АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Управління бібліотечно-інформаційним обслуговуванням

Читайте также:
  1. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  2. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  3. Автоматизовані системи управління проектами
  4. Адреса регістра управління завершується на: 11
  5. Актуальність проблеми управління освітою
  6. Аналіз є однією із функцій управління
  7. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  8. Англо-американська модель корпоративного управління
  9. База даних і система управління базою даних СППР
  10. Бази моделей і системи управління базами моделей
  11. Біологічні аспекти відбору та управління в юнацькому спорті
  12. БП. Управління людським капіталом

Бібліотечне обслуговування – відкрита, багаторівнева підсистема бібліотеки з надання різноманітних інформаційних послуг, орієнтована на користувачів.

Тому функціонування цієї підсистеми пов’язано з моніторингом, аналізом і оцінкою стану ринку реальних і потенційних користувачів, їх потреб і очікувань; дослідженням розвитку інформаційно-культурних і освітніх послуг у регіоні; аналізом якості бібліотечних послуг, їх відповідності потребам користувачів. Для забезпечення цього необхідне управління бібліотечним обслуговуванням.

Управління бібліотечним обслуговуванням – сукупність процесів, за допомогою яких уповноважені особи підтримують і спрямовують діяльність з бібліотечного обслуговування на задоволення потреб користувачів. Управління передбачає прогнозування, планування, організацію, координацію, аналіз, керівництво, облік і контроль.

Сьогодні вивчення даних для аналізу забезпечують маркетингові дослідження і система обліку всередині підрозділів обслуговування.

У структурі управління бібліотечним обслуговуванням виокремлюють кілька рівнів:

1) рівень міжбібліотечної взаємодії в області обслуговування, де координується діяльність бібліотек усіх відомостей з іншими інформаційними центрами щодо забезпечення права громадян на вільний доступ до інформації;

2) рівень бібліотеки, де узгоджується організація обслуговування у всіх структурних підрозділах;

3) рівень управління, що забезпечує діяльність окремого структурного підрозділу обслуговування;

4) рівень управління, що сприяє роботі кожного пункту обслуговування, рівень управління виконанням конкретних послуг.

На кожному рівні управління має свої завдання. Завдання управління на рівні бібліотеки – задати цій підсистемі параметри, виходячи із потреб суспільства, користувачів бібліотеки, забезпечити взаємозв’язок цієї підсистеми з іншими підсистемами (комплектування, формування ДБА, автоматизації, господарської служби), організувати взаємодію структур всередині підсистеми обслуговування, забезпечити їх координацію, створити технічні, фінансові, кадрові умови для успішного функціонування підсистеми обслуговування. Виконання цих завдань вимагає від менеджерів користувацького підходу до роботи усієї бібліотеки.

З цієї точки зору різні види діяльності, які забезпечують надання послуг, повинні розглядатися не ізольовано, а як єдиний комплекс. Це означає, що не тільки абонемент і читальний зал, але й ДБО, і службу копіювання, службу МБА, підрозділ організації виставок, заходів (якщо такі є), абонементи, читальні зали спеціалізованих відділів (музично-нотного, іноземної літератури та ін.), позастаціонарну мережу необхідно бачити в комплексі обслуговування.

Орієнтація на користувачів потребує виокремлення двох комплексів: обслуговування і забезпечення обслуговування (формування фонду і ДБА – інформаційне забезпечення; технічне, кадрове, фінансове забезпечення). Доцільність такого комплексування діяльності бібліотеки особливо наочно виявляється при використанні нових інформаційних технологій, що потребують зміни структури бібліотек.

Для узгодження діяльності різних структурних підрозділів всередині комплексу обслуговування у деяких бібліотеках виокремлюють заступника директора із обслуговування, для взаємозв’язку на технологічному рівні здійснюється диспетчеризація.

На рівні управління структурним підрозділом обслуговування чи пунктом видачі основне завдання – організаційне забезпечення виконання послуг, недопущення черг, для цього – облік, контроль, прийняття оперативних організаційних рішень.

Управління технологічним процесом обслуговування повинно забезпечити якість обслуговування (оперативність, недопущення браків, відмов). Один із засобів такого управління – технологічне проектування.

Основні фактори, що впливають на прийняття управлінських рішень в області обслуговування:

1) змінний обсяг, інтенсивність і вид запитів на послуги, що надходять, відповідна зміна послуг;

2) наявність сучасних технічних засобів;

3) включення у фонд нових видів документів;

4) рівень віддаленості документів від пункту обслуговування, кількість пунктів обслуговування;

5) технологічні вимоги до виконання цього виду і форми послуги;

6) характер ставлення бібліотеки до користувачів;

7) кількість і професійність персоналу для виконання тих чи інших послуг.

Управлінські рішення, що приймають під впливом цих факторів, передбачають структурні, технологічні, кадрові зміни.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)