АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Комунікативні ознаки культури мовлення

Читайте также:
  1. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  2. XVIII ст., з одного боку, - століття, в якому Україна втратила політичну автономію, а з іншого, відбувся розквіт української культури, яка йшла в ногу з Європою.
  3. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  4. Б) субкультуризм
  5. Братства та їх роль в розвитку української культури 16- початок 17 ст.
  6. Братства та їх роль в розвитку української культури.
  7. Види, форми і функції культури
  8. Візитна картка як елемент культури ділового спілкування.
  9. Властивості і ознаки документів
  10. Вопрос 14.Український мовленнєвий етноетикет як складова професійного мовлення лікаря
  11. Вплив політичної культури на політичну систему
  12. Вступ до дисципліни. ВИТОКИ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Мовленєва культура особливості великою мірою залежить від її зорієнтованості на основні риси бездоганного,зразкового мовлення.

Головними критеріями культури мовлення є: правильність,змістовність, логічність,багатство, точність,виразність,доречність і доцільність.

Правильність- одна з найбільш визначальних ознак культури мовлення. відповідає встановленим правилам, нормам.

Точність- залежить від глибини знань та ерудиції особистості,а також від активного словникового запасу. Висловлюючи власні думки слід добирати слова які найбільше відповідають змісту, зокрема варто користуватись словником синонімів.тлумачним тощо. Отже це- уважне ставлення до мови,правильній вібір слова, правильне вживання фразеологізмів, крилатих висловів

Багатство мовлення- предбачае послуговування найрізноманітнішими мовними засобами висловлення думки у межах відповідного стилю. Лексичні,фразеологічні,словотворчі,граматичні,стилістичні ресурси мови є джерелом багатства,різноманітності мовлення. Якомога повніше треба використовувати емоційно образну лексику, стійкі вислови,фразеологізми.

Виразність- мовлення досягає виокремлення найважливіших місць свого висловлювання,розкриттям власного ставлення до предмета мовлення. З цією метою треба застосовувати виражальні засоби звукового мовлення:логічний наголос,паузи,дикцію,інтонаційну виразність та технічні чинники виразності: дихання,темп,міміку,жести.

Доречність і доцільність- залежить передовсім від того,наскільки повно і глибоко людина оцінює ситуацію спілкування,інтереси,стан,настрій адресата. А ще треба уникати того, що могло б уразити, викликати роздратування у співбесідника,вказувати на помилки співбесідника, в тактовій формі.

Усі названі критерії культури мовлення тісно пов’язані між собою, і засвоювати їх треба в цілому. Висока культура мовлення –суттєвий показник загальної культури культури і її велика перспектива. З неї починається кар’єрне зростання особистості.

 

Змістовність- передбачає глибоке усвідомлення теми й головної думки висловлювання, докладне ознайомлення з наявною інформацією з цієї теми, різнобічне та повне розкриття теми,уникнення зайвого. Змістовність тісно пов’язано з такою ознакою,як лаконічність. Важливим критерієм бездоганності мовлення є його послідовність, себто логічність. Щоб виклад думок був послідовним,насамперед треба скласти план або тези висловлювання, в яких була би внутрішня закономірність,послідовність,вмотивованість,що відповідають законам логіки.

Причини логічних помилок:

- Тавтологія: моя автобіографія, захисний імунітет, висловити свою думку.

- Поєднання логічно несумісних слів: убивчо щедрий,страшно красивий

- Порушення порядку слів у реченні: Гнів зумовлює біль

- Неправильне вживання похідних сполучників укр. Мови: не стільки…,скільки(треба не так…,як) чим…,тим(треба що…,то) у той час як(треба тоді як)

1. Страшні не тільки процеси скільки провакації (правильно:Не так страшні процеси,як провакації)

2. Чим далі,тим гірше (правильно:Що далі,то гірше)

3. Уряд України намагається подолати кризу, у той час як його апоненти ускладнюють цю проблему(правильно: Уряд України намагається подолати кризу,тоді як апоненти ускладнюють цю проблему

 

- Помилкове поєднання дієслівних зв'язок української мови становить і являє собою, утворюючи зв’язку становить собою частину державного процесу (правильно: реформа є частиною державного процесу.Реформа становить частину державного процесу)

- Вживання пасивних конструкцій,до складу яких входять дієслова на-ся,замість активних конструкцій: Президент обирається народом (правильно:народ обирає президента)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)