АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заходи процесуального примусу. Процесуально-правове регулювання заходів (санкцій) про­цесуального примусу здійснено у главі 9 розділу І «Загальні положення» ЦПК України (статті 90-94)

Читайте также:
  1. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  2. А. НЕБЕЗПЕКИ, ЩО ПРИЗВОДЯТЬ ДО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЗАХОДИ ЗНИЖЕННЯ ЇХ НАСЛІДКІВ
  3. АНТИІНФЛЯЦІЙНІ ЗАХОДИ
  4. Визначте неформальні групи (колективи) підприємства, ефективність взаємодії формальних і неформальних груп та розробіть заходи щодо її підвищення (5 балів).
  5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ТА ЗАХОДИ ВПЛИВУ ЗА ВЧИНЕНІ ПОРУШЕННЯ БЮДЖЕТНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
  6. Гігієнічна оцінка ступеня важкості і напруженості праці. Наукова організація праці. Заходи боротьби з втомою
  7. Глава 10. Заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування
  8. ДЖЕРЕЛА КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ
  9. ДЖЕРЕЛА КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ
  10. До інструкцій про заходи пожежної безпеки
  11. Епідеміологічне обстеження вогнища та протиепідемічні заходи за місцем роботи або навчання хворого
  12. З ПРОТОКОЛУ ЗАСІДАННЯ ПОЛІТБЮРО ЦК КП(б)У ПРО РОЗМІРИ ДЕРЖАВНОГО ХЛІБНОГО ФОНДУ І КІЛЬКІСТЬ ХЛІБА ДЛЯ ПОСТАЧАННЯ РОСІЇ ТА ЗАХОДИ ЩОДО ПОСИЛЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ КАМПАНІЇ

 

Процесуально-правове регулювання заходів (санкцій) про­цесуального примусу здійснено у главі 9 розділу І «Загальні положення» ЦПК України (статті 90-94). За нормативним визначенням заходами процесуального примусу є встанов­лені ЦПК України процесуальні дії (засоби), що застосовують­ся судом до осіб, які порушують встановлені у суді правила або протиправно перешкоджають здійсненню цивільного су­дочинства. До заходів процесуального примусу згідно зі ст. 91 ЦПК України належать: попередження, видалення із залу су­дового засідання; тимчасове вилучення доказів для дослі­дження судом; привід. До однієї особи за одне й те саме право­порушення може бути застосований тільки один засіб проце­суального примусу.

Попередження і видалення із залу судового засідання. Учасники цивільного процесу, а також інші особи, присутні у залі судового засідання, зобов'язані додержуватися у судово­му засіданні встановленого порядку і беззаперечно підкоря­тися розпорядженням головуючого (ч. З ст. 162 ЦПК Ук­раїни). За порушення порядку під час судового засідання або невиконання розпоряджень головуючого до учасників цивільного процесу та інших осіб, присутніх у судовому засіданні, застосовується попередження, а при повторному вчиненні зазначених дій — видалення із зали судового засідання. При повторному вчиненні таких дій переклада­чем, суд оголошує перерву і надає час для його заміни (ст. 92 ЦПК України).

Тимчасове вилучення доказів для дослідження судом. Як­що з отриманням доказів у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, є складнощі, суд за їх клопотанням зобов'яза­ний витребувати такі докази. Особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня отри­мання ухвали (частини 1, 4 ст. 137 ЦПК України).

У разі неподання без поважних причин письмових чи речо­вих доказів, що витребувані судом, та неповідомлення причин їх неподання, суд може постановити ухвалу про тимчасове ви­лучення цих доказів для дослідження судом. В ухвалі зазна­чаються: ім'я особи, у якої знаходиться доказ, її місце прожи­вання (перебування) або місцезнаходження, назва або опис письмового чи речового доказу, підстави проведення його тимчасового вилучення (ст. 93 ЦПК України).

Привід відповідача і свідка. У справах про визнання бать­ківства, материнства суд має право, при ухиленні відповідача від проведення судово-біологічної (судово-генетичної) експертизи, постановити ухвалу про примусовий привід на прове­дення такої експертизи (ч. 2 ст. 146 ЦПК України).

Процесуальний порядок приводу свідка врегульований ст. 94 ЦПК України. Належно викликаний свідок, який без поваж­них причин не з'явився у судове засідання або не повідомив про причини неявки може бути підданий приводу через органи внутрішніх справ із відшкодуванням у дохід держави витрат на його здійснення. Про примусовий привід свідка суд постанов­ляє ухвалу, встановленого ч. 2 ст. 94 ЦПК України змісту. У ній має бути зазначено: ім'я свідка, який підлягає приводу, місце його проживання, роботи чи навчання, підстави застосування приводу, коли і куди він повинен бути доставлений, кому дору­чається здійснення приводу. Ухвала про примусовий привід свідка виконується органом внутрішніх справ за місцем прожи­вання справи або за місцем проживання свідка, його роботи чи навчання. Особи, які не можуть бути допитані як свідки (ст. 51 ЦПК України), не можуть бути піддані приводу, а також ма­лолітні та неповнолітні особи, вагітні жінки, інваліди першої та другої груп, особи, які доглядають дітей віком до шести років або дітей-інвалідів. При неможливості виконання ухвали про привід свідка особа, яка її виконує, негайно повертає ухвалу до суду через начальника органу внутрішніх справ з письмовим поясненням причин невиконання.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)