АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 2.Кримінально-процесуальне законодавство

Читайте также:
  1. III. Законодавство в Українській Народній Республіці
  2. Антимонопольна політика . Антимонопольне законодавство.
  3. Антимонопольне законодавство більшості країн світу забороняє картельні угоди, виключаючи окремі галузі, такі як?
  4. Архівне законодавство і відомчі архіви
  5. Глава 1. ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ ПРО ЗБРОЙНІ СИЛИ
  6. Глава 1. Кримінальне процесуальне законодавство України та сфера його дії
  7. Господарське законодавство
  8. Європейський Союз і законодавство з охорони праці
  9. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 2.1.1. ЗАКОНОДАВСТВО В ГАЛУЗІ ГІГІЄНИ ПРАЩ
  10. Законодавство в галузі стандартизації
  11. Законодавство із сертифікації за кордоном
  12. Законодавство про захист економічної конкурен-ції. Види порушень даного законодавства

Тема 1.Основні поняття кримінального процесу

 

Задача № 1

Гр. Малій звернувся до міліції з заявою про вчинення у нього крадіжки речей з квартири, в заяві йшлося про викрадення значної кількості коштовностей та антикварних речей. В прийнятті заяви йому було відмовлено, і усно роз’яснено, що він відомий як особа, що зловживає спиртними напоями, і тих речей, про викрадення яких він пише в заяві, у нього не могло бути.

Малій має намір оскаржити цю відмову. Чи є у нього таке право? Якщо таке право він має, то куди, в якому порядку він може звернутися зі скаргою? З якого моменту виникає кримінальний процес?

Задача № 2

Проаналізуйте зміст ст.ст. 193-194 КПК. На прикладі цією статті поясніть значення процесуальної форми.

Задача № 3

Ознайомтесязізмістом ст. 224 КПК. Поясніть, якезначеннямаєпроцесуальна форма допиту.

Задача № 4

Слідчий здійснює кримінальне провадження за фактом заподіяння тяжких тілесних ушкоджень 90-річному Самойлову. Як вдалося встановити, до оселі потерпілого вдерлися двоє чи троє злочинців, які побили старого, викрали гроші – 20000 грн., а також нагороди ветерана Великої Вітчизняної війни. Потерпілий знаходився в лікарні в тяжкому стані. Незабаром лікарі повідомили слідчого, що стан Самойлова покращился і можливо провести його допит.

Яким чином доцільно діяти слідчому, щоб провести допит потерпілого і одержати докази для суду? Охарактеризуйте процесуальну форму такого допиту.

Задача № 5

До міліціїзвернувся гр. Кремень з заявою про вчиненнящодоньогозлочину– замаху на убивство. Наступного дня заявубулозареєстровано в Єдиному реєстрідосудовихрозслідувань. Протягомнаступнихдвохмісяцівслідчий провадивслідчі та іншіпроцесуальнідії, дійшовши висновку, щозлочинбуввчиненийПросянюком, вручив йомуповідомлення про підозру; підозрюваномубувпризначенийзахисник. Слідчийзвернувся (за погодженням з прокурором) до сдідчогосудді з клопотанням прообраннядопідозрюваногозапобіжного заходу у виглядівзяттяпідварту. Розглянувшиклопотання, слідчий судя обравзазначенийзапобіжнийзахід. Просянюк себе винним не визнавав, але слідчийвважав, щозібранідостатнідокази для складанняобвинувального акту. Виконавшинеобхіднідіїщодонаданнясторонізахисту доступу до матеріалівсправи, слідчий склад обвинувальний акт (який затвердив прокурор), а такожреєстр матеріалівдосудовогорозслідування. Прокурор надав копіїобвинувального акту та реєструсторонізахисту. Обвинуальний акт та реєстрбулинаправлені до суду.

Післянадходження до суду обвинувального акту та реєстру, буввизначений склад суду для проведенняпідготовчого судового розгляду. Через п’ятьднівбуло проведено засідання,врезультатіякогоухваленорішення про призначеннясправи до судового розгляду. Через десять дніввідбувсясудовийрозгляд, якийзакінчивсявинесеннямобвинувальноговироку. Просянюкбувзасудженийдовісьмироківпозбавленняволі. Засудженийвважаввирокнезаконним та необгрунтованим та приніс на вирокапеляційнускаргу. Апеляційний суд розглянувскаргуі ухваливрішення про скасуваннявироку та призначення нового розгляду в судіпершоїінстанції. З таким решенням суду апеляційноїі нстанції не погодились прокурор та потерпілий.

Якіетапи (стадії) можнавиділити в данномукримінальномупровадженні, якіщеетапиможливівданій справі? Чиможе прокурор оскаржитизазначенерішенняапеляційного суду?

Задача № 6

Коваль вироком місцевого суду засуджений за крадіжку по ч.3 ст. 185 КК до 4 років позбавлення волі. В апеляційному порядку вирок оскаржений не був. Через місяць після набрання вироком законної сили засуджений звернувся до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ з касаційною скаргою, в який просив про пом’ягшення покарання, пославшись на те, що суд не врахував наявність пом’ягшуючих обставин.

Чи підлягає розгляду така скарга? В чому полягає сутність касаційного провадження, його відмінність від апеляційного провадження?

Задача № 7

Гр. Нєстеров був засуджений за вбивство через необережність (ст. 119 КК) до 3 років позбавлення волі. Після набрання законноъ сили вироком родичі Нєстерова довідались, що свідки, які стверджували в суді, що вони бачили, як Нєстеров наносив удари потерпілому, давали завідомо неправдиві показання.

Чи можливо буде поставити питання про скасування вироку, якщо таке можливо, то в якому порядку?

Задача № 8

Якими кримінально-процесуальними актами необхідно оформити наступне:

а) допит свідка слідчим;

б) допит свідка слідчим суддею;

в) звернення прокурора до слідчого судді для обрання підозрюваному запобіжного заходу;

г) рішення слідчого судді про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту;

д) рішення прокурора про необхідність направлення кримінального провадження до суду для визнання підозрюваного виним та обрання до нього покарання;

є) рішення про проведення обшуку в житловому приміщенні;

е) судове засідання в суді першої інстанції.

Задача № 9

До міліції звернувся гр. Касимчук з заявою про знищення його майна шляхом підпалу, що заподіяло йому майнову шкоду в особливо великому розмірі. Як зазначив потерпілий, у нього склалися неприязні відносини з сусідом, Стратієнком, який неодноразово погрожував спалити його дім в дачному селищі. Після чергової сварки Касимчук поїхав до міста, а коли за декілька годин повернувся, його дім та придомові будівлі вже згоріли. Інші сусіди розповіли йому, що вони побачили полум’я в його домі, викликали пожежників, але врятувати дім вже було неможливо, десь хвилин за 10 до того, як один з сусідів помітив в домі полум’я, він бачив на подвір’ї Касимчука Стратієнка. Заяву Касимчука було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань і слідчий розпочав досудове кримінальне провадження. Після проведення необхідних слідчих (розшукових) дій слідчий повідомив про підозру у вчиненні злочину Стратієнка і звернувся до слідчого судді з клопотанням про обрання до підозрюваного запобіжного заходу – особистого зобов’язання. Клопотання було розглянуто за участі сторін, слідчий суддя обрав запропонований запобіжний захід. Стратієнко себе винним у вчиненні злочину не визнавав, запросив захисника. В подальшому розслідуванні було з’ясовано, що дім потерпілого згорів через несправнеелектроустаткування. Відповідно до ст. 284 КПК прокурор виніс постанову про закриття кримінальної справи за відсутності події злочину. Потерпілий з постановою не згоден і оскаржив її до слідчого судді.

Визначте які кримінально-процесуальні функції виконували зазначені в завданні суб’єкти.

Задача № 10

В районному суді розглядається справа щодо Ломовицького, який обвинувачується в заподіянні тяжких тілесних ушкоджень Ляшенку (ч. 1 ст. 121 КК). В судовому засіданні після дослідження доказів прокурор, скориставшись правом, передбаченим ст.ст. 338 та 341 КПК, змінив обвинувачення на ст.124 КК –заподіяння тяжких тілесних ушкоджень в разі перевищення меж необхідної оборони і склав обвинувальний акт, в якому обґрунтував своє рішення. Головуючий роз’яснив потерпілому його право підтримувати обвинувачення в попередньому обсязі, і потерпілий скористався цим правом і в подальшому наполягав на засудженні Ломовицького за ст. 121 КК.

Які процесуальні функції виконували в суді обвинувачений, потерпілий, прокурор та суд?

Задача № 11

Гр. К. був затриманий громадянами під час вчинення дій, які були розцінені як замах на умисне вбивство гр. Д. Здійснюючи кримінальне провадженняч, слідчий призначив щодо підозрюваного судово-психіатричну експертизу і одержав висновок, в якому експерти зазначили, що К. страждає на психічне захворювання, в момент вчинення дій відносно Д. він не міг усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Чи можливе подальше кримінальне провадження після одержання такого висновку?

Які види проваджень передбачені КПК?

 

Тема 2.Кримінально-процесуальне законодавство

 

Задача № 12

До міліції звернулися батьки неповнолітньої Ганни Р. з заявою про вчинення щодо дочки розбійного нападу та замаху на згвалтування 17-річним Богданом К. за таких обставин. Група школярів старших класів перебувала в м. Санкт-Петербурзі як туристи. Напередодні відїзду до України Богдан К. вживав спиртні напої і в нетверезому стані побив Ганну, забрав у неї гроші, фотоапарат і ще деякі речі, а потім намагався її згвалтувати, Ганна чинила опір, почувши її крик, до кімнати, де відбувалися ці події, увійшла вчителька і припинила неправомірні дії Богдана. Оскільки вранці группа поверталась до України, до правоохоронних органівСанкт-Петербурга вирішили не звертатись.

Чи можливе кримінальне провадження на підставі зазначеної заяви? Якщо таке провадження повинно здійснюватись, то яке кримінально-процесуальне законодавство необхідно застосовувати? Чи можливо буде провести допит як свідків осіб, що мешкають в Санкт-Петербурзі і яким відомі деякі обставини події?

Задача № 13

Гр. Самойленко повертався додому о першій годині ночі в нетверезому стані, маючи при собі велику суму грошей. Біля будинку, в якому він мешкав, на нього напали двое грабіжників, намагаючись вирвати з рук портфель з документами та грошима. Самойленко чинив опір, кликав на допомогу и помітив, що його сусід, Кравчук, вийшов на балкон і став кричати, що він викличе міліцію. Грабіжникам вдалося вирвати портфель і втекти. Самойленко звернувся до Кравчука з проханням піди з ним до міліції,де він мав намір подати заяву про вчинений щодо нього злочин.

Коли, в зв’язку з чим виникають кримінально-процесуальні правовідносини?

Чи виникли кримінально-процесуальні правовідносини в даному випадку?

Задача № 14

Проаналізуйте зміст ст.ст. 75 та 76 а також 409 та 412 КПК, знайдіть кримінально-процесуальну норму та визначте її частини.

Задача № 15

В порту м.Одеси перебувало морське торгівельне судно під прапором Франції, приписане до Марселю. Двое моряків з цього судна, які були громадянами Алжиру, перебуваючи на території Одеського порту, вчинили між собою бійку, і один заподіяв іншому тяжкі тілесні ушкодження.

Правоохоронні органи якої держави уповноважені на здійснення кримінального провадження щодо цього злочину?

Варіант: Зазначені злочинні дії було вчинено на борту французького судна. Правоохоронні органи якої держави в цьому випадку можуть здійснити кримінальне провадження?

До яких джерел кримінально-процесуального права необхідно звернутися, вирішуючи дані запитання?

Задача №16

Суд першої інстанціїв судовому засіданні розглядає кримінальне провадження щодо Стасова, який обвинувачується в порушенні правил безпеки дорожнього руху з заподіянням потерпілому тяжких тілесних ушкоджень (ч. 2 мст. 286 КК). Був проведений допит обвинуваченого, а потім йому задавали запитання прокурор, представник потерпілого, та захисник. Обвинувачений відповів на запитання прокурора та захисника, а на запитання представника потерпілого відповісти відмовився.

Чи виникли кримінально-процесуальні відносини між обвинуваченим та суб’єктами, що задавали запитання?

Задача № 17

Слідчий здійснював досудове кримінальне провадження, і повідомив В. про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 122 КК (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження з метою примусу потерпілого до певних дій). Захисник підозрюваного провів консультації з потерпілим, результатом яких стало укладення угоди між підозрюваним та потерпілим про примирення відповідно до ст.ст. 469, 471 КПК.

Чи виникли кримінально-процесуальні відносини між підозрюваним та потерпілим?

Задача №18

Слідчий суддя розглядає клопотання слідчого (погоджене з прокурором) про відсторонення від посади підозрюваного Марчука, якому було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем). Підозрюваний заявив відвід слідчому судді на тій підставі, що між ними склалися неприязні стосунки. Марчук стверджує, що його син та син судді навчаються в одному класі школи, син судді скаржився вчителям на те, що син Марчука його ображає, неодноразово погрожував його побити. Батьки дітей були викликані до школи, де між ними виникла суперечка. Марчук вважає, що слідчий суддя не буде неупередженим, розглядаючи клопотання. Свою вину Марчук заперечує і вважає, що немає підстав для відсторонення його від посади.

Прокурор зауважив, що ст.ст. 156 та 157 КПК, які регулюють порядок розгляду клопотання про відсторонення від посади, не передбачають можливості заявлення та вирішення заяви про відвід судді.

Чи підлягає розгляду заява про відвід?

Задача №19

Місцевий суд розглядав кримінальну справу по обвинуваченню Морозова по ч.1 ст. 115 КК (умисне вбивство). Суд дійшов висновку, що під час досудового слідства мало місце істотне порушення кримінально-процесуального законодавства, крім того, не було перевірено версію підсудного про вчинення убивства іншою особою. 8 листопада 2012 року суд за клопотанням захисника своєю ухвалою направив справу на додаткове розслідування, керуючись ст. 281 КПК 1960 року. Справа надійшла до слідчого міліції після введення в дію КПК 2012, в якому відсутній інститут повернення справи на додаткове розслідування.

Чи підлягає виконанню ухвала суду про додаткове розслідування? Нормами якого КПК повинен керуватися слідчий?

Варіант: На постанову суду про направлення справи на додаткове розслідування прокурор подав апеляційну скаргу. Справа зі скаргою прокурора надійшла до Апеляційного суду після введення в дію КПК 2012 року. Чи підлягає розгляду скарга, нормами якого КПК повинен керуватися Апеляційний суд?

 

Тема 3 Принципи

Задача №20

До міліції звернулися подружжя Козленків із заявою про те, що їх дочку, Ганну Плаксину, регулярне б’є її чоловік, Плаксин Йосип, знущається з неї, після останнього випадку заподіяння Ганні тілесних ушкоджень вона знаходться у лікарні в тяжкому стані. Заяву було внесено до Єдиного реєстру досудових проваджень і слідчий почав досудове кримінальне провадження. Слідчий допитав Плаксину Ганну, яка підтвердила, що тілесні ушкодження їй спричинив чоловік, але воне не бажає, щоб слідчий продовжував досудове розслідування, оскільки чоловік, який є людиною впливовою і заможною, погрожує, що він забере дитину і не дозволить їй навіть бачитися з нею.Слідчий призначив судово-медичну експертизу і одержав висновок, що тілесні ушкодження, що заподіяні Плаксиній відносятся до категорії середньої тяжкості. Батьки Ганни наполягають на подальшому провадженні.

Яким повинно бути рішення слідчого? Пояснить свої пропозизії дією принципів.

Задача № 21

Суд розглядає провадження щодо Крамаренка, який обвинувачується у вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК (незаконне виготовлення та збут підакцизнних товарів). Прокурор серед інших джерел доказів надав суду протокол обшуку, який був проведений в будинку обвинуваченого. Захисник заперечує проти використання даних, що містяться в протоколі як доказів вкримінальному провадженні, оскільки такі дані одержані з порушенням принципу законності. Порушення, на думку захисника, полягає в тому, що як поняті в обшуку брали участь працівники міліції. Прокурор зауважив, що під час обшуку застосовано безпереривний відеозапис відповідно до ч. 3 ст. 223 КПК, що дозволяє, на думку прокурора використати дані, що містяться в протоколі, як докази.

Чи було допущено порушення норм КПК? В чому полягає зміст та значення принципу законності, які наслідки тягне порушення цього принципу?

Задача № 22

Слідчий здійснює кримінальне провадження щодо Петренка, якому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 187 КК (розбій,поєднаний з проникненням в житло). До підозрюваного було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Допитаний як підозрюваний, Петренко заперечував свою участь у вчиненні злочину. Слідчий ознайомив його з протоколами допиту двох свідків, які стверджували, що напад вчинив саме Петренко. Крім того, слідчий послався на протокол обшуку, який був проведений в оселі підозрюваного, де були вилучені деякі речі, викрадені у потерпілого. За клопотанням підозрюваного йому був призначений захисник. Під час побачення Петренко запевняв захисника, що він не брав участі в розбійному нападі, речі, які були вилучені у нього, він придбав на ринку, і це може підтвердити його сусідка, з якою він радився щодо придбання речей. Підозрюваний побоюється, що, якщо він звернеться з клопотанням до слідчого, на свідка – літню, не дуже здорову людину буде здійснений певний тиск.

Яким чином може діяти захисник, щоб допомогти зібрати необхідні докази для захисту?

В чому полягає зміст та значення принципу змагальності, чи має він своє проявлення в досудовому провадженні?

Задача № 23

Слідчий, який провадив досудове розслідування за фактом вбивства, зібрав докази, які, на його думку, давали підстави зробити повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК, Смаглюку. Одночасно слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про обрання до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Смаглюк себе винним у вчиненні умисного вбивства не визнавав і наполягав на тому, щопотерпілий сам напав на нього, а він захищався і можливо перевищив межі необхідної оборони, в зв’язку з чим просив змінити кваліфікацію на ст. 118 КК. Слідчий вважав аргументи підозрюваного не істотними і в клопотанні про зміну кваліфікації діяння відмовив. Підозрюваний звернувся зі скаргою на відмову в клопотанні до слідчого судді, в скарзі зазначив, що неправильна, на його погляд, кваліфікація його дій впливатиме і на рішення про обрання запобіжного заходу, а необгрутоване тримання під вартою суттєво обмежуватиме його права. Слідчий суддя повернув скаргу підозрюваному, пославшись на п. 2 ч. 2 ст. 304 КПК, оскільки в переліку тих дій, рішень та бездіяльності, які можна оскаржувати відповідно до ст. 303 КПК, рішення про кваліфікацію діяння не передбачене. Підозрюваний має намір оскаржити рішення слідчого судді, пославшись на порушення принципу забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності – ст. 24 КПК.

Наскільки обгрунтована позиція підозрюваного, який зміст та значення принципу забезпечення оскарження процесуальних рішень, дій та бездіяльності?

Задача № 24

Лукін керував вантажівкою в нетверезому стані і порушив правила безпеки дорожнього руху, виїхав на зустрічну смугу, внаслідок чого стикнувся з маршруткою. Двое пасажирів маршрутки загинули, а десятеро одержали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Лукін намагався втекти з місця події, але був затриманий і доставлений до відділку міліції, де було складено протокол затримання, а відомості про злочин було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Наступногодня слідчий склав повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК, але вручити його підозрюваному неможливо, оскільки внаслідок одержаних ушкоджень та психотравмуючої ситуації, яка склалася в зв’язку з загибеллю людей, Лукин, за висновком лікарів, не може брати участь в будь-яких процесуальних діях.

Ознайомтеся зі змістом ст. 278 КПК. Поясніть, як реалізується принцип, передбачений ст. 28 КПК (розумні строки) в конкретних випадках. Що повинен буде зробити слідчий в зазначеному вище випадку?

Задача № 25

Слідчий здійснює досудове провадження щодо Сомова, якому зроблено повідомленя про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК (службова недбалість).Підозрюваному було роз’яснено його права, передбачені ст. 42 КПК, в тому числі, право мати захисника. Від участі захисника Сомов відмовився. Оскільки в кримінальному провадженні не були встановлені підстави для обов’язкового призначення захисника, слідчий та прокурор захисника не призначали. Сомов не визнавав себе винним, і стверджував, що він дійсно припускався певної недбалості, але істотної шкоди не заподіяв.

Під час судового провадження обвинувачений також відмовився від участі захисника. Суд своїм вироком засудив Сомова до трьох років позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов’язані з розпорядженням матеріальними цінностями, на строк три роки та штрафом в розмірі пятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Чи був в даному кримінальному провадженні реалізован принцип забезпечення права на захист? Розкрийте зміст та значення принципу забезпечення права на захист, форми реалізації цього принципу.

Задача № 26

В районному суді розглядається кримінальне провадження щодо Милославського, який обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 187 КК (розбій). В судовому засіданні потерпіла стверджувала, що Милославський напав на неї зненацька, погрожував ножем, цю погрозу вона сприймала як таку, що є небезпечною для її життя та здоров’я і тому не чинила опір, віддала на вимогу нападника золотий ланцюжок, каблучку, мобільний телефон та гроші – 500 грн. Обвинувачений в своїх показанням послідовно пояснював, що він зі своїми друзями в кафе вживав спиртні напої, потім друзі почали глузувати з нього, що він мало заробляє та не може їх пригостити. Оскільки він був напідпитку, то не дуже контролював свої дії, він вийшов з кафе, звернув в провулок, де було досить темно. Зустрівши потерпілу, він несподівано для неї вийшов з-за дерева, потерпіла злякалась та на його вимогу віддала свої прикраси, гроші та мобільний телефон. Ножа в нього не було, насильством, небезпечним для життя та здоров’я, він потерпілій не погрожував. Після пограбування він повернувся до кафе, замовив для себе і друзів випивку та закуску. Пізніше він був затриманий. Під час затримання ножа у Милославського не було, його друзі, допитані в суді як свідки, пояснювали, що обвинувачений николи не носив з собою ножа, з кафе він також вийшов без ножа. Після затримання Милославського був проведений огляд місця події, ніж знайдений не був.

Прокурор наполягав на засудженні Милославського за ч. 1 ст. 187 КК. Суд вважає, що факт заволодіння обвинуваченим грошима та речами потерпілої доведено, а застосування до неї погрози, що є небезпечною для життя та здоров’я, не доказано.

Яким буде вирок суду. Поясніть своє рішення дією принципів кримінального судочинства.

Задача № 27

Слідчий здійснює досудове провадження, розпочате в зв’язку із вбивством Р., який очолював Управління будівництва в місцевій раді. Слідчий допитав як свідків секретарку Р. та його дружину. Вони розповіли, що останнім часом Р. став одержувати якісь СМС-повідомлення, які його дуже непокоїли. Крім того, секретарка повідомила, що за кілька днів до вбивства Р. одержав листа, який був адресований йому особисто і який вона як секретарка не відкривала. Вона припускає, що цього листа Р. зберігав в сейфі, який знаходиться у нього в кабінеті.

Яким чином повинен діяти слідчий, щоб одержати інформацію щодо того, з якого номера на мобільний телефон Р. надходили СМС-повідомлення, а також вилучити з сейфа лист? Визначте зміст та значення принципу таємниці спілкування.

Задача № 28

Ногаєв був затриманийза підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ст. 289 КК (незаконне заволодіння транспортним засобом). Він поясниив, що викрав мікроавтобус на вимогу Деркача, який утримує заручників в своєму заміському будинку. Деркач маєнамір перевезти їх в інше місце. Оскільки Ногаєв заборгував Деркачеві велику суму грошей, він вимушений був погодитись допомогти відвезти заручників в місце, яке йому вкаже Деркач. Де саме в будинку утримуються заручникі Ногаєв не знає.

Слідчий вважає за необхідне невідкладно провести обшук в будинку Деркача для звільнення заручників та затримання Деркача та його співучасників.

Яким чином повинен діяти слідчий? В чому полягає зміст та значення принципу недоторканності житла чи іншого володіння особи?

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)