АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Роль клейковини (глютену) в хлібопеченні

Читайте также:
  1. Б. Полісахариди
  2. Екологічна експертиза
  3. Інноваційні види безглютенового борошна для виробництва макаронних виробів
  4. Нетрадиційні макаронні вироби
  5. Технічна інструкція макаронних виробів із кукурудзи
  6. ТЕХНОЛОГІЧНА ЛІНІЯ ВИРОБНИЦТВА ВАФЕЛЬ
  7. ТЕХНОЛОГІЧНІ КАРТИ
  8. Технологія приготування
  9. Технологія приготування
  10. Технологія приготування
  11. Харчова і технічна цінність сировини

Глютен - наукова назва для активатора целіакії білків в пшениці (Triticum Aestivum). Унікальні властивості пшеничного борошна в дріжджових хлібобулочних виробах обумовлені клейковиною, яка складається з 2 основних білкових фракцій: гліадин, який істотно сприяє для в'язкості тіста, і глютенін, який надає тісту пружності. Клейковина стає наявною, коли пшеничне борошно гідратують і піддають енергії перемішування, навіть вручну. Це в'язкопружна маса, що має здатність утворювати тонкі газоутримуючі прошарки, які утримують гази, що дозволяє розпушити тісто, воно стає м'якше, легше і смачною їжою після випічки. Хлібопечення являє собою складний процес, що складається з змішування, вистоювання, випікання, і охолодження, кроків (етапах) в яких відбувається випаровування води, збільшення обсягу, ферментація і деактивація дріжджів, клейстеризація крохмалю, денатурація білка, утворення кірки і крихт. Стадія змішування перетворює суміш борошна, води та інших інгредієнтів в однорідне тісто. У той час як тісто змішується, механічна енергія викликає конформаційні зміни в гідратованих білків пшениці в результаті розриву і формування ковалентних (-SS-) і нековалентних (гідрофобних і водневих) зв'язків. Бульбашки повітря, що включені в тісто, проводять діоксид вуглецю, що генерується під час дріжджового бродіння.

Теплоізолюючий етап складається з серії 1 або більше періодів ферментації тривалістю від менше однієї години до декількох годин. Цей етап заснований на реакції ферментації, а саме, перетворення глюкози або інших цукрів у етанол і вуглекислий газ. Газоподібний діоксид вуглецю дифундує в ядра газу і змушує їх розвиватися в газових клітинах, які розширюють тісто. Майже немає витоків газу з пшеничного тіста, і газові клітини, що його формували не є регулярними і стабільними. Етап випічки включає тепло- і масообмін, в результаті чого відбувається перетворення тіста в хліб. Спочатку центр буханки прогрівається і, таким чином, отримує додатковий час, який збільшує продукування і розширення газу, що робить підйом об’єму хліба. Дріжджова активність знижується, як тісто нагріється, і відключається, коли температура досягає приблизно 55 °C. Пшеничний крохмаль починає клейстеризувати при температурі близько 60 °С. Як правило, в тісті недостатньо води для повної клейстеризації крохмалю, і вода буде переходити з клейковини в крохмаль при випічці. Клейковина піддається денатурації і полімеризації, а також більша частину води звільняється і поглинається набухлими крохмальними зернами. У міру зростання температури, буханець проходить через складну прогресію фізичних, хімічних та біохімічних змін.

Охолодження починається відразу після закінчення процесу випічки. Структура м'якушки хліба в подальшому встановлюється через гелеутворення і кристалізацію крохмалю з посиленням набряклих гранул. Хліб втрачає вологу, а також тепло. Це важливо для контролю умов охолодження для того, щоб отримати бажані властивості м'якуша і корочки. Хліб має губчасту структуру, і структурні елементи - фаза желатинізованого крохмалю, яка утримується клейковиною. Таким чином, глютен - це структурний білок, який грає ключову роль в хлібопеченні і несе відповідальність за зовнішній вигляд хліб, текстури і якість [Cauvain S, Young L].

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)