АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прості та складні відсотки

Читайте также:
  1. Базис. Лінійний підпростір. Ранг матриці
  2. Безсполучникові складні речення
  3. Безсполучникові складні речення.
  4. Виховний простір розвитку особистості
  5. Замітка – найпростіша структура (як атом, або клітина), з якої виростають всі інші жанрові форми журналістики. Замітка повідомляє про важливий факт чи подію громадського життя.
  6. І.3. СКЛАДНІ ВИПАДКИ ВІДМІНЮВАННЯ ІМЕННИКІВ.
  7. Інтеграція педагогічної освіти України в загальноєвропейський простір
  8. ІНТЕРНЕТ-ПРОСТІР ТА ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ НАУКИ
  9. Інфекційний контроль: прості речі рятують життя
  10. Найпростіші.
  11. Позитивним при застосуванні пеніцилінів подовженої дії є те, що вони рідко вводяться, а негативним — складніше боротися з побічною дією.
  12. ПОНЯТТЯ «ТЕРИТОРІЯ» І «ПРОСТІР» У ТУРИСТИЧНОМУ КРАЇНОЗНАВСТВІ

Існують різні способи нарахування відсотків від надання коштів у борг. Відповідно використовуються різні види процентних ставок.

Відсотки відрізняються за базою їх нарахування. Використовується постійна база та база для розрахунку, яка послідовно змінюється. В останньому випадку за базу приймається сума, отримана на попередньому етапі нарощування або дисконтування.

При простій базівикористовуються прості відсотки, при змінній –складні.

Прості відсотки розраховуються за формулою:

 

де Р – початковий розмір боргу (теперішня вартість грошей);

t – кількість днів позики (депозиту), к – кількість днів у році;

j – ставка нарощення за складними процентами (постійна протягом усього строку нарахування процентів);

У середньострокових і довгострокових фінансово-інвестиційних операціях, якщо проценти не виплачуються відразу після їх нарахування, а приєднуються до суми боргу та самі приносять процент використовують складні проценти. База для нарахування складних процентів збільшується з кожним періодом виплат.

Нарощена сума S в кінці n-го року за умови, що проценти нараховуються один раз на рік:

 

де Р – початковий розмір боргу (теперішня вартість грошей);

j – ставка нарощення за складними процентами (постійна протягом усього строку нарахування процентів);

n – число років нарощення.

Якщо проценти нараховуються m разів на рік (щопівроку, щоквартально, щомісячно) то в договорах з банком фіксується річна ставка процентів і, яка називається номінальною ставкою процентів. У такому випадку сума за рік буде дорівнювати:

 

Якщо процес реінвестування продовжується в наступному році, то нарощена сума в кінці другого року буде:

 

Нарощена сума в кінці n року дорівнює:

 

Нарощена вартість постійної фінансової ренти (ряд послідовних фінансових платежів, які здійснюються через рівні проміжки часу):

 

 

де R – величина платежу; j – процентна ставка; n – строк ренти.

 

Якщо платежі вносяться протягом n років р разів на рік, а нарахування відсотків здійснюється m разів на рік за номінальною ставкою і, то нарощена вартість дорівнює:

 

де R – величина платежу, р – число платежів протягом років, m – число періодів нарахування процентів протягом року, і – номінальна ставка процентів, n – строк платежу в роках.

Нарощена вартість р-термінового платежу з нарахуванням процентів один раз на рік (m=1) протягом n років може бути визначена

 

Нарощена вартість р-термінового платежу при m=p (число періодів нарахування процентів протягом року дорівнює числу платежів протягом року) може бути визначена за формулою:


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)