АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація психодіагностичних методик

Читайте также:
  1. II Методика виконання курсової роботи.
  2. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА
  3. III. Методика расчета эффективности электрофильтра.
  4. Автор методики – канд.психолог.наук Николай Дмитриевич Линде, её официальное название – “Эмоционально-образная терапия” (ЭОТ).
  5. АДАПТИВНЫЕ ПРОЦЕССЫ В СОЦИАЛЬНОЙ РАБОТЕ И МЕТОДИКА ИХ РЕГУЛИРОВАНИЯ
  6. Ампутационный метод. Показания, методика.
  7. Анализ методики оценки безопасности рабочего места
  8. Анализ существующих коррекционных методик
  9. Ароматерапия — эстетическая методика. Чувство меры – признак высокого вкуса.
  10. Банківські операції, їх класифікація
  11. Банківські ресурси, їх види та класифікація
  12. В этой книге раскрыты методики применения урины для простых людей, которые хотят быть здоровыми и желают знать, как этого добиться самостоятельно.

Психологічна діагностика (головним чином, на Заході) в даний час володіє великою кількістю методик, що відповідають основним вимогам до їх розробки і перевірці, але розрізняються як за змістом, так і за способами отримання діагностичної інформації. Знайомство з основними типами діагностичних методик при розумінні їх специфіки та сфери застосування є суттєвим компонентом знання сучасного психодиагноста.

Разом з тим автори книги не ставили собі за мету описати все різноманіття методик, розроблених фахівцями і складових інструментарій психодиагноста. Читачі будуть ознайомлені лише з деякими найбільш відомими і вживаними у вітчизняній практиці методиками, які можуть розглядатися в якості ілюстрації методів діагностики (сукупності способів і прийомів оцінки психологічних властивостей, що мають істотні схожі ознаки).

Специфічні особливості кожного методу визначають можливості та труднощі в роботі з ним, гідності і недоліки його використання, характер витягуваної з його допомогою інформації, способи аналізу та інтерпретації результатів, ймовірні помилки. Важливість знання такого роду очевидна як для розробників і користувачів психодіагностичних методик, так і для замовників діагностичних обстежень, що враховують їх результати в своїй практичній діяльності. [6, c.65]

Наприклад, рівень довіри до діагнозу визначається тим, які методики були використані (опитувальники, тести або проективні), наскільки складними були процедури проведення і аналізу, наскільки залежна трактування даних обстеження від кваліфікації діагноста і пр.

Крім цього труднощі постановки діагнозу пов'язана з тим, що результатів однієї методики недостатньо, якою б досконалою вона не була. Психодиагноста, вважаючи, що результати будь-якої методики повинні супроводжуватися додатковими даними про індивіда, включають в число своїх методів спостереження, бесіду, аналіз продуктів діяльності. Тому помиляються ті, хто наївно називає психодиагностом тестологами - фахівець в області психодіагностики повинен володіти неформалізованими методами і використовувати їх на практиці. Розуміючи специфіку цих методів, він зобов'язаний знати критерії та принципи їх діагностичного використання.

Класифікація діагностичних методик меті сприяння впорядкування інформації про них, знаходженню підстав для їх взаємозв'язку і тим самим сприяє поглибленню спеціальних знань в області психологічної діагностики.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)