АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання 1. Заповніть таблицю. Згвалтування (ст. 152 КК) та примушування до вступу в статевий зв’язок (ст. 154 КК)

Читайте также:
  1. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  2. XIII. Зв’язок числівників з іменниками
  3. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  4. Взаємозв’язок з іншими дисциплінами.
  5. Взаємозв’язок потреб, виробництва і попиту
  6. ВИКОНАННЯ ЗАВДАНня
  7. Вимагання (ст. 189 КК) та примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань (ст.355 КК України)
  8. Вимоги до вступу у магістерській роботі
  9. Вирішення завдання
  10. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  11. Виховні завдання
  12. Візантія й Київська Русь – взаємозв’язок культурних традицій

Тема 24. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи

Ситуація до вирішення:

Перебуваючи у стані сп'яніння, Міщенко і Красноперов на квартирі останнього за домовленістю між собою із застосуванням фізичного насильства і погрози вбивства, підріпленої демонтрацією ножа, по черзі згвалтували неповнолітню Площенко, а також задовольнили з нею статеву пристрасть неприродним способом. Як вірно кваліфікувати діяння Міщенко та Красноперова?

 

1.Перебуваючи у стані сп'яніння, Міщенко і Красноперов згвалтували неповнолітню Площенко, а також задовольнили з нею статеву пристрасть неприродним способом.

2.Вчинені суб’єктами дії у поєднанні з іншими фактичними обставинами містять ознаки злочинів, передбачених статтями 152,153.

Всі злочини є закінченими.

3.Щодо кваліфікації дій суб’єкта злочину за ст.. 152, 153 – див. п. 9, 13 Постанова ПВС № 5 від 30 травня 2008 р. «Про судову практику у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи».

4.З суб’єктивної сторони злочин, скоєний Міщенко і Красновим, передбачений ст. 152 КК, вчинений з прямим умислом, тобто фактичні наслідки у вигляді зґвалтування, Міщенко і Краснов передбачають як бажаний результат.

З суб’єктивної сторони злочин, скоєний Міщенко і Красновим, передбачений ст. 153 КК, вчинений з прямим умислом, тобто фактичні наслідки у вигляді задоволення статевої пристрасті неприродним способом, Міщенко і Краснов передбачають як бажаний результат.

Юридичний склад злочину, який інкримінується суб’єктам, а саме зґвалтування та насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, передбачає спричинення тяжких наслідків, отже кваліфікуючою ознакою в цьому випадку буде вчинення злочину в стані алкогольного сп’яніння.

5.Дії Міщенко і Краснова можна кваліфікувати за сукупністю злочинів передбачених ч. 3 ст. 152, а також ч. 2 ст.153 КК України.

6.Міщенко і Краснов вчинили: зґвалтування та насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, передбачає спричинення тяжких наслідків, отже кваліфікуючою ознакою в цьому випадку буде вчинення злочину в стані алкогольного сп’яніння.

Завдання 1. Заповніть таблицю. Згвалтування (ст. 152 КК) та примушування до вступу в статевий зв’язок (ст. 154 КК)

Злочин Зґвалтування (ст. 152 КК) Примушування до вступу в статевий зв’язок (ст.. 154 КК)
Критерій розмежування
За об’єктом Основний безпосередній об'єкт злочину- статева свобода чи статева недоторканість особи. Його додатковим факультативним об'єктом можуть бути здоров'я, воля, честь і гідність особи, нормальний розвиток неповнолітніх. Основний безпосередній об'єкт злочину - статева свобода особи. Його додатковим факультативним об'єктом можуть бути право власності, честь і гідність особи.  
За об’єктивною стороною Зґвалтування полягає у статевих зносинах, які поєднуються із: 1) застосуванням фізичного насильства; 2) погрозою його застосування (воля потерпілої особи придушується) або 3) з використанням безпорадного стану потерпілої особи (її воля ігнорується). Злочин виражається у примушуванні особи жіночої або чоловічої статі до вступу у статевий зв'язок.  
За суб’єктом Осудна особа чоловічої або жіночої статі, яка досягла 14-річного віку. При цьому стать безпосереднього ви- конавця злочину має бути протилежна статі потерпілої особи, співвиконавцем злочину, учасником групового зґвалтування може бути особа, яка фізіологічно неспроможна вчинити природний статеви акт, а також особа однакової статі з потерпілим. Суб'єктом злочину є особа жіночої або чоловічої статі, якій виповнилось 16 років. Суб'єкт злочину є спеціальним: це особа, від якої жінка або чоловік матеріально чи службове залежні.
За суб’єктивною стороною Характеризується прямих умислом. Винний усвідомлює, що вчиняє природний статевий акт із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосуванням або з використанням безпорадного стану потерпілої особи, і бажає це зробити. Мотиви, не впливаючи на кваліфікацію, можуть бути різними. Характеризується прямим умислом.Кваліфікованими видами цього злочину є примушування до вступу у статевий зв'язок, поєднане з погрозою: 1) знищення, пошкодження або вилучення майна потерпілої (потерпілого) чи її (його) близьких родичів; 2) розголошення відомостей, що ганьблять її (його) чи близьких родичів.  

Завдання 2. Дайте визначення наступним поняттям, що використані законодавцем при конструюванні відповідних кримінально-правових норм (письмово):

Зґвалтуваннявчинення статевого акту без добровільної згоди одного з партнерів. Є одним із статевих злочинів.

Найчастіше відбувається із застосуванням фізичного насильства чи погрозою його застосування. Примус може відбуватися з використанням психологічного тиску й без застосування фізичної сили. У цьому випадку найчастіше використовується залежність жертви від насильника (економічна, соціальна, психологічна). Можливе використання безпорадного стану жертви - несвідомого стану, сильного алкогольного сп'яніння, психічного розладу.

Безпорадний стан потерпілої особице обумовлений об'єктивними і суб'єктивними факторами стан особи, в якому вона не може чинити опір злочинцеві або уникнути злочинного посягання.

В основу розуміння даного поняття може бути покладено вироблене судовою практикою поняття безпорадного стану при зґвалтуванні - фізичний чи психологічний стан потерпілої (малолітній вік, фізичні вади, розлад душевної діяльності, хворобливий або непритомний її стан тощо), за якого вона не могла розуміти характеру і значення вчинюваних з нею дій або не могла вчинити опір насильнику.

 

Фізичне насильство — це протиправний вплив на організм іншої людини шляхом нанесення ударів, побоїв, мордування тощо, який вчиняється проти Її волі і спричинює їй фізичну і моральну шкоду.

Погроза (психічне насильство) означає реальну погрозу заподіяти особі фізичну, моральну або майнову шкоду. Залежно від форми виразу воно може бути словесним, письмовим, у формі конклюдентних дій (жестів, демонстрації зброї, інших дій, спрямованих на примушування особи до вчинення злочину).

 

Задоволення статевої пристрасті неприродним способомце будь-які дії сексуального характеру незалежно від їх гетеро або гомосексуальної спрямованості (крім природного статевого акту), які здатні задовольнити статеву пристрасть чоловіка або жінки.

 

Примушування до вступу в статевий зв’язокце протиправний вплив на жінку чи чоловіка для того, щоб примусити їх проти власної волі вступити в природний або неприродний статевий зв'язок.

 

Розбещеня неповнолітніх — оголення статевих органів винної або потерпілої особи, мацання їх, інші непристойні дотики, які викликають статеве збудження, навчання онанізму, вчинення у присутності потерпілого статевого акту, акту онанізму, задоволення статевої пристрасті неприродним способом, схилення або примушення потерпілих до вчинення певних сексуальних дій між собою або щодо винного тощо.

 

Особа, яка не досягла статевої зрілостіце не завершенне формування організму чоловіка чи жінки, коли статеве життя, а для жінок, крім того, запліднення, вагітність, пологи та годування дитини є фізіологічне неможливою функцією і завдає шкоди подальшому розвиткові організму.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)