АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

V. Вивчення нового матеріалу. 1) поняття про робоче місце;

Читайте также:
  1. I. Анализ конечных результатов нового учебного года
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Вивчення нового матеріалу
  4. I. Сприйняття нового матеріалу.
  5. II. Вивчення нового матеріалу
  6. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  7. II. Сприйняття нового матеріалу
  8. III. Вивчення нового матеріалу
  9. III. Вивчення нового матеріалу
  10. III. Изучение нового материала.
  11. III. Опрацювання нового матеріалу
  12. IV. Вивчення нового матеріалу.

План вивчення.

1) поняття про робоче місце;

2)організація робочого місця;

3) загальні правила безпечної праці;

1) Організувати робоче місце — означає створити технічні умови для успішної праці на уроці. До технічних умов на­лежать: чистота й порядок на робочому місці, правильне розташування верстатів, верстаків, столів, зручне розмі­щення інструментів і заготовок у робочій зоні.

Робоча зона — це простір, у межах якого при зручному положенні частин тіла (корпуса, рук, ніг, голови) можна дістати потрібний інструмент або матеріал. Такий простір називають максимальною зоною досяжності на робочому місці. У про­цесі праці максимальну зону досяжності в горизонтальній площині враховують під час роботи в сидячому положенні, а в вертикальній площині — під час роботи стоячи.

Якщо правильно організувати робоче місце, затрачується менше часу й сил на виготовлення виробів, підвищується продуктивність праці.

Продуктивність праці — це кількість продукції, виготовленої за одиницю часу. Щоб досягти високої продуктивності праці, треба додержувати правильного режиму праці й відпочинку. Тому доцільно під час роботи організовувати невеликі перерви для відпочинку. Крім того, виконання операцій планують так, щоб вони чергувались і не були монотонними.

Розміщувати всі інструменти і предмети на робочому місці треба зручно, це дає змогу економити робочий час. Оскільки практичні завдання бувають різними, то органі­зація робочого місця повинна відповідати особливостям цих завдань. Чим простіша операція і менше потрібно інструментів для її виконання, тим розміщення їх буде простішим. Заготовки та інструменти на робочому місці розміщують у зоні простягнутої руки (див. рис. 1). Інструменти постій­ного користування, що застосовуються в роботі частіше, роз­міщують ближче до себе, на одному й тому самому місці (праворуч або ліворуч, залежно від того, якою рукою їх беруть).

Робочі верстаки, тумбочки, столи мають відповідати зростові учня, щоб він міг вільно сідати і вставати, набирати зручного для роботи положення. Для цього або змінюють висоту верстака (стола), або ставлять під ноги під­ставку.

Столярний верстак відповідає зростові учня, якщо, стоячи біля нього, він може вільно покласти на робочу частину верстака свої долоні.

Висота слюсарного верстака відповідає зростові працюю­чого учня, якщо його зігнута в лікті рука може стояти на губках лещат так, щоб кінці випрямлених пальців доторка­лись до його підборіддя.

За столом треба сидіти на всій площині стільця, трохи нахилившись уперед. Відстань від очей до виробу, що виготовляється, має бути 30...35 см (рис. 3).

У зоні робочого місця ніщо не повинно утруднювати вико­нання робочих рухів корпуса, рук, ніг, голови. Усе потрібне розміщують у полі зору так, щоб без утруднень можна було бачити креслення (ескіз), брати заготовки, інструменти.

Щоб успішно виконувати доручену роботу, треба знати правила організації праці.

Радянський учений і поет А. К. Гастєв писав, що порядок на робочому місці — це необхідна умова для продуктивної роботи. Він склав „Основні правила для будь-якої праці”.

1. Спочатку продумай усю роботу докладно

2. Приготуй весь потрібний інструмент і пристрої

3. Прибери з робочого місця усе зайве, а також бруд

4. Інструменти розміщуй у строгому порядку

5. Під час роботи знайди зручне положення тіла: коли є можливість, сідай; якщо стоїш, то ноги розставляй, щоб була опора для тіла

6. Входь у роботу поступово. Якщо треба добре налягти, то спочатку приладнайся, спробуй упівсили, а потім уже берись щосили

7. Не працюй до повної втомленості. Роби рівномірні паузи для відпочинку

8. Під час роботи не їж, не пий. Роби це під час перерви

9. Не треба відриватися від роботи для іншої справи Витримка

10. Працюй рівномірно: робота приступами, зопалу псує і роботу, і твій характер

11. Якщо робота не ладиться, не хвилюйся: треба зробити перерву, заспокоїтись — і знову за роботу

12. Корисно в разі невдачі роботу перервати, прибрати робоче місце — і знову за роботу

13. Якщо вдало виконав роботу, не намагайся хва­литись, краще потерпи

14. У разі повної невдачі легше дивись на справу, спробуй заспокоїтись і знову розпочати роботу

15. Закінчив роботу — прибери все до останнього цвяха, а робоче місце вичисти

2) У шкільних майстернях учні повинні додержувати встанов­лених правил внутрішнього розпорядку.

До початку занять надіти спецодяг (халат або фартух і нарукавники (рис.1)), на голову - берет або косинку; пере­вірити, як заправлені рукава, щоб не звисали. Прихо­дити в майстерню до дзвінка, маючи при собі щоденник, зо­шит, підручник, олівець, лі­нійку, гумку. На початку за­нять оглянути своє робоче місце і підготувати його до роботи. Працювати тільки на своєму робочому місці й без дозволу вчителя не залишати його. Дбайливо зберігати інструменти, пристрої та інше обладнання; економко використовувати матеріали, за вказівкою вчителя припиняти роботу й уважно слухати його пояснення.

Під час перерви відчинити кватирки і вийти з май­стерні. Після перерви зайняти своє робоче місце й продов­жувати роботу. По закінченні роботи витерти й покласти на місце інструменти, пристрої, матеріали, прибрати робо­че місце, здати готовий виріб, почистити одяг, вимити руки. Виходити з майстерні з дозволу вчителя.

3) Для успішного виконання всіх трудових завдань у майстернях треба добре засвоїти й акуратно виконувати правила безпечної роботи.

1. Перевірити, чи правильно надітий спецодяг. Старан­но підібрати волосся, заправити кінці косинки.

2. Перевірити стан робочого місця, наявність і справ­ність інструментів.

3. Не залишати робоче місце без дозволу вчителя.

4. З інструментами й матеріалами поводитись обережно.

5. Під час роботи не розмовляти, не заважати працю­вати іншим.

6. Не крутити без потреби ручки й важелі верстатів і верстаків, без дозволу вчителя не вмикати електричні прилади й устаткування.

7. Не складати на робочому місці непотрібні інструменти й матеріали.

8. Роботу можна виконувати тільки справними інст­рументами.

9. Прибирати робоче місце щіткою (не можна здмухувати або змітати руками стружки, ошурки, тирсу).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)