АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Список рекомендованих джерел. Тема: Колективні договори і угоди

Читайте также:
  1. IV. Список использованнЫХ ИНФОРМАЦИОННЫХ ИСТОЧНИКОВ
  2. VІ. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ
  3. Архаїчні джерела української культури
  4. Баланс підприємства як найважливіша форма звітності, його структура та джерела даних для складання.
  5. БИБЛИОГРАФИЧЕСКИЙ СПИСОК
  6. Библиографический список
  7. БИБЛИОГРАФИЧЕСКИЙ СПИСОК
  8. Библиографический список
  9. БИБЛИОГРАФИЧЕСКИЙ СПИСОК
  10. Библиографический список
  11. Библиографический список
  12. Библиографический список

Семінарське заняття № 7

Тема: Колективні договори і угоди

1. Колективний договір: поняття, правові підстави й умови укладення, сторони, зміст, порядок прийняття.

2. Порівняльна характеристика колективного договору та угоди.

3. Правовий статус організацій роботодавців в Україні.

4. Правовий статус професійних спілок в Україні.

Методичні рекомендації

В сучасній Україні відбуваються процеси формування колективного трудового права. Кризовий стан економіки країни загострив проблему соціального балансу між найманими працівниками, роботодавцями і державою. За таких умов закономірною є потреба у виробленні форм співробітництва між зазначеними суб’єктами та їх правовому забезпеченню для стабільного соціально-економічного розвитку України. Ознайомлення із запропонованими питаннями надасть можливість встановити рівень правового забезпечення соціального діалогу в Україні.

Розгляд першого питання потребує опрацювання Закону України «Про колективні договори і угоди» від 1 липня 1993 р. Результатом пошукової роботи щодо другого питання має бути складена таблиця, в якій порівняно основні положення колективного договору та угоди за певними критеріями (шляхом опрацювання зазначеного Закону України).

 

Порівняльна характеристика колективного договору

Та колективної угоди

Колективний договір Колективна угода
1. Сфера укладення
   
2. Сторони

 

Розгляд третього та четвертого питання надасть можливість виявити правовий статус таких сторін соціального партнерства як організації роботодавців та професійні спілки, який забезпечується відповідно Законом України «Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності» від 22 червня 2012 р. та Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15 вересня 1999 р. Відповіді на питання обґрунтувати прикладами та статистичними даними.

Варто звернути увагу на той факт, що відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 р. доступ до інформації щодо діяльності її розпорядників забезпечується шляхом систематичного та оперативного оприлюднення її, зокрема, на офіційних веб-сайтах в мережі Інтернет. Звернення до зазначених джерел дозволить встановити правовий статус організацій роботодавців, професійних спілок в Україні, а також підтвердити теоретичні положення фактичними даними.

Список рекомендованих джерел

1. Конституція України. Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - №30. - Ст. 141.

2. Кодекс законів України про працю: Затверджений Законом України від 10 грудня 1971 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1971. – додаток до № 50. –Ст. 375.

3. Про колективні договори і угоди: Закон України від 1 липня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – N36. – ст.361.

4. Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності: Закон України від 15 вересня 1999 р.// Відомості Верховної Ради України. – 1999. – N 45. – ст. 397.

5. Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності: Закон України від 22 червня 2012 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2013. – N 22. – ст. 216.

6. Болотіна Н.Б. Трудове право України: Підручник. – 5-те вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – 860 с. – (Вища освіта ХХІ століття).

7. Трудове право України: Академічний курс: Підруч. для студ. спец. вищ. навч. закл. / П. Д. Пилипенко, В. Я. Бурак, 3. Я. Козак та ін.; За ред. П. Д. Пилипенка. — 2-е вид., перероб. і доп. — К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2006. — 544 с.

8. Трудовое право: в вопросах и ответах: Учеб-справ. пособие. – Изд. 5-е, перераб. и доп. / Под ред. В.В.Жернакова. – Х.: Одиссей, 2007. – 664 с.

 

 

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)