АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні принципи проведення переписів населення

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  3. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  4. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  5. Алгоритм проведення санобробки при зараженні БЗ
  6. Антикорупційні принципи
  7. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  8. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  9. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин
  10. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  11. Вибори, виборче право, принципи виборчого права України
  12. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.

Основні принципи проведення переписів населення: загальність, одномоментність, поіменність, самовизначення, конфіденційність, наявність єдиної програми і строга централізація управління переписом.

Загальність перепису означає, що відомості, включені в програму перепису, збираються від всіх і про всіх жителів даної країни або території, а не тільки про яку-небудь специфічну їх частку. В загальності полягає головна ознака сучасних переписів населення від його обліків, що проводилися у минулому. Існують як об'єктивні, так і суб'єктивні чинники, що впливають на повноту обліку при переписах населення. Щоб звести до мінімуму можливість і недообліку, і подвійного рахунку, розроблені спеціальні прийоми перепису тих, хто не знаходиться у момент перепису в місці постоянного (або якого-небудь іншого) проживання.

Одномоментність проведення перепису означає, що все зібрані в її ході дані відносяться до одного визначеного і заздалегідь встановленого моменту, який називається критичним моментом перепису, або моментом рахунку. При цьому будь-які зміни, події в період часу між критичним моментом і часом, коли безпосередньо проводиться опитування, не враховуються. Необхідність встановлення критичного моменту перепису визначається тим, що населення, його чисельність і склад безперервно міняються. Отже, при проведенні перепису враховуються ті, що народилися після критичного моменту, хоч би вони і народилися в перші хвилини першого дня перепису. Померлі після критичного моменту враховуються як живі, оскільки на критичний момент вони були ще живі.

Наявність єдиної програми перепису означає, що і збір первинних даних, і їх обробка ведуться по єдиних для всіх учасників перепису правилах процедури. Відомості про кожну людину збирає в ході особистих бесід спеціально навчений персонал (лічильники, або реєстратори), який фіксує їх на іменних переписних листах.

Поіменність дає можливість детального комбінованого групування зібраних відомостей по різних ознаках. При обробці результатів перепису поіменність відомостей “гаситься” і вони розробляються виключно в узагальненій формі і перетворюються “на знеособлених статистичні таблиці”.

З поіменністю пов'язаний такий принцип проведення перепису, як самовизначення, яке означає, що всі відомості фіксуються виключно із слів опитуваного і що заборонено вимагати документального підтвердження цих відомостей. Вживання принципу самовизначення обумовлене, з одного боку, прагненням підвищити ступінь довіри до перепису з боку населення, а з іншої - неможливістю об'єктивного віднесення людини до тієї або іншої категорії по багатьом фіксованим ознакам.

Деякі автори доповнюють принцип самовизначення також принципом безпосереднього отримання відомостей від населення.

Принцип конфіденційності отримуваних в ході перепису відомостей є логічним доповненням принципів поіменності і самовизначення. Він означає, що лічильникам і іншим учасникам перепису, що мають доступ до первинних документів, заборонено повідомляти будь-кому отримувану персональну інформацію про опитуваних. Інформація обробляється, використовується і публікується тільки в статистично узагальненому вигляді. Порушення цього принципу тягне в нашій країні відповідальність згідно чинного законодавства. У інших країнах також встановлена відповідальність за порушення принципу конфіденційності (аж до кримінальної).

Згідно рекомендаціям Статистичній комісії ООН перепису повинні проводитися раз в 5 або 10 років в роки,, що закінчуються, на 5 або 0, або близькі до них. У нашій країні є обов'язковим проведення перепису населення не рідше ніж один раз в 10 років.

Встановлення саме такий регулярності проведення переписів населення зумовлене необхідністю забезпечення зіставності даних по різних країнах світу і розрахунку чисельності населення земної кулі. Крім того, це необхідно для забезпечення зіставності даних “про вікову структуру населення, які найчастіше публікуються у вигляді п'ятирічних угрупувань ”.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)