АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Та металогалогенних ламп (ДРН)

Читайте также:
  1. Вибір типу джерел світла.
  2. Гігієнічні вимоги до параметрів виробничого с середовища приміщень із ПК

 

Тип ламп Потуж- ність,Вт Напруга живлення,В Світловий потік, лм Тип ламп Потуж- ність, В Напруга живлення,В Світловий потік, лм
ДРЛ 80 ДРЛ 125 ДРЛ 250 ДРЛ 400 ДРЛ 700 ДРЛ 1000       ДРН 250 ДРН 400 ДРН 700 ДРН 1000 ДРН 2000      

 

Приклад 3.2 Розрахувати систему загального рівномірного освітлення з лампами розжарювання для виробничого приміщення, в якому виконуються зорові роботи високої точності (розряд IIIв).

Розміри приміщення: довжина а = 12 м, ширина b = 5 м, висота H = 3,2 м.

Приміщення має світлову побілку: коефіцієнт відбиття стелі ρстелі = 70%, ρстін = 50%. Висота робочих поверхонь (столів) hр = 0,7 м. Для освітлення прийнято світильники типу УПМ – 15, які підвішуються до стелі; відстань від світильника до стелі hс = 0,5 м. Мінімальна освітленість за нормами

Е = 200 лк.

Визначаємо висоту підвісу світильника над підлогою

h0 = H – hc = 3,2 – 0,5 = 2,7 м.

Для світильників загального освітлення з лампами розжарювання потужністю до 200 Вт мінімальна висота підвісу над підлогою відповідно до СниП II-4-79 повинна бути 2,5 – 4,0 м, залежно від характеристик світильника. В нашому випадку h0 відповідає цій вимозі.

Висота підвісу світильника над робочою поверхнею дорівнює:

h = h0 – hр = 2,7 -0,7 =2,0 м.

Рівномірність освітлення досягається при відповідному співвідношенні відстані між світильниками L і висоти їх підвісу h (табл. 3.13). Визначимо рекомендовану відстань між світильниками:

L = 0,7h = 0,7*2 = 1,4 м.

Необхідна кількість світильників становить:

N = = = 15,3

Приймаємо 14 світильників, враховуючи розміри приміщення розміщуємо їх у два ряди по 7 штук.

Показник приміщення i становить:

i = = = 1,76

 

Коефіцієнт ŋ визначається за світлотехнічними таблицями залежно від показника приміщення і, коефіцієнтів відбиття стін та стелі.

Показник приміщення і вираховується за формулою:

 

i = ;

де a і b – довжина і ширина приміщення, м;

h – висота світильника над робочою поверхнею, м.

При величині показника приміщення і>5 коефіцієнт використання приймається, як при і =5.

Значення коефіцієнтів використання для найбільш розповсюджених типів світильників наведені в таблиці 3.25, 3.26.

Визначивши світловий потік лампи Фл, за таблицею вибирають найближчу стандартну лампу (табл. 3.27, 3.28), причому її світловий потік не повинен відрізнятись від розрахунковогобільше ніж на (-10) – (+20)%. При неможливості вибрати лампу з таким наближенням коректується кількість ламп у світильнику (n), або ж кількість світильників (N).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)