АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості. Надійність - інтегральна характеристика методики, що відображає стійкість т а узгодженість результатів психодіагностичного дослідження

Читайте также:
  1. А). Теоретичні передумови.
  2. А). Теоретичні передумови.
  3. А). Теоретичні передумови.
  4. А). Теоретичні передумови.
  5. Г) теоретичні знання та практичні навички певної роботи.
  6. для підготовки до здачі іспиту з дисципліни «Теоретичні проблеми кримінального судочинства»
  7. Загальні відомості.
  8. Змістовий модуль 1. Теоретичні аспекти конкурентоспроможності продукції
  9. І ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  10. І. Теоретичні відомості
  11. І. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  12. ІІ. ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ

Надійність - інтегральна характеристика методики, що відображає стійкість т а узгодженість результатів психодіагностичного дослідження. Чим вище надійність методики, тим краще вона захищена від похибок вимірювання і появи випадкових артефактів.

Під стійкістю розуміють стабільність результатів, які показує респондент при повторних обстеженнях з допомогою даної методики. Стійкість результатів може відображати як показники самої методики, так і міру ретельності респондента при проведені психодіагностичного обстеження.

Під узгодженістю розуміють відповідність окремих завдань тесту психодіагностичним цілям методики.

Для перевірки стійкості тесту використовують метод ре тестової перевірки, при якій ті самі респонденти залучаються до повторного обстеження з допомогою методики, через певний проміжок часу (як правило через 2-4 тижні). Надійність визначається за результатами кореляційного аналізу первинного і повторного обстеження респондента з допомогою методики. Мінімальні показники коефіцієнта кореляції при цьому повинні лежати в межах 0,75 – 0,8. Хорошим показником надійності методики вважається показник від 0,9 і вище.

Для перевірки узгодженості тесту використовується метод поділу навпіл.

Метод поділу навпіл передбачає поділ одноразово виконаних завдань. Наприклад, завдання з парними та непарними номерами обробляють окремо або здійснюють їх поділ на основі іншого принципу. Після поділу навпіл визначають відмінність отриманих результатів, а далі проводять оцінку статистичної значущості отриманих відмінностей.

Для оцінки надійності методом розщеплення використовується коефіцієнт Кьюдера-Річардсона.

Однією з проблем при проведенні прикладних психологічних досліджень є нестача стандартизованих опитувальних методик для оцінки різноманітних психологічних конструктів. Разом з тим відомі і навіть отримали поширення багато російськомовних опитувальних методик, серед яких є чимало перекладених з іноземних мов. При цьому часто не існує перевірених даних про валідність і надійність цих психодіагностичних інструментів.

Прикладом такої методики може бути методика Елерса на діагностику мотивації досягнень, що була розроблена на німецькій мові в 1965 році в Інституті психології Марбургського університету. Оскільки результати апробації даної методики передставлені лише в рукописному звіті, то використання даної методики вимагає принаймі мінімальної перевірки на психометричну придатність.

 

Завдання до роботи.

Оцінити ре надійність методики Елерса.

Хід роботи.

Робота виконується студентами розбившись на пари.

1. Заповнити бланк опитування методики Елерса відповідаючи на запитання українського варіанту опитувальника.

2. Обмінятись з партнером у робочій парі бланками результатів.

3. Через 3-4 дні заповнити бланк відповідей на російськомовний варіант опитувальника і також віддати партнеру.

4. Провести оцінку коефіцієнта кореляції між відповідями на перший і другий варіант опитувальника використовуючи статистичну функцію обчислення коефіцієнта кореляції Пірсона в електронних таблицях.

5. Зробити висновок про показники надійності застосування україномовного варіанту методики Елерса.

 

 


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)