АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВИСНОВКИ. 1. В останній чверті ХУІ – першій половині ХУІІ ст

Читайте также:
  1. ВИСНОВКИ
  2. Висновки
  3. Висновки
  4. ВИСНОВКИ
  5. Висновки
  6. Висновки
  7. Висновки
  8. Висновки
  9. ВИСНОВКИ
  10. Висновки
  11. Висновки

 

1. В останній чверті ХУІ – першій половині ХУІІ ст. Україна пережила культурно-національне піднесення, воістину великий духовний злет.

Велике значення релігійних моментів в тодішньому українському житті привело до того, що саме факти церковного життя здобули таку вагу у культурному і національному житті України. Політична боротьба в Україні проти іноземного польсько-шляхетського панування відбулася, як і в інших країнах Європи, під релігійною оболонкою.

Дійсний характер цього руху, релігійного на зверх, був у своїй основі далеко ширшим – національним. «В релігії й через релігію діячі українського Відродження хотіли подвигнути націю» (М.Грушевський). Отже, Ренесанс проявився в Україні типологічно близьким до форм Північного Відродження, тісно пов’язаного з Реформацією.

 

2. Проведений аналіз культурно-духовного розвитку дає повну можливість стверджувати, що під впливом європейської ренесансної думки в Україні сформувалася в цей період культура нового типу; оригінальна культура, в якій рельєфно виявилися світоглядні та мистецькі гуманістичні і реформаційні явища.

В добу першого національного відродження (остання чверть ХУІ – перша половина ХУІІ ст.) в Україні «так сильно, хоч і не надовго заблисло блиском і політичної мислі, і національного усвідомлення, і розвоєм артистичної творчості, приготувавши ту цікаву своєрідну культуру, яка розвинулася особливо там, де на грунті народнім витворилися певні інтелігентські верстви і, сполучивши у своїм обіході народні елементи життя з певними вимогами вищої культурності, дали і в сфері артистичної творчості цікаві взірці старої традиції з новими впливами».(М.Грушевський).

 

3. Характеризуючи суспільні і культурні явища в Україні зазначеного періоду І.Франко вказував: «Взагалі кінець XVI і початок ХVІІ віку в Південній Русі був часом великого оживлення на полі суспільнім і освітнім».

 

4. Провідна роль у розвитку української культури цього часу належала містам. У них були створені братства. Політична і культурно-освітня діяльність українських міст та їхніх братств була частиною реформаційного руху, що охопив усю Європу. Братства «дали відсіч полонізації, що наступала на міста, а далі перенесли свою діяльність на всю країну, увійшли в тісні зв”язки з православною шляхтою і духовенством, піднімаючи їх культурний рівень. З братських кіл вийшла нова ієрархія, яка зайнялася реформою церкви і розвитком культури». (І.Кріп”якевич).

 

5. Братства провели широку культурну діяльність, будували школи, поширювали освіту, закладали видавництва книг. В Україні на рубежі XVI – XVII ст. Формується принципово нова національна система освіти, що ґрунтувалася на національних традиціях, використовувала європейський досвід і перебувала під впливом гуманістичних та реформаційних ідей.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)