АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кореспонденція рахунків за операціями формування статутного капіталу ВАТ

Читайте также:
  1. II. З кредиту рахунків 14,15,18, 35 в дебет рахунків
  2. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  3. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  4. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  5. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  6. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  7. А. Методика розрахунків збитків внаслідок забруднення атмосферного повітря
  8. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  9. Агент із розрахунків за рекламу
  10. Акредитив як форма міжнародних розрахунків
  11. Акредитивна форма розрахунків
  12. Активними операціями називаються операції з розміщення банківських ресурсів.

Методичні рекомендації до практичних занять

Модуль 1. Фінансовий облік за національними стандартами

Змістовий модуль 1. Інструментарій фінансового обліку за національними стандартами

Практичне заняття № 1

 

Тема 1. Облік капіталу

 

Мета заняття: набути вміння та навички з обліку формування і змін статутного та іншого капіталу суб’єкта господарювання.

.

План заняття:

 

1. Облік формування статутного капіталу на підприємствах різних організаційно-правових форм

2. Облік розрахунків із засновниками

3. Відображення операцій з нерозподіленим прибутком (непокритими збитками)

 

Обладнання:

· Відомість аналітичного обліку розрахунків з учасниками;

· План рахунків бухгалтерського обліку і інструкція про його застосування;

· Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 5“Власний капітал“.

 

Методичні рекомендації до практичного заняття

 

Власний капітал - частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань.

Статутний капітал підприємства є складовою власного капіталу і формується його власниками (учасниками під час створення підприємства):

- на державних і комунальних підприємствах - за рахунок коштів держави, виділених у постійне користування;

- на підприємствах, що мають статус товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) і приватного підприємства (ПП) – за рахунок внесків їх засновників (фізичних і юридичних осіб);

- на акціонерних товариствах – за рахунок акціонерів, акції яких можуть розповсюджуватись на фондових біржах через відкриту підписку (ВАТ), або тільки серед засновників (ЗАТ) тощо.

У Плані рахунків для обліку статутного капіталу підприємства, створення різних резервів та отримання фінансування використовуються рахунки класу 4. За кредитом рахунків відображається збільшення відповідних його елементів, а за дебетом – зменшення.

Формування статутного капіталу ТОВ відображається на рахунку 40 “Статутний капітал". На момент реєстрації підприємства на весь розмір зареєстрованого статутного капіталу у статутних документах, складається проводка: дебет 46 “Неоплачений капітал”, кредит 40 “Статутний капітал ”. Фактичне внесення внесків відображається по дебету рахунків активів в залежності від виду внесених засобів та кредиту рахунку 46 “Неоплачений капітал”. Якщо внески вносяться матеріальними активами, їх вартість оцінюється за узгодженою власниками справедливою вартістю. На момент внесення усіх внесків кожним власником залишку на цьому рахунку вже не буде. Аналітичний облік внесків до статутного капіталу ведеться за кожним окремим акціонером (засновником, учасником). Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщення неоплачених акцій та за кожним засновником (учасником) підприємства.

У таблиці 3.1 наведено приклад відображення в обліку формування статутного капіталу ВАТ.

Таблиця 3.1

Кореспонденція рахунків за операціями формування статутного капіталу ВАТ

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
  Відображено зафіксований у Статуті розмір статутного капіталу    
  Відображено суму внесків засновників, потенційних акціонерів до реєстрації ВАТ 685 або 425  
  Відображено суми поетапно внесених внесків (викупу акцій) акціонерів: - грошовими коштами у касу (банк) 301 (311)  
- відображено різницю між продажною (за грошові кошти) і номінальною вартістю первинно розміщених акцій (емісійний доход) 301,311  
- - матеріальними і нематеріальними активами (за справедливою вартістю) 10,11,12,20, 22,36,28  
  - - відображено додатну різницю між справедливою вартістю майна і номінальною вартістю акцій 10,11,12,20, 22,36,28  
  - Внесені кошти до статутного капіталу в іноземній валюті    
  - Відображено дохід на суму курсових різниць на непогашену акціонерами заборгованість за акціями    
  - Відображено втрати на суму від’ємної курсової різниці із заборгованості акціонерів за акціями    

В акціонерних товариствах при внесенні коштів засновниками і потенційними акціонерами до дати затвердження статуту складаються бухгалтерські записи: Дт 311 Кт 685 (можливе використання рахунку 425). Після реєстрації статуту сплачені суми відображаються по кредиту рах. 40, а заборгованість акціонерів – по Дт 46 «Неоплачений капітал».

Таким чином, з інформації на рахунку 46 видно розмір заборгованості акціонерів за не викуплені акції. На ринку цінних паперів акції можуть продаватись за ціною більшою від номінальної вартості. Різниця буде відображати емісійний дохід на субрахунку 421 «Емісійний дохід».

Статутний капітал може змінюватись (збільшуватись або зменшуватись). В акціонерних товариствах збільшуватись він може за рахунок збільшення номінальної вартості наявних акцій. Для цього можуть використовуватись як додаткові (нові) внески акціонерів, так і реінвестиції нарахованих їм дивідендів. Статутний капітал може збільшуватись за рахунок і інших джерел (дооцінка активів та ін.) Зменшення розміру статутного капіталу акціонерного товариства може відбуватись за рахунок зменшення номінальної вартості акцій, або викупу у акціонерів акцій і тим самим зменшення їх загальної вартості. У таблиці 3.2 наведено приклад кореспонденції рахунків по операціям зменшення номінальної вартості акцій ВАТ.

 

Таблиця 3.2


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)