АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РІВНОМІРНИЙ ТА НЕРІВНОМІРНИЙ РУХ

Читайте также:
  1. Прямолінійний рівномірний рух

Частина І. Рівномірний та нерівномірний рух.

СИСТЕМА ВІДЛІКУ, ВІДНОСНІСТЬ РУХУ. ТРАЄКТОРІЯ. ШЛЯХ. ПЕРЕМІЩЕННЯ.

1.1. Потяг їде на схід. В якому напрямку летить гвинтокрил, якщо пілоту здається, що поїзд а)знаходиться в спокої, б) рухається на захід?

1.2. Чому кажуть, що кожен день Сонце сходить та заходить? Відносно яких тіл це відбувається?

1.3. Під час сильного снігопаду важко зрозуміти, чи рухається потяг, в якому виїдете, чи ні. Поясніть це явище.

1.4. Що ми оплачуємо в таксі – шлях чи переміщення? А в літаку?

1.5. Зупинившись, мотоцикліст помітив, що вітер дме йому в спину. Під час руху вітер дув йому в обличчя. Як це можна пояснити?

1.6. Учень може йти до школи різними шляхами (див. мал..) Який з них буде найкоротший? Порівняйте переміщення в усіх випадках.

 
 

 

 


 

1.7. Спостерігаючи рух велосипеда,можна помітити, що поблизу верхньої точки ободу спиці ніби зливаються, а поблизу нижньої їх видно чітко. Чому?

1.8. Яку траєкторію руху описують педалі велосипеда відносно: а) рами велосипеда, б) землі, в) підошви велосипедиста?

РІВНОМІРНИЙ ТА НЕРІВНОМІРНИЙ РУХ

 

2.1. В результаті систематичних спостережень вчені встановили, що швидкість руху перелітних зграй від 18 до 93 км/год. Навесні пташки летять з середньою швидкістю - 50 км/год, а восени – 43 км/год. У сірої ворони швидкість – до 48 км/год, у скворців - 74 км/год, у горобців – 50 - 60 км/год, в уток - 72 км/год, а в гусей – 90 км/год. Переведіть ці швидкості в м/c.

Відповідь: У сірої ворони швидкість – до 13,9м/с, у скворців – 20,6 м/с, у горобців – 13,9 -16,7 м/с, в уток – 20 м/с, а в гусей – 25 м/с.

ПОМІРКУЙ!!! Від яких особливостей будови пташки залежить її швидкість?

2.2. Найшвидша тварина на Землі – гепард. Ця кішка здатна змагатися в швидкості з автомобілем. Максимальна його швидкість – 110 км/год. Але біжить він недовго. Відразу якщо не дожене, повертається до засідки. Яку відстань пробігає гепард за 5секунд?

Відповідь:153 м

ПОМІРКУЙ!!! Уважно роздивись фото гепарда в Інтернеті і зроби висновок, завдяки чому він здатен розвивати таку швидкість.

 

2.3. Іноді в селах тяжко хворі пацієнти потребують термінового втручання лікарів. Навіть хвилини можуть врятувати людині життя. Вважаючи, що масштаб наведеної карти 5 км в 1 см, знайдіть, на скільки швидше добереться з центру Хмельницького до с. Копачівка гвинтокрил санавіації, ніж реанімобіль. Швидкість реанімобіля – 80 км/год, а гвинтокрила - 200 км/год.

Відповідь: приблизно 20 хв.

ПОМІРКУЙ!!! Чи тільки швидкість дає можливість гвинтокрилу виграти у часі?

 

2.4. Шлях між Хмельницьким та Кам’янцем – Подільським (100 км) автобус пройшов за 2год 30 хв. За скільки часу він доїде до Чернівців, зберігаючи сталою середню швидкість, якщо відстань від Кам’янця – Подільського до Чернівців 88 км. Не пізніше якого часу потрібно виїхати з Хмельницького, щоб доїхати в Чернівці о 14 годині?

Відповідь: 2год 12 хв., 9год.18 хв.

ПОМІРКУЙ!!! Які фактори можуть призвести до несподіваної затримки автобуса в дорозі.

 

2.5. Світло розповсюджується зі швидкістю 300000км/с. Яку відстань пролітаємо ми по орбіті разом з Землею за час, за який світло доходить від Землі до Сонця? Швидкість руху Землі по орбіті приблизно 4600 км/год, а відстань від Землі до Сонця – 150000000км.

Відповідь: 38333км.

ПОМІРКУЙ!!! Яку відстань ми пролітаємо за рік?

 

2.6. Автоколона довжиною 300м рухається по мосту довжиною 600м зі швидкістю 36км/год. За який час колона подолає міст? Відповідь виразіть в хвилинах.

Відповідь: приблизно 1,5 хв.

ПОМІРКУЙ!!! Які чинники ви не врахували при розрахунку реального часу?

 

2.7. Пасажир таксі за годинником та спідометром визначив,що 5 хв. автомобіль рухався зі швидкістю 40 км/год, 2 хв. – зі швидкістю 30 км/год і 3хв.зі швидкістю 20 км/год. Визначте середню швидкість руху таксі та скільки заплатив пасажир, якщо тариф таксі: 22грн. –виклик та 3 грн. за 1 км.

Відповідь: 32 км/год,38 грн.

ПОМІРКУЙ!!! Чи впливають затримки на світлофорах на загальну ціну поїздки?

 

2.8. Відстань до нашої школи учень проїхав з середньою швидкістю 30км/год, а назад – зі швидкістю 20 км/год. Знайти середню швидкість учня.

Відповідь: 24 км/год.

ПОМІРКУЙ!!! Знайди на карті міста, в яких межах знаходиться дім хлопчика.

 

2.9. Дивна вірність голубів до місця гніздування ще в древні часи наштовхнула людей на думку використовувати їх для доставки пошти. Велику роль голубина пошта зіграла під час ІІ Світової війни під час битв під Москвою та Ригою. Сучасні породи поштових голубів розвивають швидкість 140 км/год та пролітають 3000 км. Визначте середню швидкість голуба – поштаря, якщо 1/3 шляху він летів зі швидкістю100 км/год, а частину, що залишилась – з максимальною швидкістю.

Відповідь: 123 км/год.

ПОМІРКУЙ!!! В яких випадках може знадобитися голубина пошта при сучасних засобах зв’язку?

 

2.10. Ви знаходитесь у вагоні рухомого поїзда і порахували, що за 1 хв. поїзд робить 20 ударів коліс в місцях стиковки рейок. Знаючи, що довжина одного прольоту рейок 25м, визначте середню швидкість поїзда.

Відповідь: 30 км/год.

ПОМІРКУЙ!!! Як визначити середню швидкість поїзда, дивлячись на нього ззовні і маючи лише годинник.

 

2.11. Через який час вертоліт МІ – 8, що летить вздовж дороги зі швидкістю 250 км/год, зможе наздогнати автомобіль, що рухається по ній зі швидкістю 120 км/год?

Відповідь: 1,38 хв..

ПОМІРКУЙ!!! Як визначити середню швидкість поїзда, дивлячись на нього ззовні і маючи лише годинник?

2.12. Відстань між двома пунктами на березі ріки моторний човен, рухаючись за течією проходить за 10 хв., а проти течії – за 30 хв. За скільки часу відстань між пристанями подолає пліт?

Відповідь: 30 хв.

ПОМІРКУЙ!!! Вважаючи відстань між пристанями 10 км, порівняй, яка мандрівка займе більше часу: туди і назад по річці, або таку ж відстань по озеру.

 

2.13. Від автостанції вирушив автобус та попрямував за маршрутом зі швидкістю 75 км/год. Через 40 хв. у тому самому напрямку зі швидкістю 100 км/год виїхав міжміський експрес. Через який час після початку руху експрес буде перебувати в 25 км позаду автобуса? Через який час він дожене автобус?

Відповідь: через 1 год 40хв.,через2 год.

ПОМІРКУЙ!!! Виріши цю задачу графічно.

 
 


2.14. На рисунку наведено графік руху потяга

метро між двома станціями. Визначте

максимальну швидкість, середню швидкість

потяга та відстань між станціями.

Відповідь: 100км/ год, 75км/ год.

ПОМІРКУЙ!!! Швидкість зміни швидкості

називається прискоренням. Визнач прискорення

на кожній ділянці.

2.15. Оперу слухають глядачі в залі театру і радіослухачі біля приймачів. На якій відстані від оркестру повинні сидіти глядачі, щоб почути перші звуки увертюри одночасно з радіослухачами, які перебувають біля приймачів на відстані 7500 км віл театру? Швидкість звуку в повітрі 340 м/c, а швидкість радіохвиль прийняти рівною швидкості світла.

Відповідь: 8,5 м.

ПОМІРКУЙ!!! Чи залежить швидкість звуку від температури середовища?

2.16. Військова сигнальна ракета, яку запустили вертикально вгору, розірвалась через 5 с після запуску, а ще через 0,4 с почули звук її розриву. Визначте середню швидкість піднімання ракети, якщо температура повітря 00С, а швидкість звуку при цій температурі -330м/с.

Відповідь: 26,4 м/c.

ПОМІРКУЙ!!! Чи залежить швидкість звуку від температури середовища?

2.17. Біля отвору мідної труби завдовжки 336 м утворили звук, який досяг кінця труби металом на 1с раніше, ніж повітрям. Визначте швидкість звуку у міді.

Відповідь: 3600 м/c.

ПОМІРКУЙ!!! Як можуть передати один одному звук аквалангісти, не маючи рації?

2.18. Звук грому хлопчик почув через 5с після того, як побачив спалах блискавки. Температура оточуючого середовища – 00С. Приблизно на якій відстані вдарила блискавка?

Відповідь: біля 1600 - 1650 м.

ПОМІРКУЙ!!! Що не враховують при таких наближених розрахунках?

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)