АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття та склад учасників судового процессу

Читайте также:
  1. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  2. Административно-процессуальные нормы в системе норм права.
  3. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  4. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  5. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  6. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  7. Акціонерне товариство: поняття і види.
  8. Аналізуючи ці компоненти можемо зазначити, що імідж людини має свою зовнішню та внутрішню складові.
  9. Апарат держави: поняття та структура
  10. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  11. Ацілгліцеріни однієї групи розрізняються між собою складом жирнокислотного залишків - ацил, що входять в їх структуру.
  12. Б) Інформаційна культура та її складові

Ураховуючи це, можна зазначити, що учасник господарського процесу — це особа, яку господарський процесуальний закон наділяє процесуальними правами та обов’язками і яка вступає в процес для всебічного, повного та об’єктивного розгляду господарської справи та розв’язання спору. У ст. 18 ГПК України зазначено, що доскладу учасників процесу входять сторони, треті особи, прокурор та інші особи, які беруть участь у процесі у випадках, передбачених ГПК.

До складу учасників судового процесу входять: сторони, треті особи, прокурор, Інші особи" які беруть участь у процесі у випадках, передбачених цим Кодексом.

У справах про оскарження рішення третейського суду та про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду особами, які беруть участь у справі, с учасники третейського розгляду, особи, які не брали участь у справі, у разі якщо третейський суд вирішив питання про їх права і обов'язки, треті особи, а також представники цих осіб.1111

Коментована стаття наводить перелік осіб, які входять до складу учасників судового процесу. Даний перелік не є вичерпним та не містить всіх осіб, які можуть приймати учать у справі відповідно до цього Кодексу. Згідно п. 1.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року N 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", до таких учасників також можна віднести зокрема судових експертів, перекладачів, посадових осіб чи інших працівників підприємств, установ, організацій, державних та інших органів, коли їх викликано для дачі пояснень з питань, що виникають під час розгляду справи. Доскладу учасників також входять представники сторін та третіх осіб.

Учасниками судового процесу у справах про банкрутство є особи, визначені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

За змістом коментованої статті учасники судового процесу умовно поділяються на дві категорії:

1) сторони, треті особи, прокурор (особи які приймають безпосередню участь у справі);

2) інші особи, які беруть участь у процесі (особи які сприяють здійсненню правосуддя).

Необхідність такого поділу обумовлена різним об'ємом прав та обов'язків учасників кожної категорії. Так, перша категорія учасників характеризується так званою активною формою участі у справі, оскільки наділена повноваженнями щодо впливу на хід процесу. Дії даної категорії учасників спрямовані на виникнення, зміну та припинення процесуальних відносин.

Особи які сприяють здійсненню правосуддя, на відміну від учасників справи, зазвичай не мають права на самостійний вступ до процесу та подальший вплив на його хід. Залучення таких осіб до процесу здійснюється за ініціативою першої категорії учасників або суду.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)