АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Баланс товарів і послуг

Читайте также:
  1. E. баланс відображає інформацію на певну дату, а звіт про фінансові результати за певний період
  2. АГРЕГИРОВАННЫЙ БАЛАНС
  3. Адміністративна процедура при надання адміністративних послуг.
  4. Акт балансовой принадлежности и эксплуатационной ответственности между общим имуществом многоквартирного дома и помещением Собственника
  5. АКТ приема-передачи бонусных карт «Клуб покупателей «Посуда Центр» с балансом 100 бонусов и карт «1000 бонусов»
  6. АНАЛИЗ ЛИКВИДНОСТИ БАЛАНСА (ОЦЕНКА ТЕКУЩЕЙ И ПЕРСПЕКТИВНОЙ ЛИКВИДНОСТИ)
  7. Анализ ликвидности баланса_____________ за 201_-201_
  8. Аналіз платоспроможності п-ва, ліквідності балансу.
  9. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  10. Баланс власти. Формы власти и влияния
  11. Баланс на 25 січня 2003 р.
  12. Баланс підприємства як найважливіша форма звітності, його структура та джерела даних для складання.

Історично найбільш розвиненою формою міжнародного обміну виступає зовнішня торгівля. У торговому балансі відображається співвідношення між експортом та імпортом товарів. Експорт товарів мінус імпорт то­варів дає сальдо торгового балансу. Воно буде позитивним, чи ак­тивним, якщо експорт перевищує імпорт, і пасивним, або дефіцит­ним, у протилежному випадку. Експортом і імпортом вважається перехід права власності від резидента до нерезидента.

В ПБ не враховуються товари, які перетинають кордон, не змінюючи власника (виставкові зразки, транзит).

Стан торгового балансу певною мірою віддзеркалює економічне становище країни, ступінь залежності її від зовнішніх ринків. Дефіцит чи актив зовнішньої торгівлі відображає конкурентоспроможність товарів даної країни на світових ринках, слабкість чи силу її економіки.

Але саме по собі активне чи пасивне сальдо торгового балансу не може бути підставою для остаточних висновків про стан зовнішньої торгівлі країни. Активне сальдо торгового балансу не завжди свідчить про економічне благополуччя країни. Наприклад, активний торговий баланс країн, які розвиваються, як правило, супроводжується пасивним сальдо всього платіжного балансу, що свідчить про їхню хронічну зовнішню заборгованість. І щодо негативного сальдо торгового балансу: зрозуміло, якщо експорт скорочується через падін­ня попиту на товари даної країни в інших країнах, це погана ознака. Але якщо негативне сальдо балансу виникає, припустимо, у випад­ку збільшення імпорту товарів, які інвестуються, та зростання в ре­зультаті цього внутрішнього виробництва, то в цьому випадку не­гативне сальдо не може бути підставою для негативних оцінок ста­ну економіки.

Баланс послуг відображає платежі та надходження по туризму, поштових, телефонних та телеграфних послугах, страхуванню та банківських послугах, передачі «ноу-хау» й інші неторгові платежі, пов'язані, припустимо, з гуманітарною допомогою, яку держава надає комусь чи одержує від інших, безоплатні субсидії закордон­ним країнам та інші. За останнє десятиріччя в економіці країн суттєво зросло значення сектора послуг. Він все більше переорієнтовується на надання не тільки традиційних послуг (транспортні перевезення, зв'язок, будівництво, страховий бізнес та ін.), але й на такі спеціалізовані послуги, як науково-дослідні та проектно-конструкторські роботи, розробка програмного забезпечення та технічне обслуговування обчислювальної техніки, маркетинг, інжиніринг, послуги в галузі права, менеджменту, консультування та ін.

Доходи –

група статей платежів між резидентами та нерезидентами, пов’язані з оплатою праці та доходами від інвестицій.

Оплата праці – з/п або ін. доходи працівників, які знаходяться закордоном не більше 1 року.

Доходи від інвестицій:

À доходи від прямих і портфельних інвестицій (дивіденди, доходи від купівлі-продажу акцій);

À доходи від ін. інвестиційних вкладень (% по вкладам, займам та ін.)

 

? Згадати які бувають держ трансферти (пенсії, стипендії)

Поточні трансферти – міжнародна передача матеріальних ресурсів, яка

À не означає зміни власника (взноси до міжнародних організацій);

À не супроводжуються зустрічними вартісними еквівалентами (допомога одних країн іншим; дарування і спадщина; перекази емігрантів і аліменти; вит­рати на утримання дипломатичного корпусу);

À не означає анулювання боргу кредитора.

 

У сумі підсумок по торговому балансу, обміну послугами, ра­зових платежах та інших неторгових операціях дає підсумок або сальдо балансу поточних операцій.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)