АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Риторичні закони

Читайте также:
  1. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  2. Відродження. Закони мають відповідати природнім правам людини.
  3. Економічні категорії, закони та принципи. Пізнання та використання економічних законів
  4. Закони відбивання світла і заломлення світла.
  5. Закони збереження в мікросвіті. Сучасна фізична картина світу. Досягнення та проблеми сучасної фізики. Роль українських вчених у розвитку фізики
  6. Закони збереження в ядерних реакціях
  7. Закони і категорії соціології
  8. Закони і принципи цілісного педагогічного процесу.
  9. Закони обігу грошей
  10. Закони Рауля, їх формулювання, математичні вираження, взаємозв'язок. Тиск насиченої пари над розчинами, температури кипіння та кристалізації розчинів.
  11. Закони розвитку технічних систем
  12. Закони України з енергозбереження та суміжних областей

Підготовка промови є важливим і відповідальним ета­пом в діяльності будь-якого оратора, особливо початківця. Вона є творчим процесом, який вимагає натхнення, вдумливості, цілеспрямованості, наполегливості, допитливості, терпіння, а також ґрунтов­них професійних знань, широкої ерудиції, мовної майстер­ності, комунікативної компетенції.

Оволодіння мистецтвом красномовства слід починати з опанування його головних закономірностей. У класичній риторичній традиції склалися основні закони красномовства, які називають риторичною формулою.

Риторичні закони (заГ. М. Сагач):

Перший закон (концептуальний) формує й розвиває в людини вміння всебічно аналізувати предмет дослідження, вибудовувати систему знань про нього (задум і концепцію). Концепція (лат. concepcio – сприйняття) – система поглядів, розуміння певних явищ, процесів, набір доказів при побудові певної теорії.

Другий закон (закон моделювання аудиторії) формує й розвиває в людини вміння вивчати в системі три групи ознак, які визначають портрет будь-якої аудиторії: соціально-демографічні, соціально-психологічні, індивідуально-особистісні.

Третій закон (стратегічний) формує й розвиває в людини вміння розробляти програму діяльності на основі створеної концепції з урахуванням психологічного портрета аудиторії.

Четвертий закон (тактичний) формує й розвиває в людини вміння працювати з фактами та аргументами, а також активізувати мисленнєву діяльність аудиторії, тобто створити атмосферу інтелектуальної й емоційної співтворчості.

П’ятий закон (мовленнєвий) формує й розвиває в людини вміння володіти мовленням (одягати свою думку в дієву словесну форму).

Шостий закон (закон ефективної комунікації) формує й розвиває в людини вміння встановлювати, зберігати й закріплювати контакт з аудиторією як необхідну умову успішної реалізації продукту мисленнєво-мовленнєвої діяльності.

Сьомий закон (системно-аналітичний) формує й розвиває в людини вміння рефлексувати (виявляти й аналізувати власні відчуття з метою навчитися робити висновки з помилок і нарощувати цінний життєвий досвід), а також оцінювати діяльність інших промовців.

Л. І. Мацько зазначає, що основним і найзагальнішим є закон ступеневої послідовності,який забезпечує системність і єдність мисленнєво-мовленнєвої діяльності, її результативність. Ця риторична формула покладена в основу визначення предмета і структури у класичній риториці.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)