АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Товар і товарний ринок: поняття та класифікації

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. Product Positioning (Позиціонування товару)
  3. XVI Товариство
  4. Административное регулирование цен на факторы производства и на многие товары
  5. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  6. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  7. Адміністративні стягнення: поняття і види
  8. Акціонерне товариство
  9. Алгоритм расчета товарооборота.
  10. Анализ экономической эффективности товарных сельскохозяйственных культур
  11. Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції.
  12. Аналіз обіговості товарних запасів

Основою економіки будь-якої держави є ринок проду­кції і послуг — товарний ринок. Об'єктом товарного ринку є то­вар, а суб'єктами — виробники і споживачі, продавці та покупці.

Товар — це продукт праці (виріб, послуга), призначений для продажу, що задовольняє певні потре­би підприємств (організацій) або населення.

У процесі виробниц­тва людина взаємодіє з певними засобами виробництва і створює конкретні матеріальні блага. Отже, останні є продуктами праці, тобто споживною вартістю, річчю природи, пристосованою лю­диною за допомогою знарядь праці до своїх потреб.

Результат праці здебільшого матеріалізується у вигляді конкретного проду­кту (продукції, виробу). Продукція, що виготовляється протягом певного часу, перебуває на різних стадіях технологічного проце­су і з огляду на це називається незавершеним виробництвом, на­півфабрикатом чи готовим для споживання продуктом (виробом).

Наприклад, в промисловому виробництві результатом (продук­том) праці є продукція, на підприємствах транспорту — відповідний обсяг виконаної роботи (перевезених вантажів або пасажирів на ту чи ту відстань), а в установах зв'язку та банках — надані юридичним і фізичним особам послуги. Іноді продукт праці є водночас і виробленою продукцією, і виконаною роботою, і наданою послугою (на­приклад, полагоджені годинник, телевізор, холодильник, взуття тощо).

Найповніший перелік товарів, які є здобутком людської праці і використовуються в торговому обороті, містить Гармонізована система опису та кодування товарів. Вона була ухвалена Радою мит­ного співробітництва на основі Конвенції про Гармонізовану сис­тему опису та кодування товарів, яка набула чинності у 1988 ро­ці. Гармонізована класифікація товарів створена для контролю за їх обміном, переміщенням через кордони митних територій у процесі зовнішньої торгівлі.

Згідно із більш загальною класифікацією всі товари поділяють

на такі групи:

— сільськогосподарська сировина та продовольство;

— пальне, мінеральна сировина та метали;

— хімічні продукти;

— машини, устаткування, транспортні засоби;

— промислові товари народного споживання.

Залежно від типу споживачів розрізняють товари індивідуаль­ного споживання (споживчі товари) і товари виробничого при­значення, а також відповідні їм ринки.

Товари індивідуального споживання призначені для задово­лення особистих (індивідуальних) потреб. Ринок споживчих то­варів орієнтований на масового споживача, множинну конкурен­цію, його структура значною мірою децентралізована. На цьому ринку переважають стандартні товари та багатоступінчасті кана­ли товаропросування.

Споживчий ринок в Україні складається з чотирьох основних сегментів: перший — організований (врахований органами стати­стики, включаючи приватних підприємців, що торгують на речо­вих ринках; другий — продовольчий; третій — речовий; четвер­тий— продовольчо-приватний.

Товари виробничого призначення використовуються підприєм­ствами, фірмами, організаціями. Це всіляке технологічне устатку­вання, будівельно-дорожня техніка, транспортні машини загального користування, паливно-сировинні товари тощо.

Ринок товарів вироб­ничого призначення має характерні параметри за своєю структу­рою, типом споживання (незначна кількість покупців), типом кон­куренції, мотивації покупок, каналами товаропросування, високими вимогами до сервісу. Маркетинг товарів виробничого призначення, як правило, орієнтований на прогресивні види продукції (машини, устаткування та інші) з урахуванням їх морального старіння у про­цесі реалізації, транспортування, установки тощо.

 

Послугою є продукт праці, виражений у вигляді споживної вартості, корисного ефекту, що задовольняє які-небудь людські потреби незалежно від їх природи.

Послуга має низку особливостей, що позначаються на її мар­кетингу а саме:

неможливість випробування послуги заздалегідь (до її придбання);

зміна її якості в часі (якісна нестабільність че­рез неодночасне залучення різних людей до надання послуги);

невіддільність від постачальника;

неможливість накопичення результатів послуг (нагромадження запасів).

Розвиток сфери послуг тісно пов'язаний з матеріальним вироб­ництвом, яке забезпечує технічну базу сфери послуг, а також з постійно зростаючими соціально-економічними потребами су­спільства.

Одним із результатів науково-технічного прогресу є автоматизація праці. Це приводить до поступового вивільнення людини з виробничого процесу. Час, що вивільняється внаслідок цього, людина прагне витратити на себе (похід в кінотеатр, перукарню, на виставку, курси іноземної мови і таке інше). Це є дієвим сти­мулом розвитку сфери послуг.

Класифікація послуг передбачає їх поділ залежно від:

Способу виконання — послуги, що надаються машинами чи людьми;

присутності клієнта — ті, що обов'язково потребують клієнта,
та ті що надаються без присутності клієнта;

мотиву отримання — послуги для задоволення особистих чи ділових потреб;

мотивів постачальника — комерційні та некомерційні послуги;

форми надання — індивідуальні та масові послуги;

матеріальності форми — відчутні та невідчутні послуги.

 

Сьогодні ринок послуг став невід'ємною частиною єдиного товарного ринку.

Ринок товару (товарний ринок) — сфера обороту товару однієї споживчої вартості, в межах якої визначається монопольне становище.

Товарний ринок може бути роздрібним та оптовим.

Роздрібний ринок є ринком покупців, що купують товари та послуги вроздріб тобто поштучно, в основному для особистого споживання.

Оптовий ринок — це ринок підприємств, окремих підприємців і організацій, що купують товари та послуги оптом, тобто значними партіями, для їх подальшого використання у процесі виробництва, перепродажу або перерозподілу.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)