АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Етапи і методи правової статистики

Читайте также:
  1. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  2. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  3. III. Метод, методика, технология
  4. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  5. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  6. IV. Учебно-методический блок.
  7. IV. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ, ИНФОРМАЦИОННОЕ И МАТЕРИАЛЬНО-ТЕХНИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. V. Учебно-методическийблок
  9. VII. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  10. VII. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ КУРСА
  11. А. Методика розрахунків збитків внаслідок забруднення атмосферного повітря
  12. Актуальні проблеми кримінально-правової кваліфікації

Кожне статистичне дос­лідження в правовій стати­стиці проходить шість етапів: підготовчий; статис­тичного спостереження; зведення та групування даних ста­тистичного спостереження; аналізу статистичних даних та обчислення узагальнюючих показників; науково-теоретич­ного аналізу; друкування зведених статистичних даних (де­тальніше ці етапи висвітлені в попередньому розділі).

При проведенні статистичного дослідження в правовій статистиці можна використовувати різні методи:

1) масового статистичного спостереження; 2) групувань; 3) табличний; 4) графічний; 5) відносних величин; 6) се­редніх величин; 7) індексний; 8) кореляції; 9) інші матема­тичні методи.

Один з найголовніших методів статистики - метод ма­сового статистичного спостереження. Значення даного мето­ду полягає в тому, що, використовуючи закон великих чисел, правова статистика має змогу одержати вірогідні, науково ва­гомі та об'єктивні первинні дані про правові явища і процеси, які нас цікавлять. Подальша обробка цих даних дає мож­ливість виявити і встановити існування тих чи інших стати­стичних закономірностей. Лише тоді, коли зібрана достатня кількість фактів, можливо дійсно встановити існування або відсутність закономірностей. Сутність статистичного спос­тереження полягає в науково організованому збиранні і реєстрації різних фактів правових явищ за розробленими до початку спостереження документами первинного обліку.

Метод групувань - це виділення в досліджуваному явищі найважливіших типів, характерних груп та підгруп за істот­ними ознаками (наприклад, групування усіх вчинених зло­чинів за їх видами; розподіл осіб, які вчинили злочини, за віком, статтю, родом занять; розподіл усіх адміністратив­них справ за видами правопорушень тощо). Застосування цього методу дає можливість здійснити класифікацію та ти-пологізацію правових явищ і процесів, що вивчаються.

Табличний та графічний методи дають змогу одержати на­очне і раціональне викладення статистичних даних, які одер­жані внаслідок або проведеного статистичного спостережен­ня, або статистичного зведення, або після проведеного ста­тичного аналізу даних.

Метод відносних величин — це спосіб відображення кількісного співвідношення між правовими та іниїими со­ціальними явищами. Залежно від того, з якою метою засто­совується цей метод, можна здійснити територіальні порів­няння, охарактеризувати склад сукупності, зробити виснов­ки про зміну явища протягом певного періоду.

Метод середніх величин полягає в обчисленні узагальнюю­чих показників, які характеризують типовий розмір ознаки в конкретних умовах простору і часу. Завдання цього методу - одним показником дати характеристику рівня розвитку оз­наки у всіх одиниць однорідної статистичної сукупності.

Індексний метод дає змогу охарактеризувати зміну рівня сукупності явищ в часі чи в просторі або порівняти його з плановим завданням, нормою, стандартом.

Кореляційний метод - це встановлення і вимірювання щільності взаємозв'язку різноманітних явищ суспільного життя.

Інші математичні методи залежно від галузей правової ста­тистики використовуються у міру необхідності.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)