АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Будова яйцеклітини

Читайте также:
  1. Автоматичні апарати. Будова, монтаж і обслуговування. Управління електроприводом з їх допомогою
  2. Блок 8-6. ТЕКТОНІЧНА І ГЕОЛОГІЧНА БУДОВА.
  3. Блок 8. ВНУТРІШНЯ БУДОВА ЗЕМЛІ. ЛІТОСФЕРНІ ПЛИТИ.
  4. Будова грунтів і їх структурні зв’язки.
  5. Будова електролізера.
  6. Будова і робота фільтрів.
  7. Будова психологічної науки
  8. Будова слухового аналізатора.
  9. Будова та принцип дії
  10. БУДОВА ТА ПРИНЦИП ДІЇ ПОРШНЕВОГО КОМПРЕСОРА
  11. Будова, харчування, розмноження і життєздатність бактерій

Третинний фолікул

1 - порожнина фолікула;2 - ядро;3 - блискуча оболонка;

4 -промінистий вінець;4А - яйценосний горбик; 5 - фолікулярний епітелій.

Будова. Ядро жіночої статевої клітини має гаплоїдний набір хромосом. В період росту овоцита в ядрі відбуваються інтенсивні синтетичні процеси амплікації генів синтезу РНК – утворення чисельних копій з тих ділянок хромосомної ДНК, які кодують рибосомальну РНК. Копії ДНК замикаються в кільця і зміщуються до периферії ядра. На них виникають нові копії ДНК, які у вигляді ядерець виходять в цитоплазму, де стають центрами посиленого синтезу р-РНК та і-РНК. Більша частина копій ДНК виявляється заблокованою білковими молекулами (інформосоми) до початку запліднення. Особливістю овоцитів є накопичення величезних запасів хімічних компонентів апарата трансляції: рибосом, і-РНК, т-РНК.

Серед органел в яйцеклітинах різних тварин добре розвинена ендоплазматична сітка. Кількість мітохондрій помірна. Комплекс Гольджі на ранніх стадіях розвитку яйцеклітини розташовується коло ядра, а під час дозрівання яйцеклітини зміщується на периферію цитоплазми у вигляді кортикальних гранул (granula corticalia), які містять багато глікозаміногліканів. Серед включень ооплазми на особливу увагу заслуговує жовток – поживний матеріал, який багато в чому визначає характер ембріогенезу. Жовток виявляється у вигляді гранул або більш крупних куль і пластинок, утворених фосфоліпідами, протеїнами та вуглеводами.

В процесі росту яйцеклітин в яєчнику, вони оточуються шаром плоских або кубічних клітин, які називаються фолікулярними. За рахунок діяльності ооцита і фолікулярних клітин навколо яйцеклітини утворюється зона, яка багата на глікозаміноглікани. У ссавців вона називається прозорою зоною (zona pellucida).

Будова яйцеклітини

1 - ядро; 2 - ядерце;3 - цитоплазма з жовтковими включеннями;

4 - блискуча оболонка;5 - фолікулярні клітини;6 - промінистий вінець;7 - сполучна тканина.

Фолікулярні клітини посилають через прозору зону довгі відростки, які спрямовані до ооцита. В свою чергу цитолема ооцита має мікроворсинки, розмішені між відростками фолікулярних клітин. Фолікулярні клітини виділяють речовини, які поглинаються яйцеклітиною і сприяють її росту. Фолікулярний епітелій виконує також захисну функцію.

Контрольні питання:

 

  1. Поняття "онтогенез" і "філогенез".
  2. Характеристика етапів сперматогенезу.
  3. Мейоз, стадії, морфогенетичні зміни в ядрі і цитоплазмі.
  4. Морфофункціональна характеристика сперматозоїда.
  5. Порівняння процесів сперматогенезу і овогенезу.
  6. Морфофункціональна характеристика жіночої статевої клітини.
  7. Типи яйцеклітин. Їх структурні особливості.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)