АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практична робота №18

Читайте также:
  1. III. Практична частина.
  2. Архітектура та робота ОС Windows Linux
  3. АУДИТОРНА РОБОТА
  4. АУДИТОРНА РОБОТА
  5. Геодезичний контроль за будівельними роботами
  6. Енергія та робота річок
  7. І. Робота над поняттями (дефініціями).
  8. ІІ. Робота з класом.
  9. Індивідуальна робота
  10. Індивідуальна робота ЗФН - 49 годин
  11. ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ
  12. КОМПЛЕКСНА КОНТРОЛЬНА РОБОТА

Тема: Створення алгоритму для методу ділення відрізка навпіл

 

1. Мета: Отримати теоретичні знання щодо методу ділення відрізка навпіл, навчитися будувати блок-схему алгоритму цього методу та використовувати метод для знаходження коренів рівняння на проміжку.

 

2. Теоретичні відомості

Рівняння типу F (x) = 0 або x = f (x) називається нелінійним. Розв'язати рівняння це означає знайти таке x, при якому рівняння перетворюється в тотожність. У загальному випадку рівняння може мати 0; 1; 2;... ∞ коренів. Розглянуті нижче чисельні методи рішення нелінійних рівнянь дозволяють знаходити один корінь на заданому інтервалі [a, b]. При цьому на інтервалі повинен бути лише один корінь.

Приклад. Знову розглянемо рівняння . Нехай корінь цього рівняння потрібно обчислити з точністю . Починаємо рішення методом половинного ділення з відрізка [-2,-1], на якому відокремлений корінь x*.

Послідовно знаходимо значення функції в серединах що виходять відрізків:

після чого обчислення припиняються на дев'ятому кроці, так як черговий відрізок має довжину

При цьому середина останнього відрізка - це крапка -1.842773. Одержуємо, що наближене значення кореня з точністю дорівнює -1,843.

 

Зауважимо, що метод розподілу відрізка навпіл, як і метод простого перебору, не пред'являє ніяких вимог до гладкості функції (тобто до існування її похідної): достатньо, щоб функція була безперервною.

 

Далі ми розглянемо більш швидкі методи, в яких наявність похідної буде відігравати істотну роль.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)