АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СТРУКТУРА ЛЕКЦІЇ

Читайте также:
  1. APQC структура классификации процессов SM
  2. I. Общие критерии оценки рефератов и их структура
  3. I.2 Реформирование и современная структура банковской системы РФ.
  4. II. Структура Доклада
  5. II. Структура Переліку і порядок його застосування
  6. III. Диалектика: ее суть структура и альтернативы.
  7. III. Социальная структура и стратификация
  8. IV. Границы структурализма?
  9. IV.Структура, порядок изложения и оформления работы
  10. VI. Взаимодействие Церкви с государственными структурами и обществом в деятельности по реабилитации
  11. VII. СТРУКТУРА ЛИЧНОСТИ
  12. Административная структура ММЦ «Валко. Новая звезда»

МОЗ УКРАЇНИ

ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ

Цикл природничо – наукових дисциплін

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ЛЕКЦІЇ

НА ТЕМУ:

«РОЛЬ ХАРЧУВАННЯ В РІЗНІ ПЕРІОДИ ЖИТТЯ»

ПРЕДМЕТ: РІСТ І РОЗВИТОК ЛЮДИНИ

Курс – 3

Семестр – 1

Спеціальність -512010102.

Кількість годин – 2.

ПІДГОТУВАЛА: викладач ІІ категорії -

ПАВЛИК О. А.

 

Розглянуто і схвалено

на засіданні методичної комісії

природничо – наукових дисциплін

Протокол № _______від_____2010

Голова циклової комісії _________

/ І. П. Чеботар /.

І. АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ.

 

Основною функцією живого організму є обмін речовин і енергії. Життя можливе лише доти, доки відбувається обмін речовин. В різних клітинах організму в процесі обміну речовин утворюються хімічні сполуки, які необхідні для існування організму в цілому.

Всі поживні речовини людина отримує під час харчування. Понад 2 000 років тому великий лікар Гіппократ сказав, що людина народжується зазвичай здоровою, а всі хвороби приходять до неї через рот із продуктами харчування. Саме завдяки харчуванню організм отримує вуглеводи, білки, жири, мінеральні солі, воду, вітаміни в тому вигляді, який дає можливість їх засвоєння клітинами і тканинами. Потрапивши в кров та лімфу, прості поживні речовини розносяться по всьому організму і в клітинах зазнають подальших змін: вони стають будівельним матеріалом для клітин, джерелом енергії тощо.

Протягом життя вимоги до харчування постійно змінюються відповідно потреб організму та вікових особливостей травної системи і обміну речовин.

Тому є доволі важливим знання особливостей харчування в різні вікові періоди.

II. НАВЧАЛЬНІ ЦІЛІ.

А) розширити уявлення про види живлення протягом життя людини (),

 

Б) проаналізувати зв`язок між віком людини та особливостями харчування (),

 

В) охарактеризувати зв`язок між віковими анатомо - фізіологічними особливостями травної системи та особливостями харчування для кожної вікової категорії ()

 

Г) розширити уявлення про раціональне та лікувальне харчування людини різних вікових категорій ().

 

Ш. ВИХОВНІ ЦІЛІ.

На матеріалі теми розвинути:

А) розуміння необхідності повного об’єму теоретичних знань в практичній діяльності медика,

 

Б) почуття відповідальності за своєчасність і правильність професійних дій, які базуються на глибоких знаннях вікової анатомії та фізіології людини (),

 

В) розвинути у студентів клінічне мислення, вміння пов`язати матеріал теми з клінічними дисциплінами.

 

IV. МІЖПРЕДМЕТНИЙ ЗВ`ЯЗОК.

Дисципліна Знати Вміти
1. Попередні (забезпе- чуючі) дисципліни.   А) біологія     Б) хімія.   В) фізика.     Г) анатомія та фізіологія людини       Еволюційний розвиток травної системи та обміну речовин.   1.Біохімічні процеси, які відбуваються в клітинах та їх значення для організму.     1. Поняття «проникненість мембран». 2. Поняття „дифузія”, „осмос”. 3. Поняття „ осмотичний та онкотичний тиск” тощо   Анатомія і фізіологія травної системи людини   Пояснити діяльність організму як єдиного цілого.   Пояснити властивості білків, жирів та вуглеводів та їх хімічну активність.   Пояснити фізичні поняття, які мають значення для діяльності травної системи   Пояснити, будову і функції травної системи у людини
2. Наступні дисципліни. А)всі клінічі дисципліни     Б) акушерство, педіатрія,       Патологічні зміни в організмі при різних захворюваннях травної системи та порушенні обміну речовин, клінічна термінологія.     Розвиток травної системи людини в процесі еволюції та внутрішньоутробно.       Пов`яза- ти зв`язок, який існує між хворобами і принципами харчування.     Пояснитиособливості вигодовування дітей першого року життя.
3. Внутрішньопредметна інтеграція. Вікова анатомія і фізіологія різних органів і систем   Вплив харчування на діяльність різних органів і систем.   Пояснити, як вікові зміни в будові травної системи, впливають на харчування.

V. ПЛАН ТА ОРГАНІЗАЦІЙНА

СТРУКТУРА ЛЕКЦІЇ.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)