АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Втискування плоского циліндричного індентора

Читайте также:
  1. Визначення показників механічних властивостей гірських порід методом статичного втискування штампа

a – розрахункова схема; б – розподіл контактного тиску і області напружень Рисунок 10.5 − Втискування плоского циліндричного індентора (штампа)
Плоский циліндричний штамп втискується в пружний на півпростір силою Р, що діє по осі Z (рис. 10.5).

Задача осесиметрична, тому її розв’язок дається в циліндричних координатах (за­дача Чаплигіна–Садовського).

Розподіл тиску по площі круга описується рівнянням , (10.6)

(а – радіус штампа).

Тобто розподіл напружень на площі контакту нерівномірний: мінімальні на­пруження p=0,5pc мають місце в центрі, максимальні – на контурі контакту – досягають безмежної величини (pc – середній тиск).

Остання обставина в дійсності неможлива, оскільки величина напруження обмежена межею текучості для пластичних порід і межею міцності для крих­ких порід.

Експериментальними роботами Шрейнера Л.А. та ін. встановлено, що розподіл напружень на площі контакту нерівномірний лише на початку втискування, пізніше його можна прийняти як рівномірно розподілений, тобто . (10.8) Переміщення штампа для випадку нерівномірного розподілу тиску визначають за формулою (10.9) а при рівномірному розподілі: (10.10) де m – коефіцієнт Пуассона.

X, s, t
O
Рисунок 10.6 − Розподіл напружень на осі симетрії при втискуванні штампа
sZ
t
sX=sY
a
Z
Барон Л.І. проаналізував напружений стан при втискуванні жорсткого штампа для умови рівномірного розподілу напруження по площадці контакту.

Під штампом розташована область І усестороннього стиску, розміри цієї області визначаються радіусом площадки контакту і коефіцієнтом Пуассона. Область І областю ІІ, де одне з головних напружень більша за нуль (розтягуюче). Область ІІ знизу обмежена поверхнею sy = 0. Далі розташована область ІІІ, де sx >0 і sу >0.

Таким чином, при втискуванні плоского циліндричного штампа найімовірнішими місцями зародження тріщин і руйнування є: на поверхні периферійна зона контакту, а в масиві – область на глибині, рівній радіусу індентора.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)