АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правові засоби державного регулювання економіки

Читайте также:
  1. C. Надати хворому горизонтального положення тіла, ввести серцеві засоби.
  2. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  3. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  4. Аналіз моделі IS-LMдля відкритої економіки при фіксованому обмінному курсі.
  5. Антропогенез і регулювання стосунків
  6. Апаратні і програмні засоби Internet. Протоколи TCP/IP. Доступ користувачів до мережі Internet, система адресації у мережі Internet.
  7. Асиметрія стану і розвитку сучасної світової економіки
  8. Б) Принципи радянської державної служби базуються на розроблених В. І. Леніним основних принципах державного апарату.
  9. Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності
  10. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  11. В державному та комунальному секторах економіки
  12. В. Органи державної виконавчої влади, що здійснюють управління у сфері економіки, складають четвертий вид суб’єктів господарювання.

■ Участь держави, органів державної влади, органів місцевого самоврядування в господарській діяльності. Мета і принципи державного впливу на економіку.

■ Напрями економічної політики держави: структурно-галузева політика, інвестиційна політика, амортизаційна політика, політика інституційних перетворень, цінова політика, антимонопольно-конкурентна політика, бюджетна політика, податкова політика, грошово-кредитна політика, валютна політика, зовнішньоекономічна політика.

■ Форми реалізації державою економічної політики: економічна стратегія, економічна тактика.

■ Безпосередня участь держави в господарських відносинах. Участь в господарському обігу як власник, інвестор та замовник. Державне регулювання підприємницької діяльності. Державна підтримка малого підприємництва.

■ Прогнозування та планування економічного і соціального розвитку. Основні форми державного планування господарської діяльності: Державна програма економічного та соціального розвитку України, Державний бюджет України, інші державні програми з питань економічного і соціального розвитку.

■ Засоби державного регулювання господарської діяльності: державне замовлення, державне завдання: ліцензування, патентування і квотування; сертифікація та стандартизація; застосування нормативів та ліміті»; регулювання цін і тарифів; надання інвестиційних, податкових та інших пільг; надання дотацій, компенсацій, цільових інновацій та субсидій.

■ Приватизація державних і комунальних підприємств. Поняття приватизації та відмежування від подібних понять (демонополізація, націоналізація, конфіскація, комерціалізація). Система нормативно-правових актів, що регулюють приватизаційні процеси. Система органів держави, що здійснюють приватизацію, їх компетенція. Суб'єкти приватизації: державні органи приватизації, покупці (їх представники), посередники. Об'єкти приватизації та їх класифікація. Об'єкти, що не підлягають приватизації. Способи приватизації: аукціон, конкурс, викуп тощо, оформлення угод по приватизації.

■ Правове забезпечення добросовісної конкуренції. Поняття і форми недобросовісної конкуренції.

■ Обмеження монополізму та сприяння змагальності у сфері господарювання. Поняття і ознаки монопольного становища на ринку. Суб'єкти монопольної діяльності. Природні монополії. Наслідки здійснення монопольної діяльності. Відповідальність за здійснення монопольної діяльності.

■ Державне регулювання ринку цінних паперів. Поняття цінних паперів. їх види, нормативно-правова основа.

■ Правові форми податкового впливу на господарську діяльність. Поняття, зміст, мета та принципи податкового впливу на господарську діяльність. Види засобів податкового впливу. Відповідальність за податкові правопорушення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)