АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Хід роботи. 1. Визначте шумоміром рівень шуму на території університету з боку житлового масиву, автомагістралі чи підприємства

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II Методика виконання курсової роботи.
  3. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  4. IX. СИГНАЛИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС МАНЕВРОВОЇ РОБОТИ
  5. VI Поточний контроль виконання роботи
  6. VI Поточний контроль виконання роботи
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI Поточний контроль виконання роботи
  9. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  10. VIІ Поточний контроль виконання роботи
  11. А. Виконується при підготовці до роботи
  12. Аналіз стану виховної роботи

1. Визначте шумоміром рівень шуму на території університету з боку житлового масиву, автомагістралі чи підприємства. Згідно з чинним у світі та Україні стандартами, рівень шуму, що створюється автотранспортом визначається на відстані 7 м від першої (ближньої) до розрахункової точки смуги транспортного потоку. Якщо такого пристрою немає, то для наближеного визначення рівня шуму на вказаній відстані (L7) використовують рівняння Орнатського (7.1), в якому враховано фізичні закони поширення звукових хвиль у просторі:

 

(7.1)

 

де N – інтенсивність автотранспортного потоку, шт./год.; – сума поправок для приведення розрахунків до типових (нормальних) умов, розраховується за формулою 7.2:

 

(7.2)

 

– поправка, що враховує співвідношення легкового (включаючи громадський) та вантажного транспорту (не враховується, якщо співвідношення становить 60%: 40%; зростає на 1 дБ для збільшення частки вантажного транспорту на кожні 10%); – поправка на відхилення середньої швидкості руху автотранспорту (збільшується на 1 дБ на кожні 10% відхилення від 40 км/год.); – поправка на схил дороги (зростає на 1 дБ на кожні 2% схилу дороги); – становить 3 дБ за наявності вздовж вулиці трамваю.

2. За формулою Карагодіна (7.3) обчисліть рівень шуму () на певній досліджуваній відстані від джерела (наприклад, поблизу навчального корпусу):

 

м (7.3)

 

де – зниження рівня шуму внаслідок поширення звукових хвиль в атмосферному повітрі; – зниження рівня шуму під впливом земної поверхні; – поправка, що враховує поглинання шуму зеленими насадженнями; – поглинальний ефект будівель (умовно приймається рівним 25 дБ).

Наприклад, на відстані 200 м (L200) рівень шуму зменшиться на величину Y1:

 

 

де Р200 – точка на відстані 200 м від джерела; Р7 – точка на відстані 7 м від джерела (нормативна точка вимірювання шумоміром).

Зниження рівня шуму під впливом земної поверхні розраховують за формулою (7.4):

 

(7.4)

де – коефіцієнт поглинання шуму поверхнею (для асфальту – 0,9; для відкритого ґрунту – 1; для газону – 1,1).

Наприклад, загальна довжина земної поверхні становить Lзаг = 200 м, з них асфальтове покриття складає 80 м, газон – 5 м, відкритий грунт – 115 м. Отже, маємо:

 


Поправку, що враховує поглинання шуму зеленими насадженнями, знаходять за формулою (7.5):

 

(7.5)

 

де – коефіцієнт зниження рівня шуму зеленими насадженнями (становить 1,2 для смуги з двох рядів дерев з чагарниками середньої щільності та шириною 6 м і 1.5 – для такої ж смуги з чагарниками і деревами, що мають висоту не менше 7 м і ажурну крону).

У годину “пік” на відстані 7 м від автомагістралі рівень шуму становить близько 80 дБ. Отже, в нашому випадку на відстані 200 м від дороги розрахунковий рівень шуму становитиме:

 

 

Отримане значення рівня шуму (29,6 дБ) не перевищує на вказаній відстані допустимий у денний період рівень шуму (35 дБ) поблизу житлових будівель (табл. 7.1).

 

Таблиця 7.1 – Допустимі рівні шуму на різних за призначенням територіях

Призначення території Допустимий рівень шуму, дБ
денний час (з 700 до 2300) нічний час (з 2300 до 700)
Селітебна зона (житлові масиви)    
Зони житлової забудови, що реконструюється    
Зона масового відпочинку   35-40
Санітарно-курортна зона 40-45 30-35
Житлові будинки, розташовані поблизу транспортних магістралей    
Заповідні території до 25 до 20

 

3. На основі отриманих результатів зробіть висновки про рівні шуму на досліджуваній території (на відстані 7 м від автомагістралі та на досліджуваній відстані), про дотримання нормативів шумового навантаження, та про необхідність збільшення площі зелених насаджень (чи використання інших заходів по зменшенню шумового навантаження).

 

Контрольні запитання

1. Дайте характеристику допустимим та шкідливим для людини рівням шуму.

2. В чому проявляється негативний вплив шумового навантаження?

3. Наведіть основні заходи боротьби із шумовим забрудненням.

4. Яким чином проводять вимірювання рівня шумового забруднення урбоекосистем?

5. Проаналізуйте методи нормування шумового навантаження в Україні та світі.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)