АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Безпека як категорія

Читайте также:
  1. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  2. Агропромисловий комплекс та економічна безпека країни
  3. Безпека абсолютна та вiдносна, аксiоми небезпеки
  4. БЕЗПЕКА ВАНТАЖОПІДІЙМАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ
  5. БЕЗПЕКА ВНУТРІШНЬОЗАВОДСЬКОГО ТРАНСПОРТУ
  6. БЕЗПЕКА ВНУТРІШНЬОЦЕХОВОГО ТРАНСПОРТУ
  7. Безпека життєдіяльності
  8. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  9. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  10. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  11. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  12. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

Життєдіяльність - спосіб існування людини, є процес взаємодії з навколишнім середовищем.

Сучасний світ характеризується постійно зростаючим рівнем антропогенних і техногенних навантажень, інтенсивним перетворенням людиною біосфери - навколишнього середовища, в якому існують всі форми життя. Сучасне місце існування носить назву техносфери, а діяльність людини надає техногенний вплив на навколишнє середовище, тобто багато разів посилене сучасними технологіями і видами енергії в порівнянні з помірним антропогенним. Стан місця існування, тобто системи "чоловік - навколишнє середовище" може бути комфортним, допустимим, небезпечним (що перевищує допустимі рівні) і надзвичайно небезпечним (руйнівним).

Критерієм комфортності є оптимальні значення параметрів мікроклімату і освітлення за умови відсутності небезпечних і шкідливих чинників, таких як шкідливі речовини і різні види енергій.

Критерієм безпеки є допустимі значення концентрації шкідливих речовин і потоків енергій: ГДК, ПДД, ПДУ, ПДВ.

 

Небезпека – це імовірність зростання шкідливого чиннику у середі існування людини.

Пріхована (потенційна) небезпека проявляється за певних, часто важкопередбачуваних розумів і реалізується у формі надзвичайних ситуацій, захворювань чи травм людей.

Таксономія небезпек — класифікація та систематизація явищ, процесів інформації, об'єктів, які здатні завдати шкоди.

Ідентифікація небезпек — виявлення типу небезпеки та встановлення її характеристик, необхідних для розробки заходів щодо її усунення чи ліквідації наслідків.

Номенклатура небезпек - перелік назв, термінів, систематизованих за окремими ознаками.

Квантифікація небезпек - введення кількісних характеристик для оцінки ступеня (рівня) небезпеки. Найпоширенішою кількісною оцінкою небезпеки є ступінь ризику.

Для деяких умов характерне стрімке наростання величин небезпечних чинників: концентрацій отруйних або вибухонебезпечних речовин, рівнів енергетичних параметрів, величини струму і т.д. Для небезпечних умов ритерієм безпеки є ризик.

Ризик (R) - це вірогідність виникнення негативної дії в місці існування людини. Величина ризику визначається на основі статистичних даних негативних або надзвичайних подій, що раніше відбулися:

R = Rдоп

де Nчс – число надзвичайних подій, що привели до поразки людей, в рік; NО - загальне число подій в рік (або людей).

Допустимий прийнятний ризик Rдon<10-6, неприпустимий (неприйнятний) Rнд > 10-3. Перехідна область значень ризику від 10-3 до 10-6.

 

Класифікація ризику по роду небезпеки.

1) техногенні;

2) природні;

3) змішані.

Класифікація ризику по характеру діяльності.

1) підприємницькі;

2) фінансові і комерційні;

3) профессиональные;

4) інвестиційні ризики;

5) транспортні;

6) промислові.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)