АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Старша група. Мета: сформувати в дітей усвідомлення того, що мийні засоби в жодному разі не можна куштувати, бо це загрожує життю

Читайте также:
  1. Молодша група.
  2. Старша група.

Темах Мийні засоби.1

Мета: сформувати в дітей усвідомлення того, що мийні засоби в жодному разі не можна куштувати, бо це загрожує життю.

Словник: пральний порошок, засоби для миття посуду, вікон.

Матеріал: коробки, баночки з-під мийних засобів.

1 Там само.


Алла Богуш, Наталія Гавриш

Хід заняття. Екскурсія до пральні. Ознайомлення з мийними засобами. Запитання: чи можуть пральні порошки та інші мийні засоби бути їжею, чи припустимо куштувати їх на смак? Чому? Бесіда про правила користування мийними засобами та неприпустимість куштування їх на смак. Старша група.

Тема: Коли ліки покращують здоров'я, а коли шкодять. Мета: дати дітям елементарні знання про ліки, користь, яку вони приносять, як допомагають боротися зі шкідли­вими мікробами, що проникли в організм; застерегти від небезпеки, яка пов'язана з неправильним уживанням ліків. Словник: ліки, мікстура, пігулки. Матеріал: ілюстрації.

Хід заняття. Бесіда про недуги, якими хворіють діти; ліки, що використовують лікарі та батьки, коли щось бо­лить; про приймання ліків лише після відповідного призна­чення лікарем та з рук дорослого.

За програмою діти в дошкільному закладі мають знати не тільки предмети чи явища, а й їх властивості, якості, оз­наки, матеріал, з яких зроблено предмет, властивості цього матеріалу; вміти зіставляти предмети, матеріал, знаходити схожі й відмінні якості та властивості.

З метою ознайомлення дітей з якостями і властивостя­ми предметів проводять спеціальні заняття, у процесі про­ведення яких вихователь намагається забезпечити багато­канальне сприймання дітьми пізнавальної інформації, організує цілеспрямовану дослідну діяльність. Наведемо окремі конспекти таких занять для різних вікових груп. Молодша група. Тема: Розмова з камінчиком.

Мета: викликати в дітей позитивні емоції від взаємодії з камінням; закріпити знання про характерні ознаки каміння (сіре, тверде, шершаве гладеньке, холодне); вправ-ляти у прийомах обстеження каміння, знайомити з вико­ристанням у різних іграх, сприяти усвідомленню правил 252


Методика ознайомлення дітей з довкіллям

взаємодії з камінням: не кидати у тварин, людей, скло; бути обережним, вправляти через діяльність найпростіші при­чинно-наслідкові зв'язки: холодно - каміння холодне, тепло -стає теплим, зволожене каміння стає темним. Розвивати сен­сорні процеси, наочне мислення, допитливість; виховувати інтерес до ігор з камінням.

Словник: шершаве, гладеньке.

Матеріал: дві торбинки з камінцями, листя, палички, машини, лієчка з водою, скло, іграшки, будинок, машина з камінцями.

Хід заняття: Діти виходять на майданчик (на столі мішечки з камінцями).

— Діти подивіться, що це в нас на столі? Вчора тут не бу­ло нічого, а сьогодні щось з'явилося, цікаво, що тут у нас? (Вихователь бере торбинку і трясе нею). Що це може бути? Що тут цікавого? Спробуємо дізнатися (Діти обмацують руками).

— Що тут у нас? Візьміть камінці, привітайтеся з ними, а тепер натисніть. Вони тверді чи м'які? Погладьте їх, які вони: гладенькі чи шершаві? Камінці холодні чи теплі? Чому вони холодні? Де лежали камінці?

— Чи можемо ми зігріти камінці? Спробуймо. Діти
тримають камінці в руках. Які вони тепер: теплі чи холод­
ні? Змерзли ручки, покладемо камінці на стіл і добре зігріємо.
Як ми їх будемо гріти? (Діти гріють руки, потираючи їх,
видихаючи тепле повітря).

Вихователь: Ви трішки зігрілися, тепер кожен візьміть камінець і прикладіть до вушка, чуєте, як він співає. Адже камінець може співати різні пісеньки, він "вітається" з другим камінцем, тільки не сильно, бо він не любить, коли занадто з ним "вітаються", а зараз камінець "привітається" зі столом, із залізною ніжкою, з асфальтом, із землею (Діти виконують відповідні рухи).

— Звідки беруться камінці? (Поливають камінець во­
дою). Що сталося з камінцем? У мене ще є камінці. Поди-


 


 


 


———^


Алла Богуш, Наталія Гавриш


Методика ознайомлення дітей з довкіллям


 


віться, тут ще щось є. Відберіть тільки камінці (Гра "За­лиш камінчик").

— Подивіться, у нас на пісочку виріс маленький будино­чок. Та що це трапилося? Пішов дощ, доріжки розмило водою, і нашим лялькам, машинам ніяк не вдається доїхати до будинку. Як ми можемо допомогти нашим машинам, ляль­кам? Збудуємо із камінців дорогу, тоді лялькам і машинам легко буде дістатися до будиночків.

Діти викладають доріжку із піску, обігрують, дякують камінцям за те, що вони разом з дітьми грались і багато цікаво розповіли про себе.

Ознайомлення дітей із властивостями й якостями пре­дметів досліджувала В.Й.Логінова1. Автор пропонує знайо­мити дітей з такими матеріалами, як тканина, папір, дере­во, пластмаса, метал, шкіра, гума, скло, їхніми властивостями (гладенький, твердий, прозорий, рветься, б'ється, мнеться); знайомити з піском, глиною, борошном, цукром, крупою, сіллю, водою, молоком, олією (прозоре, пахуче, біле, ллється, переливається, нагрівається, кипить, розтає, розсипається). Ознайомлення дітей з якостями і властивостями предме­тів відбувається поетапно. На першому етапі дітей знайом­лять з перетворенням матеріалу в конкретну річ: з глини можна ліпити, виготовляти вироби; з тканини, шкіри можна шити одяг, їх ріжуть, зшивають, клеять. На заняттях з оз­найомлення з довкіллям діти виготовляють іграшки з паперу, глини - глиняні вироби, з тканини шиють одяг для ляльок, вишивають; готують салат, печиво; роблять вироби з дерева. У процесі занять діти засвоюють слова, які означають якості, властивості, процес перетворення матеріалу в речі. На другому етапі дітям дають конкретні знання про ознаки матеріалів, учать розрізняти предмети за матеріа­лами. Це розглядання скла (і різних скляних предметів),

1 Див.: Логинова В.И. Знакомство со свойствами предметов // Дошкольное воспитание. - 1965. - №2. - С. 25-32.


гуми (і гумових предметів), шкіри (і шкіряних речей). Або на столі розкладають сукні (з тканини, шкіри, паперу) й пропонують відібрати ті, які можна прати; човники (з пластмаси, пластиліну, дерева, паперу), які можна пустити на воду.

Третій етап - навчання дітей обстеження предметів. Це заняття із сенсорного виховання. Дітям пропонують один вид матеріалу (наприклад, папір чи тканину) з різними його якостями та властивостями. Так, папір - цигарковий, серветковий, картон, шкільний, пресований; тканина - ба­вовняна, шовкова, шерстяна, баєва; скло - прозоре, тонке, товсте, темне; геометричні фігури - циліндри, куби, прямо­кутники, кулі. Дітям пропонується обстежувати ці предме­ти, їх властивості: колір, поверхню, розмір, форму тощо.

Наводимо конспекти занять на ознайомлення дітей з властивостями предметів.

Молодша група.

Тема: Продукти харчування. Дидактична гра "Звари­мо ляльці овочевий суп"1.

Завдання: Ознайомити дітей з процесом виготовлення овочевого супу, властивостями та якостями овочів, води, призначенням посуду.

Словник: овочевий суп, варити, жарити, кипіти, різати, солити овочі, каструля, плита.

Матеріал: плитка, каструля, вода, овочі, ложка, ніж, миска з водою.

Хід заняття: На столі - плитка, каструля, сковорода, миска з водою, овочі, олія, ложка, ніж, дощечка. Вступна бесіда про те, що дітям дають їсти на обід (перші страви): борщ, суп.

Вихователь повідомляє, що сьогодні діти будуть учи­тися варити на обід овочевий суп. Запитання: Що стоїть на

1 Гербова В.В. Занятия по развитию речи в младшей группе детского сада. — М., 1981.-С. 23.


 




Алла Богуш, Наталія Гавриш


Методика ознайомлення дітей з довкіллям


 


плиті? (Пропонує подивитися, що в каструлі). Для чого в каструлі вода? (Діти розглядають овочі — картоплю, морк­ву, капусту, цибулю). Що потрібно спочатку зробити з овочами? Почистити. (Діти чистять картоплю, супрово­джують дії словами (різати, дрібно). Коли потрібно кидати овочі в суп? (Коли закипить вода). Діти кладуть овочі в каструлю у певному порядку. На сковорідці з олією сма­жать цибулю. Мішають ложкою. Кожний процес діти на­зивають відповідними словами: вода чиста, прозора, її на­ливають у каструлю, гріють, вода кипить; овочі миють, чистять, ріжуть, варять, з них готують суп; суп варять, солять, мішають ложкою; цибулю чистять, миють, ріжуть, жарять, заправляють нею суп; цибуля гірка, заходить в очі. Щоб вона не "різала" очі, її змочують холодною водою. Наприкінці заняття вихователь говорить, що каструлю з приготовленими овочами вона віднесе кухарю, а він зварить суп на справжній плиті. Середня група.

Тема: Матеріал. Ознайомлення дітей з властивостями паперу1.

Завдання: Ознайомлення дітей з властивостями паперу (різнокольоровий, тонкий, товстий, гладенький, шорсткий; шурчить, миється, рветься, розповзається у воді).

Словник: папір, різнокольоровий, рветься, мнеться, шорсткий, розмокає, паперові смужечки.

Матеріал: у кожної дитини по чотири смужечки па­перу, три білих - цигарковий, глянцевий папір для крес­лення; одна смужка кольорова; таз із водою, лялька, сукні.

Хід заняття: Вихователь повідомляє тему заняття. Діти розглядають паперові смужки, називають їх колір. Вихователь уводить слова: паперові смужки, різнокольорові. Пропонує погладити папір. Запитує, що відчувають діти

1 Гербова В.В. Занятия по развитию речи в средней группе детского сада. -М., 1978. -С. 68-69.


(папір гладенький, шорсткий). Діти за вказівкою вихова­теля вибирають гладенькі, шорсткі паперові смужечки, називають їх. Потім беруть тонкі, товщі й товсті смужечки. Вихователь мне паперову смужечку, пропонує дітям за­мінити смужечки. Ознайомлює з властивостями паперу, вводить слова: шурчить, мнеться. Діти розправляють сму­жечки. Дізнаються, що м'який папір погано розправляєть­ся. Пропонують відірвати шматочок паперу від смужечки, уводять слова: легко рветься, папір, неміцний.

На столі стоїть таз із водою. Діти опускають смужки па­перу у воду. Через деякий час дістають мокрий папір, кла­дуть його на дощечку; беруть його в руки, віджимають. Вихователь уводить поняття: у воді папір розмокає, розпов­зається.

З'являється лялька, приносить дві сукні й загадує за­гадку: одну сукню можна прати, а другу ні. Потрібно відга­дати, яку сукню не можна прати і чому.

Надзвичайно важливого значення має правильна ор­ганізація лексичної роботи на заняттях з ознайомлення з якостями і властивостями предметів. Це допомагає дітям краще усвідомити сприйняту інформацію, краще запам'я­тати. Вихователю необхідно супроводжувати дії дітей з обстеження предметів поясненнями, уточненнями та спонукати дітей промовляти нові слова. Наведемо приклад організації словникової роботи на занятті з ознайомлення з властивостями води.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)