АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІОНІЗУЮЧЕ ВИПРОМІНЮВАННЯ. НОРМУВАННЯ. ЗАХИСТ

Читайте также:
  1. Право слідчого на захист. Пільги, норми правового та соціального захисту слідчих.
  2. Рентгенівське випромінювання. Гальмівне і характеристичне рентгенівське випромінювання та його спектри.
  3. Спонтанне та індуковане випромінювання. Квантові генератори (лазери), їх застосування
  4. Теплове випромінювання. Рівноважне випромінювання та його характеристики. Закони Кірхгофа. Випромінювання абсолютно чорного тіла. Закон Стефана-Больцмана. Закон зміщення Віна
  5. Шкідливі хімічні речовини, біологічні чинники, виробничий тил. Вібрація, шум. Виробничі випромінювання. Мікроклімат робочої зони.
  6. Штучне освітлення в закладах освіти, види, джерела світла для навчальних приміщень, нормування.

ВИДИ ВІБРАЦІЇ. ВПЛИВ ВІБРАЦІЇ НА ПРАЦЮЮЧИХ. НОРМУВАННЯ ТА ЗАХИСТ ВІД ВІБРАЦІЇ.

Вібрація сприймається людиною як трясіння. Часто вібрація супроводжується шумом, який чує людина. Вібрація – це механічні коливання в механічному середовищі, які передаються людині через деталі, конструкції, стіни, грунт.

Джерелами вібрації є: пнемо- та електроінструменти, транспортні засоби тощо.

Вібрація характеризується: частотою, Гц; амплітудою зміщення, м; амплітудою швидкості, м/с; амплітудою прискорення, м/с2.

Найбільш небезпечні вібрації з частотою 6-30 Гц, яка збігається з власною частотою коливань людського тіла, що порушує нормальну роботу внутрішніх органів.

Вібрація поділяється на:

- Загальну – коливні рухи передаються на весь організм

- Локальну – коливні рухи передаються на окремі частини тіла людини (руки, передпліччя, ноги)

Внаслідок стійкої шкідливої дії вібрації на організм людини виникає специфічне захворювання – віброхвороба. Її симптоми – це головний біль, заніміння пальців рук, біль у кистях, суглобах і передпліччях, безсоння.

Усі, хто працює з джерелами вібрації, повинні проходити медични й огляд перед влаштуванням на роботу і періодично, не рідше, ніж один раз на рік.

Нормується ДСН 3.3.6.039-99 «Державними санітарними нормами виробничої загальної та локальної вібрації», ГОСТ 12.1.012-90 «Вібрація. Загальні вимоги безпеки».

Захист від вібрації:

- Зниження вібрації в джерелах її виникнення (заміна металевих деталей на пластмасові)

- Віброізоляція (гумові килимки)

- Вібропоглинання (нанесення гуми, пластику на вібруючу поверхню)

- Віброгасіння (віброгасячі фундаменти або залізобетонні плити)

- Індивідуальний захист (рукавиці, прокладки, вкладиші)

 

ІОНІЗУЮЧЕ ВИПРОМІНЮВАННЯ. НОРМУВАННЯ. ЗАХИСТ.

Іонізуюче випромінювання – це випромінювання, взаємодія якого з середовищем призводить до утворення електричних зарядів (іонів) різних знаків.

Джерелами іонізуючих випромінювань у промисловості є:

ядерні реактори, установки рентгеноструктурного аналізу, радіаційні дефектоскопи, медичні прилади, робота на комп’ютерах тощо.

Під впливом іонізуючого випромінювання в організмі порушуються функції кровотворних органів, зростає крихкість та проникність судин, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту, знижується опірність організму, він виснажується. Нормальні клітини перероджуються в злоякісні. Виникають лейкози, променева хвороба.

Іонізуючі випромінювання поділяють на:

-квантові (електромагнітні) – рентгенівське, гамма-випромінювання, ультрафіолетове

- корпускулярні – альфа випромінювання, бета-випромінювання, потоки часток (протонів, нейтронів)

Розрізняють експозиційну, поглинуту та еквівалентну дози іонізуючого випромінювання.

Експозиційна доза – характеризує іонізуючу здатність випромінювання в повітрі,кулон/м. Для характеристики цієї дози часто використовують позасистемну одиницю – рентген (така доза гамма випромінювання, під впливом якої в 1 см3 повітря виникає 2,08 млрд.пар іонів).

Поглинута доза – характеризує енергію ІВ, яка поглинута одиницею маси опроміненого середовища, грей.Позасистемна одиниця-рад.

Еквівалентна доза визначає біологічний вплив різних іонізуючих випромінювань на організм людини і є мірою для оцінки шкоди і небезпеки здоров’ю людини. В системі СІ в зивертах(ЗВ), в позасистемній в берах (бер).

Відповідно до норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97)гранично допустима потужність експозиційної дози рентгенівського випромінювання від екрана відеотермінала повинна відповідати дозі, еквівалентній 0,1 мбер/год.

Захист від іонізуючих випромінювань:

- Захист часом(обмеження перебування)

- Захист відстанню

- Зменшення потужності випромінювання в джерелі

- Екранування джерел випромінювання

- Застосування ЗІЗ (халати, комбінезони)

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)