АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Експериментальна частина. 1. Включити контрольний осцилограф

Читайте также:
  1. I. ВСТУПНА ЧАСТИНА
  2. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА
  3. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (25 хв)
  4. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  5. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  6. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (33 хв)
  7. II.Основна частина
  8. II.Практична частина
  9. II.Практична частина
  10. III. Практична частина.
  11. III. Практична частина.
  12. V. Заключна частина.

1. Включити контрольний осцилограф. Зібрати схему Греца (мостову схему випрямляння), підключити до її виходу паралельно опору навантаження конденсатор С5 ( тумблером ВКЗ; рис.4).

2. Включити лабораторний стенд. На контрольно-вимірювальній панелі натиснути клавішу 1. Резистором , встановити струм навантаження мА. Зміряти Е0, Em . Розрахувати коефіцієнт пульсацій напруги на навантаженні. Визначити ємність конденсатора С5 фільтру по формулі (1). Дані звести в табл.5.

3. Користуючись розрахованим значенням ємності конденсатора С5, обчисліть коефіцієнт згладжування пульсацій ємнісним фільтром за формулою

 

К с = К п'/ К п =4 m п f c R н С /(m п2 -1).

 

4. Користуючись отриманим в п.2 експериментальним значенням коефіцієнта пульсацій Кп, обчисліть коефіцієнт згладжування ємнісного фільтру як відношення коефіцієнта К п'пульсацій напруги в схемі випрямляння без фільтру до К п:

К с = К п'/ К п =0,67/ К п .

 
 

 


Рис.4. Схеми згладжуючих фільтрів

 

 

Таблиця 5

Тип фільтру Параметри
мА В R н Ом В К п С мкФ К п '
Ємкісний             0,67  
            0,67  

 

 

5. Встановити струм навантаження мА. Повторити вимірювання і розрахунки пп. 2, 3, 4. Розрахункові і експериментальні дані звести в табл. 5.

6. Підключити до схеми Греца індуктивний фільтр. Для значень струмів навантаження, вказаних в табл. 6, зміряти: постійну напругу E0 і амплітуду пульсацій Еm на навантаженні; постійну напругу Е 0і амплітуду пульсацій на вході фільтру.

7. Розрахувати решту параметрів, користуючись нижче приведеними формулами, і занести дані в табл. 6:

 

L = К c R н / 2 m п π f c; r др = (Е 0E 0)/ І 0; η = E 0/ Е 0.

 

8. Підключити до схеми Греца Г-подібний LС- фільтр, що складається з Др1 і конденсатора С5. Встановити струм навантаження І 0 =70 мА.. Провести вимірювання величин , необхідних для розрахунку параметрів, вказаних в табл. 7. Перевірити умови правильного вибору елементів LС- фільтрапо формулах (4), (5).

9. Підключити до схеми Греца RС- фільтр, що складається з R1 і С5. Виконати всі вимірювання і розрахунки, необхідні для визначення параметрів, вказаних в табл.8.

 

Таблиця 6

Параметри L- фільтра
І 0 мА E0 В Е m В R н Ом Е 0 В Е m В К п К п ' К с L Гн r др Ом
                       
                       

 

 

Таблиця 7

Параметри LC -фільтра
мА В   В Ом В В К п К п ' К с рад/с
                     

Таблиця 8

Параметри RC- фільтра
мА E0 В Е m В R н Ом Е 0 В Е m В К п К п ' К с R1 Ом
                     

 

10. Проглянути і замалювати осцилограми напруги пульсацій на входах і на виходах всіх фільтрів.

11. Встановити мінімальний струм навантаження, вимкнути стенд і контрольний осцилограф.

 

Зміст звіту

1.Накреслити схеми досліджуваних фільтрів.

2.На одному листі викреслити осцилограми напруги пульсацій на входах і на виходах фільтрів.

3.Заповнити табл. 5, 6, 7, 8 експериментальними і розрахунковими даними.

4.Зробити виводи про відповідність експериментальних даних розрахунковим. Вказати на достоїнства і недоліки досліджуваних фільтрів.

 

Робота 4 ДОСЛІДЖЕННЯ П-ПОДІБНИХ

LС- І RС- ФІЛЬТРІВ

 

Мета роботи. Осцилоскопічне дослідження часових діаграм напруги в схемах фільтрів. Порівняння згладжуючих здібностей П-подібних LС- і RС- фільтрівпри рівних струмах навантаження. Дослідження залежності параметрів фільтрів від струму навантаження.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)