АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція 3

Читайте также:
  1. Лекція 03.10.12
  2. Лекція 04.10.11
  3. Лекція 07.11.12
  4. Лекція 1. Безпека життєдіяльності як категорія
  5. Лекція 1. Вступ. Сутність краєзнавства. Історія становлення і розвитку краєзнавства в Україні
  6. Лекція 1. Література Латинської Америки
  7. Лекція 1. Предмет, завдання та основні поняття екології. Основні поняття системного підходу в екології
  8. Лекція 1. Суть і соціальний зміст вищої освіти
  9. Лекція 1. Феномен волонтерства
  10. Лекція 10.10.12
  11. ЛЕКЦІЯ 10: НОТАРІАТ
  12. Лекція 11. Стратегії конкуренції підприємств на ринку туристичних послуг.

Методологія має такі 3 складові:

- теоретичні передумови пізнання

- методи пізнання

- засоби реалізації останніх

Методологія кримінології складається з загальнонаукових принципів, вимог, критеріїв наукового пізнання загалом, методологічних особливостей галузі суспільних наук, методологічних та методичних положень, методів, способів власного кримінологічного опрацювання.

Методологія кримінологічного дослідження залежить від предмета та обєктів дослідження, завдань що ставляться перед дослідником.

При визначенні методологічних основ кримінологічного дослідження необхідно врахувати загальні філософські світоглядні та пізнавальні засади, принципово важливим є врахування наступних моментів:

1) злочинність розгл як соціальне явище і відповідно при її вивченні викор методи соціальних наук – соціології, соціальної психології тощо.

2) Злочинність аналізується у взаємозвязку та взаємодії з ін процесами та явищами і завжди розглядається у контектсті суспіьних відносин.

3) злочинність, злочини, їх теремінанти розг в її динаміці та зміні

4) злочинність, злочини та ін соц явища розгл у апекті внутрішніх та зовнішніх протиріч

№2 Методи та методики

Визначення методів пізнання – одна з умов виокремлення науки як самостійної системи знань, свідчення достатнього розвитку її теорії.

Метод це елемент теорії, результат теоретичного обгрунтування способу пізнання який звернутий до потреб дослідження.

Метод визначає доктринальні засади та спосіб здобуття наукових знань, але не є інструментом цього процесу.

Методи реалізуються через систему певних операцій, інструментів, процедур.

Останні являють собою методику наукового дослідження, якщо метод – це спосіб, напрям дослідження; то методика – це техніка дослідження.

В основі методології кримінологічної науки лежить загальний метод пізнання - філософський діалектичний метод.

До методичних положень, які випливають з цього методу належать філософські закони:

- розвитку та взаємозвязку явищ, процесів у суспільстві

- єдності та боротьби протилежностей

- переходу кількісних змін у якісні

- зперечення тощо.

На основі цих законів та категорій опрацьовуються теоретичні асади інших методів пізнання.

Методи наукового пізнання кримінології:

1) Загальнонаукові методи:

- синтез – метод складання, обєднання елементів, ознак проявів обєкта в єдине ціле – інтегрування, результатом якого може бути утворення типу системного утворення тощо.

- аналіз – мисленне або реальне розєднання цілого на складові елементи. Рез-ом може бути структурування обєкта для більш глибокого вивчення структурних складових.

- сходження від абстрактного до конкретного – перехід від абстрактного знання про обєкт до більш повного, конкретного уявлення про його уявлення, властивості, прояви, ознаки, ф-ції.

- логічний – грунутється на правилах та законах логіки як сукупності теорій про способи доведення та спростування, найбільш універсальним є метод логічної відповідності теоретичних висновків логіці соціальних подій та процесів.

- висунення та перевірка гіпотез – побудоване на припущені судження про недостатньо відоме явище, його походження та розвиток. Наукова гіпотеза є методом розвитку наукового пізнання – від узагальнення наявного теоретичного знання до логічного продовження у сфері де знання є недостатніми.

- порівняння – визначення ознак, властивостей обєкта пізнання в його порівнянні з іншими обєктами (порівняння злочинності в різних країнах, особливостей злочинної поведінки жінок та чоловіків, соціально-економічних передумов злочинності різних регіонів).

- вирізняють застосування методу схожості та методу різниці

- метод контрольної групи – що полягає у паралельному вивчені 2 груп обєктів що порівнюють за певною ознакою

- історичний – забезпечує вивчення злочинності в історичному розвитку з визначенням тенденцій стійких хар-ик обєктів, часто застосовується разом з порівняльним методом

- системно-структурний метод – вивчення обєкта як ел-та складної оргнізованої сис-ми яка має певну стр-ру, що містить взаємоповязані ел-ти. Злочинність одночасно є частиною системи «суспільство» і сама являє собою складну сис-му. Все це потребує вивчення з використанням системного та структурного аналізу.

2) міжгалузеві методи:

- психологічні методи:

а) психологічне спостереження (для вивчення вчинків, психомоторних реакцій, жестів, форм самовиразу, реакцій на подразники тощо)

б) психологічне тестування

в) психологічний експеримент

- статистичні методи – збирання, оброблення та аналіз числових даних про стан обєкта:

а) статистичний аналіз (зведення та групування статистичних даних, їх аналіз, визначення звязку та залежностей кількісних та якісних показників)

б) оцінка достовірності вибіркової сукупності та репрезентативності висновків

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)