АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заробітна плата, її форми і функції

Читайте также:
  1. Аграрні реформи
  2. Аналитическое трансформирование снимков.
  3. Аналогично сформированы списки ЛДПр и на не упомянутых выше выборах представительных органов власти административных центров регионов.
  4. БАНКІВСЬКА СИСТЕМА. ВИДИ БАНКІВ ТА ЇХ ФУНКЦІЇ. АКТИВИ ТА ПАСИВИ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ
  5. Банкірський кредит. Банки, їхні функції та операції
  6. Биологическая изменчивость людей и биогеографическая характеристика среды. Экологическая дифференцировка человечества. Понятие экологических типах людей и их формирования.
  7. В результате перцептивного действия формируются различные когнитивные структуры.
  8. В формировании личности ребенка
  9. В. Моторної і секреторної функції
  10. Види, форми і методи фінансового контролю.
  11. Визначення густини матеріалу правильної геометричної форми.
  12. Визначити ЗДНФ та ЗКНФ функції 4-х змінних.

Вартість робочої сили у грошах, набирає форми ціни робочої сили. Заробітна плата стає грошовим виразом вартості і ціни товару робоча сила.

Зарплата - грошовий вираз вартості ціни товару робоча сила та результативності функціонування робочої сили.

Заробітна плата виконує такі функції:

1) відтворювальну — забезпечення розширеного відтворення якості робочої сили найманого працівника та членів його сім'ї;

2) стимулюючу — стимулювання високоефективної праці;

3) розподільчу — стимулювання припливу робочої сили в одні галузі та її відпливу з інших.

Заробітна плата існує у двох основних формах: погодинний і відрядній.

Погодинна заробітна плата – оплата вартості робочої сили за її функціонування протягом певного робочого часу. Оплата праці за одну годину визначається відношенням денної вартості робочої сили на тривалість робочого дня.

Відрадна або поштучна заробітна плата – це оплата вартості робочої сили залежно від розмірів виробітку за одиницю часу. Вона є перетвореною формою погодинної заробітної плати. Оплата праці залежить від її кількості і якості, що вимірюється відповідними показниками до виготовленої продукції.

Погодинна форма заробітної плати має системи: нормовану погодинну, просту погодинну, погодинну – преміальну.

Відрядна форма заробітної плати має системи: проста відрядна, відрядно преміальна, відрядно-прогресивна, акордна.

Системи заробітної плати. Векономіці розвинутих країн світу існують такі системи заробітної плати: тарифні, пре­міальні та колективні. 4

За тарифної системи заробітна плата залежить від безпе­ребійної роботи устаткування, від складності праці, яка ви­ражена відповідним тарифним розрядом і ставкою. Зо­крема враховують такі фактори, як кваліфікація виконавця (освіта, досвід роботи, професійна підготовка); розумові та фізичні зусилля; його відповідальність за матеріали, устат­кування тощо; умови праці (важкі, непривабливі та ін.).

Застосування преміальної системи ґрунтується на прийо­мах відрядної та погодинної заробітної плати. Відрядно-преміальна система передбачає сплачування робітникові певної суми за кожен виріб. За норматив беруть найменший можливий обсяг виробітку, який поширюється на більшість робітників.

За стимулювання на основі погодинних форм заробіт­ної плати нормою вважають обсяг роботи, виконуваної, як правило, робітником середньої кваліфікації за одну годи­ну За її перевиконання на 1% заробітна плата збільшується також на 1%, але загальний розмір надбавок не переви­щує 15—20% загального заробітку.

Більшість преміальних систем передбачає застосування технологічної надбавки. Спеціальні премії призначаються за дотримання технологічної дисципліни, за безаварійну роботу або за підтримання устаткування в належному стані.

Колективна система заробітної плати. Представники адміністрації та профспілок заздалегідь визначають норматив частки витрат на робочу силу в загальній вартості умовно чистої продукції. Премії розподіляють між робітниками відповідно до тарифних ставок.

Номінальна заробітна платасума грошей, яку отримує працівник за продаж своєї робочої сили та її функціонування.

Реальна заробітна плата - кількість споживних вартостей (товарів і послуг), яку працівник може придбати за свій грошовий заробіток за існуючого рівня цін після вирахування податків.

Отже, рівень реальної заробітної плати залежить від:

1) номінальної зарплати;

2) рівня цін на предмети спожи­вання та послуги (індекс вартості життя);

3) податків, які сплачують робітники до бюджету держави і фондів соці­ального страхування.

Для визначення реальної заробітної плати індекс номінальної заробітної плати ділиться на індекс вартості життя.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)