид., випр. і доп.. - К.: ЦУЛ, 2008. - 140 c.

44. Лагутін, В.Д. Гроші та грошовий обіг: навч посіб. / В.Д. Лагутін,. - К.: Знання, 1998. - 168 c.

45. Лагутін, В. Д. Гроші та грошовий обіг: Навчальний посібник / В. Д. Лагутін. - 5-те вид., стер.. - К.: Знання, 2003. - 199 c.

46. Лагутін, В.Д. Кредитування: теорія і практика: навч. посіб. / В.Д. Лагутін. - 3-тє видання, перероб. і доп.. - К.: Знання, 2002. - 215 c.

47. Лагутін, В.Д. Кредитування: теорія і практика: Навчальний посібник / В.Д. Лагутін. - К.: Знання, 2001. - 215 c.

48. Лагутін, В. Д. Гроші та грошовий обіг: навч. посіб. / В. Д. Лугутін, В. Д. Лагутін. - 5-е вид., стер.. - К.: Знання, 2003. - 199 c.

49. Лагутін, В. Д Гроші та грошовий обіг: навч. посіб. / В. Д Лагутін. - 2-е вид., перероб. і доп.. - К.: Знання, 1999. - 181 c.

50. Лагутін, В.Д. Кредитування: теорія і практика: навч. посіб. / В.Д. Лагутін. - К.: Знання, 2000. - 214 c.

51. Лютий, І.О. Грошово-кредитна політика в умовах перехідної економіки: монографія / І.О. Лютий. - К.: Атіка, 2000. - 240 c.

52. Мозговий, О.М. Фондовий ринок: навч. посібн. для студ. вузів / О.М. Мозговий; М-во освіти України, КНЕУ. - К.: КНЕУ, 1999. - 316 c.

53. Михайловська, І.М. Гроші та кредит: навч. посібник / І.М. Михайловська, К.Л. Ларіонова. - Львів: Новий Світ-2000, 2007. - 431, [1] c.

54. Петрашко, Л.П. Валютні операції: Навчальний посібник / Л.П.Петрашко; М-во освіти і науки України. Київський нац. економ. ун-т. - К., 2001. - 204 c.

55. Олійник, О.М. Довгострокове кредитування населення в Україні: монографія / О.М. Олійник. - К.: Логос, 2008. - 155 c.

56. Рисін, В.В. Грошово-кредитні системи зарубіжних країн: навч. посіб. для вузів / В. В. Рисін; М-во освіти і науки України, НБУ, Львівський банківський ін-т. - Львів: Львівський банківський ін-т НБУ, 2001. - 192 c.

57. Рябинина, Л.Н. Деньги и кредит: учеб. пособ. / Л.Н. РябининаОдесский государственный экономический ун-т. - 2-е вид., перероб. і доп.. - К.: ЦУЛ, 2008. - 601 c.

58. Старинський, М.В. Правове регулювання відносин у сфері випуску та обігу цінних паперів в Україні: навч. посіб. для студ. вищ. навч. заклад. / М.В. Старинський, Ж.В. Завальна. - Суми: Унів. книга, 2007. - 405 c.

59. Щетинін, А.І. Гроші та кредит: Підручник для студентів вузів / Міністерство освіти і науки УкраїниА.І. Щетинін. - К.: ЦУЛ, 2006. - 432 c.

60. Щетинін, А.І. Гроші та кредит: підруч. для студ. вузів / А.І. Щетинін; М-во освіти і науки України. - К.: ЦУЛ, 2005. - 432 c.

61. Щетинін, А. І. Гроші та кредит: підруч. / А. І. Щетинін. - 3-тє вид., перероб. і доп.. - К.: ЦУЛ, 2008. - 432 c.

Допоміжна

1. Мошенський, С.З. Вексель. Базові концепції / С.З. Мошенський. - Рівне: Планета-друк, 2007. - 1204 c.

2. Мошенский, С.З. Эволюция векселя: [монограф.] / С.З. Мошенский. - К.: Планета-друк, 2005. - 446 c.

3. Мишкін, Ф.С. Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків / Фредерік С. Мишкін; [ пер. з англ.: С. Панчишина, Г. Стеблій, А. Стасишина]; наук. ред. пер. С. Панчишина. - К.: Основи, 1998. - 964 c.

4. Фінанси. Грошовий обіг. Кредит: Навчальний посібник / В.А. Предборський, Ю.О. Тараненко, А.М. Стовбчатий та ін.; Під ред. В.А. ПредборськогоНаціональна Академія Внутрішніх Справ України. - К.: Фенікс, 2000. - 496 c.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.029 сек.)