АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Жива речовина біосфери

Читайте также:
  1. А. Про інтенсивне загальне забруднення води органічними речовинами
  2. Гігієнічні показники забруднення води органічними речовинами
  3. Етапи еволюції біосфери
  4. Жива речовина біосфери
  5. Жива речовина та її специфічні властивості
  6. Назвіть прилади, що дозволяють провести обстеження продовольства у польових умовах на зараження отруйними речовинами
  7. Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами чи радіоактивними матеріалами
  8. ОСНОВНІ ВЛАСТИВОСТІ БІОСФЕРИ
  9. Основні компоненти біосфери та її межі
  10. Отруєння деструктивними речовинами.
  11. Отруєння корозивними речовинами

Екологія біосфери

1. Поняття біосфери та її межі

Біосфера (грец. „біос” – життя, „сфера” – сфера, куля, оболонка) – це уявна оболонка Землі, до якої належать частини атмосфери, гідросфери і літосфери, заселені живими організмами.

 

Перші уявлення про біосферу як „зону життя” належать французькому натуралісту Ж..- Б. Ламарку (1802). Термін „ біосфера” вперше запропонував у 1875 році австрійський геолог Е. Зюсс (він же виділив три геосфери Землі). Науково обґрунтував учення про біосферу в 1926 році видатний український вчений, засновник і перший президент Академії наук України В. І. Вернадський.

 

Основними компонентами біосфери є:

1) жива речовина – рослини, тварини, мікроорганізми;

2) біогенна речовина – органічні та органомінеральні продукти, створені живими організмами впродовж геологічної історії: кам’яне вугілля, горючі сланці, торф, нафта та ін.;

3) нежива (косна) речовина – гірські породи неорганічного походження і вода, які є субстратом або середовищем для проживання живих організмів;

4) біокосна речовина – результат синтезу живої і неживої речовини: осадові породи, кора вивітрювання, ґрунти, мули;

5) радіоактивна речовина – випромінювання;

6) космічна речовина – метеорити.

Біосфера охоплює три геосфери.

Верхня межа біосфери в атмосфері – 25-30 км над поверхнею планети (озоновий шар), де ще трапляються спори, бактерії, гриби, водорості, що активно вегетують.

Межа біосфери у літосфері – 2-4 км у глибину (бактерії у нафтоносних пластах). Проникнення далі у глиб обмежене високою температурою (понад 100 ˚С).

У гідросфері життя трапляється на будь-яких глибинах, навіть максимальних.

Жива речовина біосфери

 

Усю сукупність живих організмів у біосфері Вернадський назвав „живою речовиною”. Як основні характеристики живої речовини він розглядав біомасу, хімічний склад та енергію.

Властивості живої речовини:

1. Здатність швидко освоювати весь вільний простір, що пов’язано з інтенсивним розмноженням живих організмів, здатністю збільшувати поверхню свого тіла та утворювати угруповання.

2. Рух не тільки пасивний, а й активний (проти течії, сили гравітації, повітряних потоків).

3. Стійкість за життя і швидке розкладання після смерті (включення в колообіги).

4. Висока здатність пристосовуватись до різних умов.

5. Надзвичайно велика швидкість перебігу реакцій.

6. Висока швидкість оновлення живої речовини (у середньому 8 років).

 

Функції живої речовини:

1. Енергетична, яка пов’язана з накопоченням енергії в процесі фотосинтезу, передавання її по ланцюгу живлення і розсіювання.

2. Газова – здатність змінювати і підтримувати певний газовий склад середовища проживання.

3. Окислювально-відновна функція пов’язана з інтенсифікацією під впливом живої речовини процесів як окислення, завдяки збагаченню середовища киснем, так і відновлення, у тих випадках, коли відбувається розкладання речовин за дефіциту кисню.

4. Концентраційна функція пов’язана зі здатністю організмів концентрувати в своєму тілі розсіяні хімічні елементи.

5. Деструктивна функція – руйнування організмами та продуктами їх життєдіяльності решток органічної та косної речовини.

6. Транспортна функція пов’язана з перенесенням речовин та енергії в результаті активного руху організмів.

7. Середовищеутворювальна функція (результат дії інших функцій – інтегративна) виявляється в утворенні ґрунтів, очищенні повітря від забруднень, а також у створенні природного середовища вцілому та підтримки у відносно стабільному стані в усіх геосферах.

8. Росіювальна функція виявляється через трофічну і транспортну діяльність організмів (розсіювання речовини при виділенні організмами екстрементів, загибелі організмів під час переміщеньу просторі, зміна покривів, переробка первинної сировини на продукти їх споживання).

9. Інформаційна функція виражається в тому, що живі організми та їх співтовариства накопичують певну інформацію, закрілюють її в спадкових структурах і потім передають наступним поколінням.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)