АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Закономірності руйнування І ПОКАЗНИКИ МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ГІРСЬКИХ ПОРІД ПРИ ВТИСКУВАННІ

Читайте также:
  1. АБРАЗИВНІСТЬ ГІРСЬКИХ ПОРІД
  2. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  3. Біохімічні показники крові собак
  4. Визначення показників механічних властивостей гірських порід методом статичного втискування штампа
  5. Відвалоутворення розкривних порід при відкритому способі розробки
  6. Віра в спільне походження і кровну спорідненість з певним видом тварин чи рослин
  7. Вплив способів основного обробітку на агрофізичні показники ґрунту
  8. Гематологічні показники у дітей різних вікових груп
  9. Економічне зростання, його показники, фактори та значення.
  10. Енергетичні закони руйнування (диспергування) крихких тіл
  11. Завод незабаром вийшов на одне з перших місць серед споріднених підприємств СРСР.
  12. Закладка General Вікна властивостей папки Закладка Customize вікна властивосте папки

Основні схеми взаємодії елементів озброєння долота з породою

За принципом взаємодії з гірською породою усі механічні породоруйнуючі інструменти для буріння свердловин можна розділити на три класи: ріжуче-сколююючі, дроблячі і дробляче-сколюючі.

Схема взаємодії ріжуче-сколюючого інструменту на рис. 10.1, а. Основними характеристиками умов руйнування породи є: швидкість руху Vq, сили Pz і Pq і властивості породи.

(рис. 10.1, б) - долото дроблячої дії здійснює прямі удари по поверхні вибою свердловини. Динамічний процес руйнування описується двома рівняннями – кінетичної енергії Tк інструменту і потенціальної енергії деформування породи U:

(10.1) , (10.2)

де m – маса долота і ударної штанги; V0 – швидкість в момент удару долота по породі; dmax – максимальна глибина занурення породоруйнуючого елемента долота в породу; Pz(d) – опір гірської породи проникненню долота.

Умова Tк =U є основною при аналізі ударної взаємодії інструменту з породою.

Найскладнішою є третя схема (рис. 10.1, в) взаємодії елементів озброєння доліт дробляче-сколюючої дії. Зуб долота, що взаємодіє в певний момент з породою, втискується в неї із зусиллям Pz і одночасно приймає участь в обумовленому кінематикою долота ковзанні зі швидкістю Vq і обертанні з кутовою швидкістю w.

а – різання-сколювання; б – дроблення; в – дроблення-сколювання

Рисунок 10.1 − Схеми взаємодії елементів озброєння доліт

В це же час сусідній зуб рухається до поверхні породи зі швидкістю Vу і ударяється об поверхню породи , (10.3) де (r – відстань від вершини зуба до миттєвого центра обертання шарошки).

В наступний момент часу навантаження перерозподіляється з першого зуба на другий, і перший зуб виходить з контакту з породою. Таким чином, кожен елемент озброєння долота періодично наносить по породі складні дробляче-сколюючі удари.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)