АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні риси постіндустріального суспільства

Читайте также:
  1. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  2. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  3. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  4. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  5. Виконавчі комітети місцевих рад: формування, склад основні форми і методи діяльності
  6. Внутрішній аудит в системі управління суб'єктів господарювання. Основні завдання внутрішнього аудиту.
  7. Вопрос Основні положення досудового врегулювання господарського спору.
  8. Вопрос Поняття підприємства та його основні ознаки
  9. Г) чотири основні категорії операційних систем.
  10. Глава 6 Основні права, свободи і обов'язки громадян Української РСР
  11. Господарські відносини, їх основні елементи та особливості.
  12. Громадянське суспільство та його основні інститути.

В економічній літературі виділяють індустріальне суспільство і постіндустріальне суспільство.

Постіндустріальне суспільство характеризують такі особливості:

1) перехід економіки від виробництва товарів до виробництва послуг;

2) переважання серед зайнятих працівників професійних фахівців і техніків;

3) провідна роль теоретичних знань.

Постіндустріальне суспільство включає в себе наступні елементи: 1) структура економіки (центр ваги лежить не у виробництві товарів, а у виробництві послуг), 2) застосовується знання (важлива роль належить теоретичним знанням, саме звідси суспільство черпає нововведення); 3) проф-структура (головне місце займають групи професійних фахівців).

У ході науково-технічної революції наука перетворюється в безпосередню продуктивну силу, загальні продуктивні сили стають провідним елементом системи продуктивних сил. Якщо після неолітичної революції склалася постприсвоююча, виробнича економіка, основою якої було сільське господарство, а результатом промислової революції стало виникнення постаграрної економіки, основу якої складала спочатку легка, а пізніше важка промисловість, то в ході НТР виникає постіндустріальна економіка. Центр ваги переноситься в невиробничу сферу. У середині 80-х років уже понад 70% населення США було зайнято в сфері послуг. Якщо в аграрній економіці провідним елементом була земля, а в індустріальній - капітал, то в сучасній - лімітуючим фактором стає інформація, накопичені знання.

Нові технології стали результатом праці вже не «талановитих бляхарів», а «високочолих інтелектуалів». Підсумок їх діяльності-революція у сфері телекомунікацій. Якщо вХ1Х - першій половині XX ст. головною формою комунікації були газети, журнали, книги, до яких потім додалися телефон, телеграф, радіо і телебачення, то в даний час всі вони витісняються засобами комп'ютерного зв'язку. Знання та інформація стають стратегічними ресурсами. Це призводить насамперед до суттєвих змін у територіальному розміщенні продуктивних сил. У доіндустріальну епоху міста виникали на перетинах торгових шляхів, в індустріальну-поблизу джерел сировини і енергії, технополіси постіндустріальної епохи виростають навколо наукових центрів і великих дослідних лабораторій (Кремнієва долина в США).

У розвинених країнах відбувається звуження власне матеріального виробництва при одночасному стрімкому зростанні «індустрії знань». Таким чином, передумови майбутнього суспільства створюються не тільки і навіть не стільки в матеріальному, скільки, за словами К. Маркса, по той бік матеріального виробництва.

Науково-технічна революція створює передумови для розвитку відносин вільної індивідуальності. Вони знаменують етап, який заперечує і відносини особистої залежності, і відносини речової залежності, виступаючий як заперечення заперечення. Відносини особистої залежності існували в умовах панування природних продуктивних сил. Вони характеризували такий етап розвитку людства, коли індивід міг розвиватися лише в рамках обмеженого, локального колективу, від якого він залежав. Відносини особистої незалежності, заснованої на речової залежності, знаменували такий рівень розвитку, коли під впливом суспільного поділу праці відбувається відокремлення виробників і вони вже не потребують тій чи іншій формі природно сформованій чи історично розвилася колективності, переростають її рамки. Однак разом із становленням всесвітніх відносин і універсальних потреб розвивається всебічний процес упредметнення виробничих відносин, відбувається відчуження сутнісних сил від працівника, перетворення їх на чужу, пануючу над ним силу. Відносини вільної індивідуальності знаменують етап гармонійного єднання людини і природи, самоконтроль людства і його суспільних сил, інтелектуальний прогрес світової цивілізації.

Особистість виступає як самоціль загальнолюдського розвитку. Одночасно особистість є головним знаряддям прогресу.

Вибір цілі, шляхи її досягнення, а також організація безпосереднього трудового процесу в постіндустріальному суспільстві стають не технологічної, а гуманітарної завданням. Це обумовлює високий ступінь самостійності кожної людини, надає праці справді вільне творчий зміст. Зараз очевидно головне: як ринкове господарство виробило відповідний йому тип людини - «homo economicus», так і постіндустріальному суспільству буде відповідати своя форма соціальності - вільна індивідуальність.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)