АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Будова і робота фільтрів

Читайте также:
  1. II. Методична робота.
  2. VIIІ. Самостійна робота.
  3. Автоматичні апарати. Будова, монтаж і обслуговування. Управління електроприводом з їх допомогою
  4. Архівація даних. Робота з програмами - архіваторами Win Zip, Win Rar та ін.
  5. Блок 8-6. ТЕКТОНІЧНА І ГЕОЛОГІЧНА БУДОВА.
  6. Блок 8. ВНУТРІШНЯ БУДОВА ЗЕМЛІ. ЛІТОСФЕРНІ ПЛИТИ.
  7. Будова грунтів і їх структурні зв’язки.
  8. Будова електролізера.
  9. Будова психологічної науки
  10. Будова слухового аналізатора.
  11. Будова та принцип дії

Приміняємі в промисловості фільтри підрозділяються по трьох основних признаках: по технологічному призначенню - на фільтри для очищення рідин і фільтри для очищення газів; по режиму роботи - на фільтри періодичної і безперервної дії; по способу створення робочого тиску - вакуум-фільтри і фільтри, працюючі під тиском.

Фільтри періодичної дії - відносно рідко використовуються в промисловості, так як мають низьку продуктивність. Приклад таких фільтрів – відливні машини періодичної дії, якими обладнані утилізаційні цехи деяких целюлозо паперових комбінатів, які випускають м’які ДВП. Деревоволокнистий килим формується в відливному ящику машини, роль фільтрувальної перегородки виконує рухома металічна сітка, вода фільтрується через неї під дією вакуума в ресівер і в подальшому в збірник ориборотної води. Основні недоліки такої конструкції – нерівномірний розподіл волокнистої маси по площі відливного ящика та мала продуктивність.

Найбільше розповсюдження отримали фільтри безперервної дії. В виробництві ДВП вони використовуються для згущення волокнистої маси, формування деревоволокнистого килима і очищення стічної води від мілкого деревного волокна.

Згущувач волокнистої маси СГ-04 (рис.2) приміняють для згущення маси, яка поступає після сортування в басейн для зберігання або на повторний розмол в рафінатори. Він складається із перфорованого барабана 1, обтягнутого металічною або синтетичною сіткою, яка обертається в залізобетонній ванні 2.

Рис.2 Згущувач безшаберний СГ-04

 

 

 

Рис.2 Фільтр Вако:

1-велика ванна; 2- скидування волокна; 3- зливання води з мплого барабану; 4 – шабер; 5 – мала ванна; 6 – малий барабан; 7 – сприскуваня; 8 – сітка; 9 – віджимний з’ємний валик; 10 – великий барабан; 11 – поплавок; 12 – нижній рівень води; 13 – верхній рівень води; 14 – перелив; 15 – маса на згущення або оборотна вода; 16 – регулюючий клапан; 17 – зливання води з великого барабану.

 

 

Барабан приводиться в обертання від електродвигуна через пасову передачу і черв’ячний редуктор. Маса низької концентрації (до 0,3%) поступає в напускний жолоб 4, розміщений збоку ванни, і рівномірно розподіляється по всій її довжині.

Із поступаючого в ванну згущувача волокнистої маси більша частина води проходить крізь сітку всередину обертаючого барабану і по жолобу 3 стікає в басейн оборотної води, а згущена маса переливається через борт ванни і по лотку 7 відходить в басейн. Для забезпечення фільтрування води рівень маси в ванні повинен бути вище рівня води в барабані; рівень маси регулюється рухомим шибером 5. Борт ванни зі сторони подачі маси вище протилежного борту, через який переливається згущена маса. Вигрузці маси із ванни сприяють дерев’яні планки 6, закріплені на поверхні барабану.

Для очищення оборотної води від мілких деревних волокон використовують фільтрувальну установку – фільтр Вако (рис. 2). Установка складається із двох ван – великої 1 і малої 5, в якій обертаються пустотілі барабани 6 і 10. На барабани натянута загальна неперервна сітка, а в малій ванні на неї осідає тонкий шар (25-30 г/м²) із спеціально подаваємої деревоволокнистої маси, яка виконує роль фільтруючої перегородки. В більшу ванну подають оборотну воду, яка під дією вакуму, який створюється в великому барабані, проходить всередину його, а мілке волокно затримується на фільтруючому шарі. Віджимний вал 9 згущує волокно на сітці до концентрації 7-8%; зйомник шабером 4 його знімають з сітки і повертають в виробництво.

Вакуум-фільтр безперервної дії більш складної конструкції є круглосіткова відливна машина, основна формуюча частина якої показана на рис. 3.

Рис.3 Схема відливної

круглосіткової машини

Маса робочою концентрацією 0,8-1% із масного басейну насосом подається в наливний ящик 3 і самотечією подається в ванну 1, в яку до половини погружений барабан (вакуум-формуючий циліндр) 5. Ванна противоточного типу, тобто напрям подачі маси і обертання циліндру протилежні, що сприяє перемішуванню і рівномірному розпреділенню волокон в суспензії. З цією ж ціллю в передній частині ванни між її внутрішньою поверхнею та поверхнею формуючого циліндра встановлена мішалка 2. Для збереження стабільної швидкості маси в ванні на всій поверхні формування, циліндр в ванні розміщений ексцентрично (повернутий від центру вліво). Ззовні циліндр обтягнутий фільтруючою сіткою 10, а простір між внутрішньою непроникної сіткою 7 і сіткою розділено поздовжніми перегородками 11 на сегментовані відсіки, які не з’єднані між собою. Кожен відсік з’єднаний вакуумними трубками 12 з порожнистим простором в центрі барабану – розподільчою головкою 13.Сформований шар маси 8 знімається з барабана шабером 9.уди від компресора

Розподільча головка має зону вакууму 14, розміщену в передній частині барабану, і зону тиску 15, куди від компресора подається стиснене повітря для відділення волокнистої маси і очистки сітки. Вакуум створюються макроповітряним вакуум-насосом 18, відсмоктуючи по трубі 16 суміш води з повітрям поступає в ресівер-повітревідділювач 17, а із нього повітря – до вакуум насосу, вода - в басейн оборотної води центробіжним насосом 19. Обертаючись в ванні з волокнистою масою, вакуум-формуючий циліндр набирає на себе шар волокна, який присмоктується за рахунок розрідження в відсіках. Частина волокна знімається з циліндра калібруючим щітковим валом 4, регулюючим товщину шару маси. Над циліндром встановлені віджимні пресові вали 6, обтягнуті сукном, які охвачують верхню частину поверхні циліндру.

Діаметр барабанів кругло сіткових машин 1,6-4,3 м, довжина 3-5,5 м, частота обертання 0,5-1,5 Вони компактні, але міцність формуючого на них ковра недостатньо висока, тому круглосіткові машини приміняються головним чином у виробництві пористих плит.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)