АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Самостійна робота № 13. Тема: Культура України в ХІХ - ХХ столітті

Читайте также:
  1. Архітектура та робота ОС Windows Linux
  2. АУДИТОРНА РОБОТА
  3. АУДИТОРНА РОБОТА
  4. В який історичний період соціологія оформилась як самостійна наукова дисципліна?
  5. В який історичний період соціологія оформилась як самостійна наукова дисципліна?
  6. Геодезичний контроль за будівельними роботами
  7. Енергія та робота річок
  8. І. Робота над поняттями (дефініціями).
  9. ІІ. Робота з класом.
  10. Індивідуальна робота
  11. Індивідуальна робота ЗФН - 49 годин
  12. ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ

Тема: Культура України в ХІХ - ХХ столітті.

Мета: визначити зв’язок історичних умов з особливостями розвитку української культури

ХІХ – ХХ століть, охарактеризувати діяльність видатних діячів та основні надбання

української культури зазначеного періоду; розвивати у студентів вміння самостійно

працювати з різними джерелами історичної інформації; закріпити навички написання

рефератів.

 

Завданням для даної самостійної роботи є написання рефератів за темами:

1.Національно-культурний рух в Україні у XIX ст.

2.Українська культура в умовах піднесення національно-визвольного руху (1917 – 1921рр.)

3.Здобутки і втрати української культури 20 – 30х років ХХ століття.

4.Культурне життя в умовах радянської тоталітарної системи (1940-ві – перша

половина 1980х років).

5.Українська культура в сучасній незалежній державі.

 

Приступаючи до виконання завдання самостійної роботи, студентам слід усвідомити, що в ХІХ ст., незважаючи на колонізаторську політику російського царизму й Австро – Угорської монархії, продовжувала, хоч і повільними темпами, розвиватись українська культура. Її стан перебував у тісному зв’язку з економічними і соціально – політичними процесами, які відбувались в Україні. Початок ХІХ століття пов’язують з періодом національного відродження в Україні, коли відбулося становлення української національної культури та її входження у світовий культурний процес.

Вирішальне значення для піднесення культури українського народу мала освіта. Характеризуючи національно-культурний рух в Україні у XIX ст., студенти повинні звернути увагу, що не дивлячись на труднощі, утиски і репресії щодо української культури, розвиток капіталізму в промисловості і промисловий переворот другої половини ХІХ ст. потребували підготовки висококультурних і професійних спеціалістів. Визначте, які фактори стимулювали розвиток освіти в ХІХ ст., як фактично вони відобразилися на стані початкової шкільної та вищої освіти в Україні? Визначте зв’язок між розвитком вищої освіти, збільшенням чисельності вищих учбових закладів та кількості студентів в них та розвитком науки? Назвіть найбільш видатних науковців різних галузей, що працювали в Україні в ХІХ ст. Охарактеризуйте діяльність Наукового товариства ім. Т.Шевченка, яка його роль в розвитку української науки?

У ХІХ ст. значного розвитку набула українська література. Основою її розвитку був критичний реалізм. У художній літературі співіснували революційно – демократичний, демократичний і буржуазно – ліберальний напрями. Основоположником демократичного реалізму в літературі був Т.Г. Шевченко. Багато його творів присвячено історії українського народу, драматичним, героїчним та трагічним сторінкам його минулого.

У ХІХ ст. з’являються твори видатних українських письменників та поетів, у яких розкриваються соціальні і психологічні проблеми тогочасної дійсності. При написанні реферату за темою «Національно-культурний рух в Україні у XIX ст.» вкажіть прізвища та назви творів письменників та поетів як демократичного так і буржуазно – ліберального напрямку.

 

Досить високого рівня досягла українська драматургія і театральне мистецтво. У 1882 році М.Кропивницький в Єлисаветграді створив перший професійний театр. До театральної трупи входили такі видатні актори, як М.Садовський, М.Заньковецька, М.Вороний. З’явилась ціла плеяда українських драматургів, серед яких особливо виділялась творчість М.Кропивницького, М.Старицького, І.Карпенко – Карого.

Високого рівня досягло і музичне мистецтво. Першу українську оперу «Запорожець за Дунаєм» написав С.Гулак-Артемовський. Опера вперше була поставлена в Маріїнському театрі в Петербурзі 14 квітня 1863 року і здобула світової слави.

Відомим композитором, музикознавцем і культурно – громадським діячем був П.Сокальський. Він написав опери «Мазепа» за поемою О.Пушкіна, «Майська ніч» та «Облога Дубна» за творами М.Гоголя, «Богдан Хмельницький». Серед його творів багато романсів, обробки українських, російських та білоруських пісень. Основоположником української класичної музики став М.Лисенко, який вивів музичне мистецтво України на світовий рівень. Йому належать опери «Тарас Бульба», «Різдвяна ніч», «Наталка-Полтавка».

Перехід від академічного класицизму до реалізму відбувався і в образотворчому мистецтві. Одним з видатних художників України був Т.Шевченко – основоположник критичного реалізму в українському мистецтві. На українську тему писало багато російських художників: І.Рєпін, І.Айвазовський, В. Маковський, І.Крамськой та ін.

Серед українських художників другої половини ХІХ ст. помітне місце займають М.Ярошенко, М.Кузнецов, К.Костанді, М.Пимоненко. Видатним українським художником – реалістом був С.І.Васильківський.

Якщо у ХІХ ст. відбулося становлення національної української культури та її входження у світовий культурний процес, то на початку ХХ ст. українська культура утверджується як культура світового рівня. Культурний процес в українських землях в цей період стимулювався соціально – економічною модернізацією, активізацією суспільно – політичного життя і національно – визвольного руху, все глибшим проникненням національних ідей в народні маси і утвердженням національної самосвідомості українців. Великі соціальні потрясіння, що переживала Україна на протязі ХХ століття, позначилися на культурному житті, обумовивши його особливості, збагативши духовне життя чималим досвідом.

Особливості розвитку української культури, як окремої галузі суспільного життя, розглядалися при вивченні основних періодів історії України ХХ століття, тому студентам доцільно звернутися до тем відповідних лекцій та скористатися лекційним матеріалом при виконанні завдання даної самостійної роботи.

При виконанні завдань даної самостійної роботи студентам слід дотримуватись вимог написання рефератів, користуватися відповідними методичними рекомендаціями.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)