АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Механізм процесу інтеграції

Читайте также:
  1. Аеробний механізм ресинтезу АТФ
  2. Аналіз механізму отримання вогнепальних поранень стегнової кістки
  3. Б.Механізм відновлення економічної рівноваги, що порушується сукупним попитом, або сукупною пропозицією.
  4. Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності
  5. Валютні відносини і мажнародний валютний механізм
  6. ВАРІАНТИ ПРОЦЕСУ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ПРО КУПІВЛЮ
  7. Вибір необхідних технічних засобів (ІМ і РО) для отримання інформації про змінних технологічного процесу
  8. Вибори як основне поняття соціології виборчого процесу
  9. Види і механізм переломів променевої кістки в типовому місці?
  10. Виконання непроцесуальних документів і доручень
  11. Вихідних процесуальних документів
  12. Вікно процесу копіювання

Міжпредметні Комплексні

 

 

Інтеграція

 

 

Методичні Психологічні Дидактичні

Міжпредметні зв'язки – це необхідність відображення у навчальному процесі взаємозв'язку явищ природи і суспільства.

Міжпредметні зв'язки розвиваються завдяки функціонуванню паралельних понять та категорій різних предметів. В навчальному процесі вони являються необхідною умовою процесу інтеграції.

Комплексний підхід – поняття, яке виникло на початку ХХ століття як досвід використання навчальних дисциплін з практичною діяльністю. Він виступає наслідком інтеграційного процесу.

Інтеграційні процеси базуються на трьох підпорах:

ü методологічний;

ü психологічний;

ü дидактичний.

Методологічний підхід вимагає використання різних прийомів та методів як системи роботи.

Психологічний підхід – це врахування індивідуальних особливостей дитини. Даний підхід характеризує якість засвоєння знань.

Дидактичний підхід – це система теоретичних і практичних підходів до процесу навчання.

Чим відрізняються уроки інтегрованого змісту від уроків з використанням міжпредметних зв'язків? На мій погляд, це різні методичні поняття. Насамперед, міжпредметні зв'язки передбачають включення в урок запитань і завдань з матеріалу інших предметів.

Ці завдання мають допоміжні значення. Це окремі короткочасні елементи уроку, які сприяють глибокому сприйманню й осмисленню понять, що вивчаються. Припустимо, на уроці читання творів з теми «Прийди весно з радістю» (1 клас) вчитель актуалізує у вступній чи узагальнюючій бесіді ознаки різних станів природи або використовуючи дитячі малюнки на весняну тематику – у даному разі маємо справу з міжпредметними зв'язками уроків природознавства і образотворчого мистецтва.

Якщо зміст уроку за темою «Зимовий день» зінтегровано з різних видів діяльності для створення в свідомості та уяві дітей літературно-художнього образу зими, то це вважаємо, - урок інтегрованого змісту. Особливість такого уроку в тому, що тут поєднуються блоки знань з різних предметів. Точніше сказати, це урок з елементами інтеграцій на відміну від тих, що побудовані за програмою інтегрованих курсів і уроків з елементами інтеграцій змісту двох чи більше предметів, які за навчальним планом викладаються як окремі.

Під час проведення інтегрованих уроків я насамперед визначаю, яка мета цього інтегрованого уроку, як він сприятиме цілісності навчання, формуванню знань на якісно новому рівні.

Мета уроків, побудованих на інтегрованому змісті, ставить переді мною задачі створити передумови для різнобічного розгляду повного об'єкта, поняття, явища, формування системного мислення, збудження уяви, позитивно емоційного ставлення до пізнання.

Проаналізувавши програми для чотирирічної школи та використавши досвід вчителів, які застосовують уроки такого змісту, дають можливість широкої інтеграції навчального матеріалу з різних предметів.

Як бачимо, можливості для змісту інтеграції досить широкі. Щодо кількості уроків інтегрованого змісту однозначної відповіді не може бути. Я намагаюся проводити інтегровані уроки так, щоб не було перевантаження дітей враженнями, щоб він не був мозаїкою окремих картин, а саме слугував одній меті. Для цього я аналізую календарні планування і відбираю ті програми, які близькі за змістом або метою використання.

Адже, для проведення інтегрованих уроків треба готуватись не лише вчителеві, а й учням.

Даний методичний підхід дає змогу мені планувати систему уроків, у якій раціонально поєднуються різні їх види:

1. вступні уроки з використанням міжпредметних зв'язків та інтегрованих видів діяльності;

2. уроки, на яких застосовується інтеграція навчання, вони є підготовкою до наступних узагальнюючих;

3. узагальнюючі уроки із широким застосуванням інтегрованих видів діяльності, притаманних тим дисциплінам, які вивчаються як самостійні предмети.

На інтегрованих уроках я практикую такі види діяльності:

1 вид. Ігрова та предметно-практична діяльність: малювання, інсценізація, відгадування загадок, діалог, хоровий спів з елементами танцю, ознайомлення з навколишнім світом, народознавство.

2 вид. Спілкування з природою, народознавство, відгадування загадок, виразне читання віршів, інсценізація, малювання, дослідницька діяльність, елементи хореографії та фізкультури.

3 вид. Сприймання музичного й образного світу; художня праця, народознавство, інсценізація, відгадування загадок, виразне читання віршів, елементи хореографії та фізкультури.

4 вид. Сприймання та аналіз тексту, художнього та пізнавального (на природничу, історичну, народознавчу тематику); слухання музики; сприймання картин, діафільмів, словесне малювання, інсценізація, елементи хореографії та фізкультури.

У своїй роботі хочеться показати доцільність і можливість застосування інтеграції навчальних дій на мотиваційному, змістовому і процесуальному рівнях під час опанування окремих розділів, тем. Це дає змогу поєднати одержані вміння і знання в систему, що забезпечить їх більш ефективне практичне застосування.

Основними методичними принципами, які забезпечують інтеграцію завдань з природничих наук та інших предметів, є:

ü постійний взаємозв'язок теоретичних відомостей (знань) з їх застосуванням;

ü активний характер навчання;

ü мовні знання, мовленнєві уміння й навички, у тому числі читання, переказ прочитаного слід розглядати як умову й компонент розвивального навчання.

Замість традиційного вироблення в учнів знань і навичок, де на першому місці були природничі знання, нині в цьому курсі поставлено завдання навчити молодших школярів втілювати набуті знання у життєвий досвід дитини.

На мою думку, важливою умовою розвитку активного ставлення учнів до природи і суспільних явищ. Урок має бути наповнений таким матеріалом, який відповідав би їхнім інтелектуальним, моральним і естетичним потребам. Матеріал для уроків я підбираю так, щоб діти вчилися творчо, самостійно здобувати знання, висловлювати свої припущення, здогадки, що стимулюють їх творчий пошук.

Особливо важливого значення у дидактичо-методичній систематизації навчального матеріалу я приділяю значну увагу зв'язку його з життям, оскільки обмеженість відповідного досвіду учнів вимагає постійного залучення до аналізу життєвих вражень цієї головної чуттєвої опори набутих знань.

Таким чином, інтегроване навчання дає можливість покращити якість навчання, розвивати обдарованість і нахили учнів, формувати в учнів цілісне уявлення про природничо-наукову картину навколишнього світу та місце людини в ньому шляхом розвитку логічного мислення та систематизації соціального та пізнавального досвіду молодшого школяра.

Творчість учителя породжує творчість учня. Найефективніший той урок, на якому на всіх і на все вистачає часу й уваги, коли всім цікаво вчитись.

Загальнодидактична схема на засадах інтеграції, яка дозволяє усунути дублювання навчального матеріалу, забезпечує єдиний підхід до здобуття ґрунтовних і цілісних знань при економії навчального часу, така:

1) вибір базового предмета – теми;

2) інтеграція знань базового предмета – теми за знаннями сумісних фундаментальних наук (математика, природознавство, художня праця)…

Власний досвід показує, що функцію синтезування і поглиблення знань виконують системно-узагальнюючі заняття, інтегровані дні, інтегровані курси, заняття в гуртках, екскурсії в природу тощо.

При інтеграції уроків з елементами Я і Україна враховую такі аспекти навчальної діяльності молодшого школяра:

навчання повинне бути побудоване таким чином, щоб формувати в учнів здатність відтворювати раніше засвоєнні знання для кращого запам'ятовування нового матеріалу;

систематичний підхід до вивчення Я і України з іншими навчальними предметами – одне з необхідних умов розвитку пізнання учнями наукового змісту, а через нього – до розуміння самої об'єктивної дійсності;

сприйняття природничих та інших предметних понять носить схожу сутність й доповнює один одного.

Я створюю на уроках різні ситуації, які допомагають дітям зрозуміти, що без знань, наполегливої розумової праці в житті обійтися не можна, а міцні знання і навички формуються лише за активної діяльності. Щоб довести це дітям, проводжу різноманітні інтегровані уроки, зокрема: інтегрований урок з читання, української мови, природознавства, художньої праці, тощо.

На своїх уроках спонукаю учнів брати активну участь у здобуванні знань, а не одержувати їх у готовому вигляді.

Мої уроки містять різноманітні прийоми збагачення чуттєвого досвіду та активізації навчального процесу. Щоб не перевтомлювати учнів одноманітністю, я поєдную на уроці спостереження зі словесною творчістю з використанням ІКТ.

На інтегрованих уроках повторення і узагальнення матеріалу найбільша кількість часу відводилась на відтворення та узагальнення понять і засвоєння відповідної системи знань; узагальнення і систематизацію основних теоретичних положень і відповідних ідей науки.

Таким чином, інтеграція уроків дає змогу мені здійснювати творчий та активний пошук прийомів до використання форм і методів навчання, сучасних технологій та інновацій.

Враховуючи конкретність мислення молодших, нестійкість їхньої уваги я важливого значення надаю таблицям для проведення інтегрованих уроків. Це, як правило, матеріал багаторазового використання. Таку наочність можна застосовувати під час тематичного узагальнення і повторення, вивчення нового матеріалу. Такі таблиці-опори допомагають вчителеві проводити у початковій школі уроки, які тематично об'єднані навколо одного чи кількох близьких понять.

Уроки інтегрованого змісту я проводжу здебільшого як вступні до теми або узагальнюючі.

Такі уроки емоційно збагачують навчально-виховний процес, допомагають мені різнобічно і системно сформувати необхідні уявлення та поняття. Різні види діяльності (художньо-трудова, малювання, читання, слухання, тощо), які притаманні урокам інтегрованого змісту, роблять їх цікавими, запобігають стомлюванню дітей, посилюють інтерес до навчання та школи в цілому.

У чому ж полягає розвивальна сутність інтегрованих видів діяльності?

В. О. Сухомлинський порівнював думку дитини з ніжною трояндою, що не може квітнути без сонця. І бажання вчителя в емоційному забарвленні думки, в почутті радісної схвильованості. Без цього емоційно-естетичного струменя не може повноцінно розвиватися думка дитини, йти від наочних образів до абстрактних узагальнень.

Зорієнтованість різних видів діяльності на дидактичній цілі уроків – це головний принцип внутрішньої організації і уроків мислення в природі й інших інтегрованих уроків.

Найбільш доречними інтегровані уроки при вивченні вступних або підсумкових тем.

Інтегруючи уроки з курсу Я і Україна об'єдную їх навколо двох головних тем: «Я у світі природи» та «Я у світі людей».

У своїй роботі я практикую інтегровані уроки поєднання навчальних предметів з курсом Я і Україна.

При проведенні уроків трудового навчання поєдную елементи з курсу Я і Україна та економікою

Трудове навчання

 

Я і Україна Економіка

Тема уроку: Аплікація з паперу «Квітковий килим України».

На такому уроці розкриваю поняття «економічні райони України» з використанням економічної та фізичної карт України.

З курсу Я і Україна знайомлю з рослинами різних регіонів України, з національним одягом українців, традиціями, народним фольклором.

Уроки логіки інтегрую з елементами уроків математики, Я і Україна.

Логіка

 

Я і Україна Математика

Тема уроку: Поняття «стільки скільки»

Такі уроки логіки мають свою особливість спрямовану на математичні знання учнів.

Наприклад:

Завдання № 1

У веселки стільки кольорів, скліьки музичних нот, днів тижня, чудес світу.

Завдання № 2

У поданих словах знайди стільки 7, скільки пальців на одній руці.

Зов сім, посіяв, сім 'я, ві сім, сіно, сірий, у сім, сіль, сім десят, …

Завдання № 3

Хлопчик зліпив сніговита. Він приліпив йому стільки рук, скільки у нього очей. А ґудзиків стільки, скільки очей і рук разом. Скільки ґудзиків було у сніговика?

Завдання № 4

Запитання:

1. З чого ліпив хлопчик сніговика?

2. Що таке сніг?

3. Як довести, що сніг – це вода у твердому стані?

 

Уроки логіки поєдную з елементами курсу Я і Україна.

З рідної мови за серією сюжетних малюнків колективно складаємо план, відповідно до якого діти пишуть твір.

На уроках рідної мови, під час вивчення нового матеріалу часто застосовую елементи інтеграції з курсом Я і Україна.

Тема: Дієслово. Часи дієслів.

Іменники Дієслова Прикметники
Літо Пройшло Тепле
Осінь Промайнула Щедра
Зима Настає Білосніжна
Весна Прийде Дзвінкоголоса

Складаємо речення про пори року, визначаємо час дієслів. За власними спостереженнями описуємо берізку, відповідно до змін пір року і часових форм дієслова.

У своїй роботі часто інтегрую уроки образотворчого мистецтва з елементами курсу Я і Україна і уроків музики.

Образотворче мистецтва

 

Музика Я і Україна

Тема: Малювання композиції «Осінь у лісі».

На початку уроку, налаштовую дітей на успішну роботу використовую музичний супровід «Пори року», потім діти читають вірш про осінь, використовую презентацію «Барви осені».

Після цього учні за серією малюнків розповідають про сезонні зміни у природі, які відбуваються у тваринному світі.

Наступним етапом уроку є підбір кольорової гами та малювання композиції «Осінь у лісі».

Часто поєдную уроки рідної мови та уроки Я і Україна (особливо розвиток зв’язного мовлення).

Рідна мова

 

Розвиток зв’язного мовлення Я і Україна

Тема: Написання твору «Весна прийшла» за власним спостереженням та серією малюнків.

Використовуючи власні спостереження у природі, учні дають відповідь на поставлене запитання.

Запитання:

ü Яка пора року настала?

ü Як світить та гріє сонечко?

ü Чи тане сніг?

ü Які перші квіти зацвітають?

ü Які ще зміни відбуваються у природі?

Поєднання уроків музики з елементами ейдетики та Я і Україна

Музика

 

Ейдетика Я і Україна

Вивчаючи пісню «Кольоровий дощик», схематично зображую предмети відповідно до слів у пісні.

Захотіла спати Осінь восени

І її наснились кольорові сни

Колискову пісню старий клен співав

Самбу на асфальті дощик танцював.

Проводжу презентацію пісні пов’язуючи з темою природознавства «Кругообіг води в природі».

 

Свій досвід я узагальнила в методичному посібнику – «Природнича читаночка», мета якої формувати в учнів цілісне уявлення про природничо-наукову картину навколишнього світу та місце людини в ньому шляхом розвитку логічного мислення та систематизації соціального та пізнавального досвіду молодщого школяра. До кожної теми з курсу було підібрано відповідний матеріал – це вірші, оповідання, казки, які в свою чергу включають застосування набутих знань з курсу. Оскільки «Природнича читаночка» розрахована на учнів 1 класу, то вивчення матеріалу проходить поетапно. Спочатку більшу частину роботи на уроці здійснює вчитель (читає, ставить запитання, ілюструю прочитане), потім до роботи поступово підключаю учнів, які вже читають. Таким чином залучаються усі учні класу.

«Природнича читаночка» розвиває читацькі навички, максимально стимулює пізнавальну, самостійну, творчу активність, ініціативу учнів та інтерес до навчання.

 

Відомо (дослідження інституту Євролінгвіст, Голландія), що більшість людей запам’ятовують 5% почутого і 20% побаченого. Одночасне використання аудіо- і відеоінформації підвищує запам’ятовування до 40-50%. При застосуванні мультимедійних технологій на уроці ми маємо дві основні переваги – якісну і кількісну. Якісно нові можливості очевидні, якщо порівняти словесні описи з безпосереднім аудіовізуальним уявленням. Кількісні переваги виражаються в тому, що мультимедіа середовище багато вище по інформаційній щільності.

Мультимедіа програми представляють інформацію в різних формах і тим самим роблять процес навчання ефективнішим. Економія часу, необхідного для вивчення конкретного матеріалу, у середньому складає 30%, а придбані знання зберігаються в пам’яті значно довше. За допомогою презентації я використовую різноманітні форми організації пізнавальної діяльності: фронтальну, групову, індивідуальну.

Комп’ютерна підтримка уроків дозволяє мені вивести сучасний урок на якісно новий рівень. Створені мною презентації «Пори року. Осінь», «Вода – початок і основа всього живого на Землі», «Забруднення навколишнього середовища України», «Рослини. Рослини рідного краю», «Жива та нежива природа» на уроці служать для пояснення нового матеріалу, при повторенні, систематизації знань, закріпленні вивченого матеріалу, при підведенні підсумків роботи на уроці, і при контролі знань у формі усного опитування.

Сучасні технології, як відомо, дозволяють успішно використовувати в мультимедійному уроці фрагменти відеофільмів. Використання відеоінформації і анімації значно підсилює навчальний ефект. Саме фільм, а точніше невеликий навчальний фрагмент, найбільшою мірою сприяє візуалізації навчального процесу, представленню анімаційних результатів, імітаційному моделюванню різних процесів у реальному часі навчання.

Там, де в навчанні не допомагає нерухома ілюстрація, таблиця, мені допомагає 3-вимірне (3D) рухому зображення, анімація, кадр, відео сюжет і багато чого іншого.

Отже, виходячи із зазначеного, я проводжу такі типи уроків

Уроки-Презентації

Вчитель в програмі Power Point створює презентацію свого уроку. Тема уроку представлена на слайдах, в яких стисло висловлені ключові моменти розбираного питання, що дає можливість учням протягом лекції вчителя сконцентрувати на них увагу. Лекція вчителя супроводжується відеорядом, який може бути представлений анімацією, малюнками, відеоматеріалами, фотографіями, необхідними картами і схемами.

Уроки-дослідження

Необмежені можливості комп’ютер відкриває для дослідницької роботи.

Цікаві уроки, на яких діти самостійно ведуть пошук, відбирають матеріал за завданням вчителя. На цих уроках використовуються ресурси Інтернет, Медіатеки.


 

При використанні ПК зростає продуктивність навчання.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.014 сек.)