АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ставлення населення і політиків до війни

Читайте также:
  1. благополуччя населення
  2. В) охарактеризувати соціальну структуру й становище різних верств населення УРСР у 1930х рр..
  3. В. Виявлення наявності серед населення гострозаразних кишкових інфекцій та епізоотій серед свійських і диких тварин
  4. В. Кількість особового складу формувань та населення в районі катастрофи
  5. Визначення заходів для захисту населення від ураження СДОР
  6. Визначення можливих втрат робітників і службовців об'єктів господарювання і населення в осередку хімічного ураження
  7. ВИМОГИ ДОСТУПНОСТІ ДЛЯ ІНВАЛІДІВ ТА ІНШИХ МАЛОМОБІЛЬНИХ ГРУП НАСЕЛЕННЯ В ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧУВАННЯ (ЗАКЛАДАХ РГ)
  8. Висловіть своє ставлення до позиції Я.Корчака: В страхе, как бы смерть не отобрала у нас ребенка, мы отбираем ребенка у жизни; оберегая от смерти, мы не даем ему жить (с.16-17).
  9. Відтворення населення і ресурсів для праці.
  10. Відтворення населення та його регіональні особливості
  11. Граничнодопустимі рівні опромінення персоналу, пацієнтів та населення
  12. Графічне представлення розходу та поповнення запасів.

Тема 2. Україна в роки Першої Світової війни.

План.

  1. Україна в геополітичних планах країн Антанти і Троїстого союзу.
  2. Ставлення населення і політиків до війни.
  3. Воєнні дії на території України у роки війни.
  4. Формування легіону Українських січових стрільців.
  5. Наслідки війни. Назрівання буржуазно-демократичної революції.

 

1. Україна в геополітичних планах країн Антанти і Троїстого союзу.

Завдання.

Відповісти на запитання письмово.

· Назвати привід, хронологічні рамки, учасників війни, характер та основні причини Першої світової війни.

· Як вооючі країни розглядали «українське питання».

 

Приводом до початку Першої світової війни стало вбивство 28 червня 1914 р. у Сараєво (Боснія) сербськими націоналістами Г. Принципом і Н. Габриловичем спадкоємця австро - угорського престолу ерцгерцога Франца - Фердинанда разом з дружиною.

Перша світова війна традиційно датується з 1 серпня 1914 р. (оголошення війни Німеччиною Росії) по 11 листопада 1918р. (Комп’єнське перемир’я). Деякі автори вважають датою початку війни 28 липня 1914 р. – напад Австро - Угорщини на Сербію.

У війну було втягнуто 33 держави світу — 87 % тогочасного людства.

Для обох військових блоків, що вели війну, — Троїстого союзу (Німеччина, Австро - Угорщина, Італія) - Блок утворено 1882 року. В ході війни склад Троїстого союзу змінився: у 1915 р. Італія перейшла до Антанти, натомість до Троїстого союзу приєдналися Османська імперія (Туреччина) і Болгарія, тому союз перетворився на Четверний (Почвірний) та Антанти (Франція, Англія, Росія) – Блок завершив своє формування у 1907 році. Війна мала несправедливий, загарбницький, імперіалістичний характер. Визвольний характер Перша світова війна мала лише для Сербії, Чорногорії та Бельгії.

До причин Першої світової війни можна віднести:

• загострення суперечностей між провідними державами світу;

• нерівномірний економічний розвиток країн світу – Німеччина, Італія та Австро - Угорщина відставали від країн Антанти, оскільки утворилися лише у другій половині ХІХ століття;

• завершення територіального поділу - до початку ХХ ст. на карті світу не залишилося жодної невідкритої території, тому відносно молоді держави могли захопити нові території, ринки збуту та джерела сировини лише у жорсткому

протистоянні зі старішими;

• гонка озброєнь, що охопила країни наприкінці ХІХ - на початку ХХ століття;

• боротьба проти національно - визвольних та соціальних рухів у середині країни - уряди намагалися спрямувати незадоволення, що накопичилося у середині країни, зовні і відвернути увагу населення від внутрішніх проблем.

Україна в планах воюючих сторін.

Україна стала об’єктом зазіхань з боку протиборствуючих сторін та ареною бойових дій. Обидва блоки претендували на українські землі:

· урядова та бізнес - еліта Німеччини намагалися захопити фактично всю Україну – Подніпров'я, Донбас, Крим;

· Австро - Угорщина претендувала на Волинь і Поділля (так звана «польська спадщина», австрійський уряд вважав себе «обділеним» після поділів Польщі і претендував на колишні землі Речі Посполитої);

· Росія бажала приєднати Західну Україну – Галичину, Буковину, Закарпаття;

· Османська імперія хотіла включити до свого складу Південну Україну з Кримом;

· Румунія, що виступила на боці Антанти, претендувала на Бессарабію і Північну Буковину.

Фронт бойових дій пройшов по Україні, тяжкі бої точилися у Східній Галичині, Буковині, Волині.

Ставлення населення і політиків до війни.

Завдання.

Відповісти на запитання письмово.

· Які політичні організації українців діяли в Австро-Угорщині під час Першої світової війни та на яких позиціях вони стояли (проаналізуйте документ 1, 2)?

· Як ставилися політичні партії та організації Наддніпрянщини до Першої світової війни?

Національний рух на західноукраїнських землях у роки війни

Головна Українська Рада (ГУР) — міжпартійна організація, створена представниками трьох галицьких партій (Української націонал-демократичної партії, Української радикальної партії, Української соціал-демократичної партії), головною метою якої був захист інтересів українського і населення в Австро-Угорщині в умовах Першої світової війни.

Союз визволення України (СВУ) — політична організація, утворена у Східёній Галичині в серпні 1914 р., головною метою якої було проголошення і самостійності та соборності України

 

Назва Лідери Програмні засади
організації   та діяльність
Головна українська рада(ГУР), утворена 1 серпня 1914р. К. Левицький, М. Павлик, М. Ганкевич · Захист інтересів українців в Австро-Угорщині в умовах Першої світової війни; · підтримка австрійського уряду у війні; активна участь у формуванні українських військових підрозділів — Українських січових стрільців (УСС)
Союз визволення України (СВУ), утворений 4 серпня 1914р. Д. Донцов, А. Жук, В. Дорошенко та ін. – емігранти зі Східної України · Утворення самостійної Української держави у формі конституційної монархії; · заснування демократичного устрою, надання рівних прав і свобод представникам усіх національностей; · співпраця з урядами Німеччини та Австро-Угорщини з метою перемоги над Росією, на руїнах якої «встане Вільна Самостійна Україна»; · допомога військовополоненим українцям (створення окремих таборів українських військовополонених, для участь у формуванні українських дивізій сірожупанників і синьожупанників); · культурно-просвітницька робота (видання періодичної преси, що висвітлювала історію та сучасне становище України; створення українських культурних установ, шкіл тощо)
Загальна українська рада (ЗУР), утворена 5 травня 1915 р К. Левицький · Привернення уваги урядових кіл Австро-Угорщини до ідеї української державності; · Розмежування Галичини на Західну із центром у Кракові та Східну і центром у Львові за національним принципом; · об’єднання всіх українських земель у межах Австро-Угорщини в єдиний коронний край із правами територіальної та культурно-національної автономії; саморозпуск у листопаді 1916 р. на знак протесту проти маніфесту 5 листопада 1916 р. про відновлення Польської держави на польських землях, що були відібрані у Росії.

 

 

ДОКУМЕНТ 1. З Маніфесту Головної Української Ради (1914 р.)…

Ідучи війною на австро - угорську монархію, Росія грозить загином також українському національному життю, яке найшло охорону в конституційному ладі австрійської держави. Побіда Росії мала би принести українському народові австро - угорської монархії те саме ярмо, в якім стогне 30 міліонів українського народу в російській імперії. І тому наша дорога ясна. …

Побіда австро - угорської монархії буде нашою побідою. І чим більше буде пораженнє Росії, тим швидше виб’є година визволення України. … Нехай на руїнах царської імперії зійде сонце вільної України!

Українська суспільно - політична думка в 20 столітті. – Т. І. – С. 212.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)